UPDATE


La intrebarea care s-a pus obsesiv in ultimele zile „Cine e mai bun pentru Romania, Obama sau McCain?” analistii economici au deja un raspuns: cu Obama ne va fi bine!

Astfel, consultantul financiar Bogdan Baltazar sustine ca Romania va avea de castigat din faptul ca presedinte al Statelor Unite va fi Barack Obama.

„S-a terminat o perioada de incertitudine. Macar unul dintre factorii de incertitudine care afecteaza pietele financiare s-a lamurit. Este o incurajare pentru toata lumea.

Cred ca presedintia lui (a lui Barack Obama – n.red) va fi mai constructiva si mai axata pe dialog. Acest fapt ma face sa afirm ca va avea o relatie mai putin conflictuala cu Rusia ceea ce va fi bine pentru noi”, a declarat in exclusivitate pentru Capital Online Bogdan Baltazar.

Acesta sustine ca deschiderea spre dialog pe care o afiseaza presedintele ales al Statelor Unite va determina o imbunatatire a relatiilor cu Rusia „fapt care ne va permite noua, romanilor, sa fim mai putin crispati in relatia cu Moscova si sa ne urmarim mai relaxati propriile interese, cum ar fi cele energetice.
Realist vorbind, cred ca nu ne va merge rau”, a incheiat Bogdan Baltazar.

UPDATE 2

Starea de euforie generala care se face simtita dupa victoria lui Barack Obama si care ar avea efecte si asupra Romaniei nu este impartasita chiar de toata lumea.

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca, dimpotriva, nu va avea niciun efect.

„N-are niciun efect pentru ca Romania nu are nicio legatura cu aceasta problema. Noi tot in Irak o sa fim, tot cu vize o sa intram in America.

Omul (Barack Obama – n.red) trebuie sa se ocupe de criza din America treaba care ii va lua doi ani. Apoi trebuie sa se ocupe de problemele globale asa incat nu vad cum ar putea Romania sa fie inclusa in ecuatie”, a declarat pentru CAPITAL ONLINE analistul Ilie Serbanescu.

Democratul Barack Obama a devenit presedintele Statelor Unite ale Americii in urma alegerilor de pe 4 noiembrie, conform rezultatelor partiale date publicitatii.

Obama a depasit pragul de electori necesar pentru castigarea alegerilor, dupa ce a obtinut victorii in Washington, California, Hawaii si Oregon.

Desi rezultatul final al alegerilor va fi anuntat in urmatoarele ore, cetatenii americani au iesit deja in strada sa serbeze victoria celui care a promis schimbarea Statelor Unite ale Americii.

„O să va cer sa-mi fiti alaturi la reconstructia Americii, caramida cu caramida, pas cu pas”, a declarat noul presedinte american.

Nu numai cei care i-au fost alaturi, au tinut sa-l felicite, dar si cei care i-au fost impotriva, in campania electorala. Astfel, invinsul John McCain a tinut un discurs in care l-a felicitat pe Obama aratand ca „este primul presedinte de origine afro-americana si reprezinta o mandrie pentru intreaga naţiune. Obama merita aceasta victorie. Îi rog pe cei care m-au sustinut sa-l ajute pe Obama, pentru prosperitatea tarii noastre”.

Barack Obama este cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Majoritatea analistilor economici au apreciat ca cel dintai obiectiv pe care noul presedinte il va avea este rezolvarea crizei financiare si economice existente la ora actuala in Statele Unite si in intreaga lume. 

In noua sa calitate de presedinte, Obama si-a pus deja amprenta asupra economiei. Bursa de la Tokyo a inchis sedinta de tranzactionare intr-o crestere foarte puternica, pe fondul alegerilor din America.