Parlamentarii au votat în majoritate pentru adoptarea moţiunii de cenzură. Guvernul Boc 2 a căzut. Seara, după ora 18:00, preşedintele Traian Băsescu a demarat consultări cu partidelepolitice la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou guvern.
Cu un număr de 254 voturi pentru căderea Guvernului, 176 împotrivă şi 4 abţineri, parlamentarii au decis ca Emil Boc şi cei zece miniştri să plece de la Palatul Victoria. Acum va intra în scenă preşedintele Traian Băsescu. El va trebui să desemneze un nou premier, după consultări prealabile cu partidele parlamentare.
Pentru a fi adoptată o moţiune de cenzură este nevoie de 236 de voturi din totalul de 471. Au lipsit de la vot 23 de parlamentari (18 reprezentanţi ai minorităţilor şi cinci parlamentari PNL).
Este pentru prima dată în istoria post-decembristă a României când un Guvern este demis ca urmare a adoptării unei moţiuni de cenzură.
Băsescu: „Guvernul a căzut în mod democratic
„Modul în care a căzut guvernul este democratic, în acord cu Constituţia”, a fost primul comentariu al preşedintelui Traian Băsescu după votul din Parlament. Băsescu a făcut apoi o scurtă paralelă cu felul în care s-a încheiat mandatele cabinetelor conduse de Petre Roman şi Radu Vasile.
„Îi mulţumesc lui Emil Boc, care a fost un premier responsabil şi a suportat aproape un an de umilinţe din partea presei şi a politicienilor, dar care şi-a dus cu bine mandatul”, a mai declarat Băsescu.
ISTORICUL ZILEI ÎN CARE A CĂZUT GUVERNUL BOC 2
UPDATE 2:
Antonescu: „O victorie a principiilor democratice”
„Este o victorie a principiilor democratice, o victorie a PNL”, a comentat Crin Antonescu, preşedintele PNL, principalul iniţiator al moţiunii.
UPDATE 3:
Boc: „Responsabilitatea le revine lui Geoană şi Antonescu”
„Cei de la PNL şi PSD au încercat să ne oprească astăzi, dar temporar pentru că românii ştiu să facă diferenţa între cei care apără interesul naţional şi cei ce îşi apără propriile interese. Responsabilitatea în continuare le revine lui Mircea Geoană şi lui Crin Antonescu”, a spus premierul Emil Boc, după votul parlamentarilor.
UPDATE 4:
Geoană: „Dorim un Guvern de specialişti”
„Am făcut istorie azi în Parlamentul României. Acum ne dorim un guvern de specialişti. Fac un apel la preşedintele Traian Băsescu să facă dovada faptului că poate debloca această situaţie şi poate propună un guvern care să permită în următoarele săptămâni pregătirea imparţială a alegerile şi care să continue dialogul cu instituţiile financiare internaţionale”, a declarat Mircea Geoană, preşedintele PSD.
UPDATE 5:
Marko Bela: „Negocieri între partide”
„Partidele politice trebuie să demareze negocieri care să ducă la formarea unui guvern, fie el politic, fie unul de tehnocraţi”, susţine preşedintele UDMR Marko Bela. „Preşedintele Traian Băsescu a invitat UDMR la consultări la ora 18:00. Nu vom cere nimic, este vorba doar despre consultări”, a mai spus Marko.
UPDATE 6:
Partidele merg pe rând la Cotroceni pentru consultări
17:00 Sunt invitaţi de preşedintele Traian Băsescu reprezentanţii minorităţilor.
17:45 Conducerea UDMR merge la Cotroceni.
18:30 Reprezentanţii PNL sunt aşteptaţi de preşedintele României.
19:15 Conducerea PSD se va întâlni cu Traian Băsescu.
20:00 Conducerea PDL merge la Cotroceni.
UPDATE 7:
Geoană: „Astăzi prioritatea este consultarea între partidele politice. Cu preşedintele Traian Băsescu ne putem întâni şi mîine”.
UPDATE 8:
Marko Bela: Am propus să ne gândim la un Guvern anticriză, condus de un independent şi format din profesionişti. Putem accepta propunerea PNL, Klaus Johannis este o propunere buna, viabilă.
„Am avut deja consultări cu PNL, vom discuta cu cei din conducerea PSD şi desigur ne dorim o discuţie şi cu reprezentanţii PDL”, a spus Bela.
UPDATE 9:
Crin Antonescu: Propunerea noastră este Klaus Johannis
„Suntem deschişi către un Guvern de tehnocraţi. Vrem un prim ministru independent şi faţă de Palatul Cotroceni. Sper ca dv ca preşedinte al ţării să daţi dovadă de responsabilitate în acest moment”, a spus Antonescu preşedintelui Traian Băsescu.
UPDATE 10:
Bogdan Niculescu Duvăz: „Preşedintele ţării va trebui să ţină de o propunere dacă există o majoritate transparentă în Parlament”
„Ne întâlnim astăzi cu PNL şi UDMR, dar nu excludem şi consultările cu PDL. Suntem de acord să discutăm şi despre o soluţie de Guvern tehnic.La Cotroceni în acest moment are loc un simulacru de negocieri în faţa camerelor de luat vedere. Preşedintele va trebui să ţină cont de o propunere care este susţinută de o majoritate transparentă”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz.
DETALII:
Citeşte şi UPDATE: După trecerea moţiunii de cenzură, euro s-a dus la 4,30 lei.