UPDATE: Conform unei informatii de ultima ora aparuta in presa internationala, grupul bancar Lehman Brothers va incepe procedurile de faliment „pentru a-si proteja activele si pentru a maximiza valorea”.
Banca americana de investitii a inregistrat, in al treilea trimestru, o pierdere neta de 3,9 miliarde de dolari.
UPDATE 2: Potrivit estimarilor analistilor, falimentul Lehman Brothers ar putea aduce cu sine un nou val de instabilitate pe piata americana de capital. Analistii se asteapta ca toti indicii bursieri sa aiba o noua zi de scadere, ce va fi, in mod sigur, resimitita si pe bursele euroepene.
UPDATE 3: Analistii economici sustin ca ceea ce s-a intamplat cu Lehman Brothers era oarecum de asteptat iar consecintele nu vor fi catastrofale tocmai din acest motiv. In ceea ce priveste piata interna, efectele, chiar daca se vor face resimtite, nu sunt de natura sa ne ingrijoreze.
„Cred ca nu vor fi efecte catastrofale pentru ca toata lumea se astepta sa se intample acest lucru. Au procedat intelept punandu-se sub protectia Legii falimentului. Pe de alta parte, aceasta tulburare de pe piata americana cred ca va avea consecinte neplacute care ar putea sa ne afecteze si pe noi, chiar daca nu intr-o masura determinanta”, a declarat in exclusivitate pentru CAPITAL ONLINE consultantul financiar Bogdan Baltazar, unul dintre cele mai influente nume din domeniul financiar autohton.
Astfel, Bogdan Baltazar afirma ca in actualul context investotorii straini vor fi ceva mai circumspecti si vor evita pietele emergente.
UPDATE 4: Lehman Brothers Holdings Inc., a patra banca de investii din Statele Unite, are datorii de peste 600 de miliarde de dolari, si a fost obligata sa se puna sub protectia legii falimentului dupa esuarea discutiilor privind preluarea sa de catre Barclays Plc si Bank of America Corp.
Fondata in 1850, de catre trei emigranti evrei din Germania, fratii Lehman, banca cu acelasi nume a reusit de-a lungul celor 158 de ani de existenta sa faca fata multor situatii complicate, printre care si criza din anii 30 ai secolului trecut, dar criza creditelor ipotecare se pare ca i-a fost fatala.
Pentru a avea o imagine mai completa a sitatiei prin care trece banca americana, trebuie spus ca de la inceputul anului aceasta a pierdut 94% din valoarea de piata, dar situatia s-a acutizat saptamana trecuta, cand pierderile cumulate au depasite 70 de procente.
UPDATE 5: Bank of America, cea mai mare banca de retail din Statele Unite, a acceptat preluarea, pentru aproximativ 50 de miliarde de dolari, a grupului Merrill Lynch, tranzactia urmand a se incheia efectiv in primul trimestru din 2009.
Pretul platit de Bank of America este de 29 dolari/actiune, cu 70 de procente peste valoarea la care au fost tranzactionate titlurile Merrill Lynch in cursul sedintei bursiere de vineri.
Prin aceata achizitie, Bank of America va deveni una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, iar numarul total al angajatilor va ajunge la aproape 270.000.
Mişcări de teren in sectorul bancar american
Conform unei informatii aparuta astazi in cotidianul New York Times, grupul bancar Bank of America s-ar afla in discutii avansate pentru achizitionarea unei alte banci cu renume in Statele Unite si nu numai. Este vorba de Merrill Lynch, care, conform unor „surse informate” ar putea fi vanduta cu 50 de miliarde de dolari.
Culmea ironiei, Merrill Lynch era considerata ca facand parte din consortiul care trebuia sa salveze grupul Lehman Brothers de la faliment.
Bank of America este a cea mai mare a doua banca din Statele Unite si a fost interesata nu demult de preluarea Lehman Brothers.
Pentru primul trimestru al acestui an, Merrill Lynch publicase o pierdere de 2 miliarde de dolari si o cifra de afaceri in scadere cu 70%.
Grupul bancar, care numara in prezent aproximativ 60.000 de angajati, a fost nevoit sa disponibilizeze mai multe mii de angajati.
Dupa afirmatiile analistilor, Merrill Lynch era urmatoarea pe lista victimelor crizei financiare. Titlurile bancii, listate la bursa, au inregistrat in utlimul an pierderi de zeci de miliarde de dolari.
-Ramaneti pe capital.ro, unde vom reveni cu amanunte despre cele doua mari banci americane-
Cititi si Alan Greenspan: Cea mai gravă criză din ultimii 50 de ani
Cititi si Cutremurul Lehman Brothers provoacă unde de şoc la Bursa din Bucureşti