Fostul premier Theodor Stolojan a declarat azi, în cadrul unei emisiuni televizate, că este posibil ca bugetarii şi pensionarii să primească salarii şi pensii diminuate pentru perioadă scurtă de timp, în contextul situaţiei politice tulburi şi a posibilităţii amânării tranşei FMI.

Contextul dificil constă în combinaţia dintre amânarea tranşei de bani de la Comisia Europeană şi faptul că guvernul nu a reuşit să-i trimită acasă pe bugetari pentru zece zile, în scopul scutirii unor cheltuieli de la bugetul de stat.

În opinia sa, FMI are dubii referitoare la capacitatea României de a-şi îndeplini obligaţiile. „În situaţia actuală, România nu mai prezintă garanţii că şi-ar putea îndeplini celelalte obligaţii prevăzute în acordul de împrumut până la finele anului”, a declarat el.

Din acest motiv, este posibil ca Fondul să ceară garanţii suplimentare pentru a elibera tranşa în timp util.

Întrebat dacă fără banii de la FMI se pot plăti salariile şi pensiile, Stolojan a răspuns că rămâne ca actualul Guvern să judece şi să ia măsuri drastice de reducere a cheltuielilor care nu se referă la pensii şi salarii sau să reducă din cheltuielile cu pensiile şi salariile. El a adăugat că „este posibil ca pensionarii şi bugetariisă încaseze mai puţini bani pentru o perioadă relativ scurtă de timp până când România îşi reintră în ritmul normal”. El a precizat că soluţia nu a fost discutată la PDL, cu Gheorghe Pogea, dar este însă posibilă.

El a menţionat că în România nu s-a apelat niciodată la aşa ceva, dar banii publici sunt prost gestionaţi. „Este încă mult de economisit din banul public până să ajungem la o asemenea soluţie”, a mai spus Stolojan.

UPDATE – Boc spune că există soluţii

0-40800-capitalemilboc001.jpgPremierul interimar Emil Boc a declarat că guvernul nu are în vedere diminuarea salariilor şi pensiilor, deoarece dispune de soluţii alternative care să îi permită să efectueze aceste plăţi în următoarele luni.

„Vreau să fiu clar şi precis: chiar dacă este o situaţie mai dificilă, Guvernul va asigura plata salariilor şi pensiilor, în lunile noiembrie şi decembrie, precum şi ulterior, pe baza bugetului pentru 2010. Guvernul nu are în vedere reducerea salariilor şi pensiilor şi nici neplata acestora, deoarece are la dispoziţie soluţii alternative”, a mai afirmat premierul Boc.

Premierul a adăugat că a explicat delegaţiei FMI că guvernul şi-a îndeplinit angajamentele şi că depinde de parlament să îndeplinească, la rândul său, obligaţiile României.

UPDATE 2 – Hossu: Legal, salariile şi pensiile nu se pot diminua

0-40805-capitalbogdanhossu01.jpgPreşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că nu este posibil ca salariile şi pensiile să se diminueze, în cel mai rău caz urmând să fie acordate în două tranşe.

El apreciază că suma de bani primită în prezent de bugetari şi pensionari nu poate să scadă, deoarece nu este posibil din punct de vedere ilegal.

„Nu se pot diminua nici salariile, nici pensiile primite în prezent. În cel mai rău caz poate fi acordat acum 75 la sută, de exemplu, şi restul mai târziu”, a precizat sindicalistul.

Hossu a subliniat că singura şansă a României este ca noul Guvern să fie „mai preocupat” de sistemul de colectare a taxelor şi impozitelor.