Potrivit Bloomberg, preluat de Agerpres, tranzacţia se ridică la 1,04 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari), fiind cea mai mare investiţie din Singapore în Spania. Temasek Holdings a plătit 16,01 euro pe acţiune şi şi-a majorat la 6,3% participaţia deţinută la compania spaniolă. Repsol vrea prin această tranzacţie să-şi reducă datoriile şi să evite retrogradarea.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a îmbunătăţit perspectiva ratingului Repsol de la negativă la stabilă, după ce compania spaniolă a anunţat vânzarea unor active grupului Royal Dutch Shell Plc pentru 4,4 miliarde de dolari în numerar.Temasek Holdings deţinea active de peste 115 miliarde de euro 31 martie 2012 şi, prin această investiţie, compania din Singapore îşi majorează expunerea la industria energiei din Europa.

OMV Petrom a semnat luna trecută cu Repsol un contract de farm-out prin care Repsol achiziţionează o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 – 3.000 de metri a unor perimetre onshore de explorare localizate în sudul Carpaţilor de Curbură şi respectiv al Carpaţilor Meridionali. Estimările arată că, în următorii doi ani, parteneriatul OMV Petrom-Repsol va investi aproximativ 50 de milioane de euro pentru forajul de explorare.

Repsol este o companie integrată de ţiţei şi gaze, prezentă în peste 30 de ţări, cu mai mult de 23.000 de angajaţi. Compania are o producţie zilnică de 330.000 bep (baril echivalent petrol – n.r.) şi un sistem de rafinare care poate procesa 998.000 bep pe zi. Repsol este specializată în explorarea offshore la mare adâncime, generând unele dintre cele mai mari descoperiri recente, la nivel mondial.

Sursa: Agerpres