Raportul este rodul muncii a mii de oameni de știință climatologi, după mai bine de șase ani de analize. „Există o fereastră de oportunitate care se închide rapid, care nu mai poate asigura un viitor viabil și durabil pentru toți”, au scris autorii raportului, potrivit NBCNews.
Noul raport subliniază impactul semnificativ pe care schimbările climatice le are deja asupra lumii și explică că acestea se vor înrăutăți mult mai mult decât în prezent. Totuși, există speranță, susțin autorii. Tehnologia necesară pentru a se adapta la schimbările climatice și a menține emisiile nocive la distanță este disponibilă, se arată în raport, argumentând că există o cale clară către o lume mai durabilă și un climat stabil.
Cum se poate evita dezastrul
„Introducerea măsurilor climatice eficiente și echitabile nu numai că va reduce pierderile și daunele pentru natură și oameni, ci va oferi și beneficii mai extinse”, a declarat Hoesung Lee, președintele IPCC. Raportul „arată că, dacă acționăm acum, ne putem asigura, totuși, un viitor durabil și viabil pentru toți”.
Experții IPCC susțin, de asemenea, că există un capital global mai mult decât suficient pentru a reduce rapid emisiile de gaze cu efect de seră dacă barierele existente vor fi îndepărtate. Rolul factorilor de decizie de pe tot globul, subliniază autorii, este esențial în reducerea acestor bariere, în timp ce investitorii, băncile centrale și autoritățile de reglementare financiare își pot „juca rolul” pentru un „viitor sustenabil”.
Obiectivele Acordului de la Paris privind clima, greu de atins
În același timp, raportul a constatat că un obiectiv-cheie al acordului de la Paris privind clima – limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius – ar putea fi greu de atins. Peste 190 de țări au convenit să depună eforturi pentru a obține acest obiectiv, în 2015, pentru a preveni cele mai catastrofale consecințe ale schimbărilor climatice. Opt ani mai târziu, oamenii de știință avertizau că angajamentele acestor state lasă încă un decalaj „substanțial” și că este „probabil” ca încălzirea globală să depășească pragul de 1,5 grade.
Această transformare trebuie să aibă loc acum
Peste 93 de oameni de știință din întreaga lume au contribuit la raportul de sinteză al IPCC, care nu vine cu noi descoperiri, ci oferă o privire de ansamblu asupra științei climatice recente. Documentul arată impactul încălzirii globale și funcționează ca un ghid pentru factorii de decizie politică, în timp ce societățile încearcă să se adapteze. Dar, conform documentului, această transformare trebuie să aibă loc acum. Pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse cu aproape la jumătate, până în 2030, potrivit raportului. Schimbările climatice cauzate de om au contribuit deja la încălzirea planetei cu aproximativ 1,1 grade Celsius (2 grade Fahrenheit) peste nivelurile preindustriale.
„Justiția climatică este crucială”
„Justiția climatică este crucială, având în vedere că cei care au contribuit cel mai puțin la schimbările climatice sunt afectați în mod disproporționat”, declară Aditi Mukherji, unul dintre autorii raportului. „Aproape jumătate din populația lumii trăiește în regiuni extrem de vulnerabile la schimbările climatice. În ultimul deceniu, decesele cauzate de inundații, secete și furtuni au fost de 15 ori mai mari în regiunile extrem de vulnerabile”, a adăugat acesta.
În cele trei rapoarte precedente IPCC, oamenii de știință au subliniat modul în care schimbările climatice au provocat schimbări ireversibile și vor continua să reprezinte amenințări la adresa bunăstării umane din cauza valurilor de căldură, modificărilor disponibilității alimentelor și răspândirii unor bolilor infecțioase, printre alte preocupări. Ei au prezentat și soluții, spunând că lumea trebuie să treacă la energie regenerabilă și să nu mai construiască noi infrastructuri pentru combustibili fosili.