Consiliul de administraţie al BNR a anunţat reducerea dobânzii de politică monetară de la 8,5%, la 8%. Deşi băncile ar trebui să ieftinească împrumuturile, astfel de măsuri mai au de aşteptat. De la începutul anului, BNR a redus dobânda de intervenţie de încă patru ori, de fiecare dată cu 0,5 puncte procentuale. România a intrat în 2009 cu o dobândă de politică monetară de 10%. Prima reducere a fost decisă la începutul lui februarie, fiind urmată de măsuri similare l
Consiliul de administraţie al BNR a anunţat reducerea dobânzii de politică monetară de la 8,5%, la 8%. Deşi băncile ar trebui să ieftinească împrumuturile, astfel de măsuri mai au de aşteptat.
De la începutul anului, BNR a redus dobânda de intervenţie de încă patru ori, de fiecare dată cu 0,5 puncte procentuale. România a intrat în 2009 cu o dobândă de politică monetară de 10%. Prima reducere a fost decisă la începutul lui februarie, fiind urmată de măsuri similare la începutul lunilor mai, iulie şi august. BNR nu a modificat nivelul rezervelor minime obligatorii.
Ieftiniri cu jumătate de normă la credite
Teoretic, dobânda practicată de banca centrală ar trebui să determine reacţii similare la nivelul ratelor practicate de bănci la credite şi la depozite. Dacă din februarie, BNR a diminuat dobânda cu 2 puncte procentuale, în piaţă, primele care s-au ajustat au fost dobânzile la depozite. Acestea reprezintă un cost pentru bănci (şi remuneraţia clienţilor). În cazul economiilor, de la o dobândă medie de aproape 14,5% pe an în februarie, s-a ajuns la 11,5% în iulie, diminuarea câştigului oferit deponenţilor depăşind reducerile de dobândă operate de BNR.
La credite însă, ieftinirea a fost la jumătate: doar 1% punct procentuale, de la 18,1% în februarie, la 17% în iulie.
UPDATE
Rozalia Pal, Unicredit Țiriac Bank: „Decizie conformă cu aşteptările noastre”
Sorin Mititelu, director retail BCR: „Dobânzile la depozite scad sigur, la credite mai vedem”
UPDATE 2
Radu Gheţea: „BNR dă un semnal băncilor comerciale să reducă dobânzile”
„Era de aşteptat şi mă bucur BNR este consecventă în ceea ce priveşte promovarea politicii de reducere a dobânzilor, dând, astfel, un semnal băncilor comerciale de a urma acest trend de reducere a dobânzilor. Pot să vă spun, ca bancher, că încet, încet, această lichiditate, considerată de unii prea mare, de alţii prea mică, se va regla”, explică Gheţea.
Preşedintele CEC afirmă, de asemenea, că, în cele din urmă piaţa va crea un echilibru între cerere şi ofertă, fiecare bancă urmând a se adapta la situaţia care o avantajează cel mai mult.
„Piaţa va acţiona conform regulilor sale şi se va crea un echilibru. Sunt bănci care creditează în continuare, deci creditarea nu este blocată, sunt altele care au alte nişe, dar fiecare va acţiona atât conform propriilor interese, cât şi în conformitate cu cerinţele pieţei”, a mai spus preşedintele CEC.
Ce au făcut alte bănci centrale
Deciziile BNR de reducere a dobânzii de politică monetară se aliniază practicii la nivel internaţional. Băncile centrale fac eforturi pentru a alimenta cu bani economiile, prin ieftinirea creditelor şi prin injecţii de lichiditate.
- Banca centrală a Ungariei a redus pe 28 septembrie dobânda de bază cu 0,5 puncte procentuale, până la 7,5%. În iulie a avut loc o altă reducere de dobândă, cu un punct procentual
- Turcia a operat două reduceri ale dobânzii din august şi până acum, nivelul acesteia scăzând de la 7,75% la 7,25%
- În Rusia, rata dobânzii de refinanţare s-a redus de la 11% la 10,5% de la începutul lui august
- Cehia a decis reducerea ratei repo de la 1,5% la 1,25% pe 6 august
Dobânzile practicate de Băncile centrale ale marilor puteri se află de câteva luni bune la minime istorice:
- SUA: rata ţintită a fost redusă la 0,25% în decembrie 2008. Ratele de refinanţare este de 1%
- Zona euro: din mai, dobânda la facilitatea de depozit a fost redusă la 0,25%, iar cea la creditare la 1%. În urmă cu un an, dobânzile anunţate de Banca Centrală Europeană erau de 3,25% la facilitatea de depozit şi 4,25% pentru refinanţări.
UPDATE 3
Rata dobânzii Lombard scade de la 12,5% la 12%
Alte efecte directe ale deciziei Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale de reducere a dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual sunt scăderea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit, precum şi reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de credit, se precizează într-un comunicat al BNR.
„Pe baza datelor disponibile şi a analizei evoluţiilor recente şi de perspectivă, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8,0% pe an de la 8,5%. În aceste condiţii, începând cu data de 30 septembrie 2009, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 4% pe an de la 4,5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 12% pe an faţă de 12,5%. În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 18%, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie – 23 noiembrie 2009, de la 18,75%”.
DETALII:
Comunicatul integral al BNR poate fi descărcat aici.