UPDATE 3: Euro a depăşit 4,30 lei

Euro a depăşit oficial pragul psihologic de 4,30 lei. BNR a anunţat un curs de 4,3079 lei/euro.Valoarea anunţată astăzi este cu 0,84 bani mai mult decât ieri, ceea ce în procente reprezintă 0,20%. Ieri, banca centrală anunţase un curs la o diferenţă infimă de pragul psihologic, ca urmare a unor ordine de cumpărare de lei apărute înaintea ore 13. După anunţarea oficială de ieri, tranzacţiile au luat-o în sus, dar pe volume mai mici.În deschiderea şedinţei valutare de ast

Euro a depăşit oficial pragul psihologic de 4,30 lei. BNR a anunţat un curs de 4,3079 lei/euro.

Valoarea anunţată astăzi este cu 0,84 bani mai mult decât ieri, ceea ce în procente reprezintă 0,20%. Ieri, banca centrală anunţase un curs la o diferenţă infimă de pragul psihologic, ca urmare a unor ordine de cumpărare de lei apărute înaintea ore 13. După anunţarea oficială de ieri, tranzacţiile au luat-o în sus, dar pe volume mai mici.

În deschiderea şedinţei valutare de astăzi, leul a fost destul de slăbit, tranzacţiile derulându-se aproape de 4,32 lei/euro. Au apărut în piaţă ordine de vânzare de euro, iar cursul s-a dus spre 4,30 lei/euro, dar fără a reveni sub acest prag. Minimul zilei a fost de 4,3035 lei/euro.

Anunţul cursului de astăzi vine ca o confirmare după ce ieri Banca Centrală Europeană a comunicat un curs al euro de 4,3004 lei. Motivul constă în faptul că BCE anunţă valorile de referinţă cu câteva ore mai târziu decât banca noastră naţională, reuşind să acopere astfel mai multe tranzacţii.

Ultima dată când euro a fost peste 4,30 lei a fost în 17 februarie 2009, când BNR a anunţat 4,3096 lei. Valoarea maximă a euro din acest an a fost 4,3127 lei, comunicat de banca naţională pe 22 ianuarie.

UPDATE
Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: „Leul este depreciat”

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, consideră că orice avans al monedei europene are efecte imediate în economie. În primul rând, cresc ratele celor cu credite în euro, este afectată stabilitatea domeniului bancar. În al doilea rând, creşte inflaţia. În opinia sa, acest al doilea efect este mai periculos.

„O inflaţie mare în perioadă de recesiune este cea ai nepotrivită combinaţie. Aşadar, un curs supraevaluat poate să ne afecteze stabilitatea financiară. Din acest motiv, este logic ca BNR să încerce să ţină cursul în frâu”, consideră Ionuţ Dumitru.

Dumitru spune că în prezent leul este depreciat. „Un asemenea nivel aduce daune economiei. Cred că ar fi mai potrivit un curs de 4 lei”. De asemenea, mai trebuie luat în calcul contextul. „Pe plan politic avem instabilitate, deoarece urmează alegerile. În plus, chiar acum suntem în perioada vizitei de evaluare a FMI. Fondul nu se prea bagă acum, pentru că aşteaptă să se limpezească lucrurile pe plan politic, dar după alegeri cred că situaţia nu va mai fi la fel”.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank apreciază că ţinta deficitului bugetar pe anul acesta poate fi ratată, iar alte obiective asumate în negocierile cu FMI sunt departe de a fi îndeplinite. „Nu am reuşit să reducem din cheltuieli. Va trebui să renegociem. Probabil că FMI va fi flexibil, în contextul acesta. Dar, inevitabil, vom avea o creştere de taxe. La asta se adaugă un leu depreciat, cu efectele de mai devreme”.

UPDATE 2
Bogdan Baltazar: „Leul are premise descurajatoare pentru investitori”

Analistul economic Bogdan Baltazar ne-a declarat că leul se află pe acelaşi trend de depreciere ca monedele din regiune.

„Toate monedele din jur au scăzut zilele acestea. Nu văd ce motive ar avea leul să se sustragă acestui trend. Mai ales în contextul actual”, susţine Baltazar. Analistul consideră că leul are chiar premise mai descurajatoare pentru investitorii de profil, deoarece România se află într-o stare de incertitudine politică, iar vizita FMI încă nu s-a terminat.

„FMI ar trebuie să ne acorde circumstanţe atenuante. Ar trebui renegociaţi termenii pentru că nu o să îndeplinim mai nimic. Legea salarizării unitare şi cea a restructurării administraţiei sunt blocate, buget pe 2010 nu avem. Toate aceste lucruri pun o presiune în plus pe curs. Un semn bun ar fi numai situaţia în care ne-am înţelege cu FMI pe tragerile din decembrie”, apreciază analistul.

UPDATE 3 – Spre închiderea şedinţei, euro a mai avansat puţin

Banca Centrală Europeană – care anunţă cursul de referinţă al euro la câteva ore după BNR – spune că moneda europeană valorează 4,3090 lei, puţin mai mult decât referinţa BNR. Pe piaţa valutară interbancară tranzacţiile au continuat, dar după ora 15 volumele fiind mici. Cursul a urcat până peste 4,32 lei, dar în jurul orei 18 a revenit sub această valoare. la ora 18:15, tranzacţiile se derulau la valori între 4,3080-4,3140 lei/euro.