Spaţiul aerian din nord-vestul ţării va fi închis începând cu sâmbătă noaptea, când se preconizează că norul de cenuşă va ajunge în spaţiul aerian al României. Premierul Emil Boc a convocat un comitet pentru situaţii de urgenţă pentru a analiza situaţia creată.

Autorităţile române au decis ca spaţiul aerian din nord-vestul ţării să fie închis sâmbătă, începând cu ora 03:00. Astfel, nu vor fi funcţionale aeroporturile din Oradea, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Satu Mare.

“Avem o celulă de criză la nivelul ministerului şi monitorizăm foarte atent condiţiile meteo. Din cauza înteţirii vântului am decis să închidem spaţiul aerian pe două sectoare din nord-vestul României, începând de sâmbătă ora 03:00. Nu ştim în acest moment până când va fi închis spaţiul, depinde de cum va evolua situaţia”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Marin Anton.

Aeroportul Otopeni a anulat, până vineri după-amiază, 59 de zboruri, iar Aeroportul Băneasa are nouă curse anulate, din cauza erupţiei vulcanice din Islanda care a generat un nor uriaş de praf şi cenuşă. Totodată, au fost anulate curse din Cluj-Napoca şi Sibiu.

Calitatea aerului din nordul ţării este monitorizată

Agenţiile de Protecţie a Mediului vor monitoriza permanent calitatea aerului din zona de nord-vest a ţării.
„Din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie precum şi ale Centrului Internaţional de Avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică – Volcanic Ash Advisary – (VAAC), rezultă că norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică nu va afecta direct România dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului în cursul zilei de 17.04.2010.

În consecinţă, Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atât cu metode automate cât şi cu metode manuale”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

La Palatul Victoria, comitet pentru situaţii de urgenţă

Premierul Emil Boc a convocat comitetul pentru situaţii de urgenţă, în vederea analizării problemelor determinate de norii de cenuşă vulcanică veniţi dinspre Islanda.

Un nor de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan în Islanda a perturbat joi şi vineri traficul aerian al mai multor ţări din Europa, determinând închiderea spaţiilor aeriene din Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Suedia, Olanda şi Finlanda, Cehia şi Slovacia. Spaţiul aerian al Ungariei va fi închis timp de 24 de ore începând de vineri de la ora 19.00 (20.00 ora României), din cauza norului de cenuşă vulcanică provenind din Islanda, anunţă Autoritatea naţională ungară pentru aviaţie.

UPDATE: Boc: Nu există riscul ca cenuşa să se depună pe sol

Premierul Emil Boc a anunţat în cadrul comitetului pentru situaţii de urgenţă că nu există riscul ca cenuşa să ajungă la sol. La rândul său, şeful Agenţiei Naţionale de Meteorologie, Ioan Sandu a spus că nu este posibil ca norul de cenuşă să ajungă în România şi să se depună pe sol.

UPDATE 2: La ora 21.00 autorităţile decid dacă închid aeroporturile Cluj-Napoca şi Suceava

Traficul aerian va fi închis, la ora 24.00, la aeroporturile Oradea, Baia Mare şi Satu Mare, existând posibilitatea ca şi cursele aeriene de la aeroporturile Cluj-Napoca şi Suceava să fie anulate, a declarat premierul Emil Boc, după şedinţa comitetului pentru situaţii de urgenţă.
Situaţia aeroporturilor din Cluj-Napoca şi Suceava va fi clarificată vineri seara, la ora 21.00.