UPDATE 3: Greva de la metrou, tranşată în instanţă

Metrorex a depus, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de suspendare a grevei sindicaliştilor de la metrou, procesul urmând să se judece joi, 19 noiembrie, potrivit directorului societăţii, Gheorge Udrişte. Ministrul Berceanu spune că procesul se va judeca chiar mâine. Nici o greva de la metrou n-a durat mai mult de 4 zile. Sindicaliştii ameninţă că vor relua conflictul de muncă peste 30 de zile dacă instanţa va decide suspendarea grevei. Directorul Gheorghe Udriş

Metrorex a depus, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de suspendare a grevei sindicaliştilor de la metrou, procesul urmând să se judece joi, 19 noiembrie, potrivit directorului societăţii, Gheorge Udrişte. Ministrul Berceanu spune că procesul se va judeca chiar mâine. Nici o greva de la metrou n-a durat mai mult de 4 zile. Sindicaliştii ameninţă că vor relua conflictul de muncă peste 30 de zile dacă instanţa va decide suspendarea grevei.

Directorul Gheorghe Udrişte a declarat că în cursul dimineţii de marţi societatea va depune la Curtea de Apel Bucureşti cererea de suspendare a grevei sindicaliştilor de la metrou pe motiv că bugetul pe anul 2010 nu a fost aprobat şi deci nu poate fi cunoscut fondul de salarii. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu a spus că instanţa va judeca mâine (miercuri) cererea înaintată de Metrorex.

UPDATE:
Rădoi: „Ne vom prezenta şi sper să cîştigăm în instanţă”

„Dacă nu există influenţe politice, în mod normal nu ar trebui să se suspende această grevă. Până atunci (joi, n.r.), vom continua greva, inclusiv în timpul procesului, până se va pronunţa instanţa. Probabil că vor lua o hotărâre chiar joi, 19 noiembrie 2009”, a declarat pentru capital.ro liderul sindicaliştilor de la metrou, Ion Rădoi.

„Sindicatul e chemat în instanţă (…) în calitate de pârât, în proces cu SC Metrorex SA, în calitate de reclamant pentru fond – acţiune în suspendare, cerere de suspendare a grevei”, se arată în citaţia trimisă azi sindicatelor de Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE 2:
„Reluăm protestul în 30 de zile dacă se decide suspendarea grevei”

Sindicaliştii de la metrou sunt decişi să reia protestele chiar dacă instanţa va decide suspendarea grevei. „Dacă nu ne vom aşeza la masa negocierilor după pronunţarea instanţei, legea ne permite ca în termen de 30 de zile să reluăm conflictul de muncă şi vom face acest lucru dacă va fi nevoie”, a declarat pentru capital.ro secretarului general al sindicatului USLM, Florian Crişu.

Berceanu: „Au salarii foarte bune, puteau să mai aştepte”

Radu Berceanu, a afirmat că angajaţii de la metrou „sunt conduşi în scopuri politice”, salariile lor fiind foarte bune şi că nu crede că era o problemă să rămână cu aceleaşi lefuri până la sfârşitul anului. „Salariile lor sunt foarte bune. Venitul mediu brut este de 3.600 de lei, venitul net 2.600 de lei. Sunt foarte mulţi care iau 5.000-6.000 de lei salariu. Nu cred că era o problemă sa mai stea până în ianuarie cu aceste salarii şi în momentul acela să se poată purta negocieri”, a afirmat Radu Berceanu.

Ministrul, vizibil iritat, a spus că sindicaliştii de la metrou vor acum „să se stabilească fondul de salarii pentru 2010”, cu 20% mai mare decât în prezent. „Cred ca e incoerent. Aşa cum au trăit până în 31octombrie cred ca mai pot trăi cu aceste salarii până la sfârşitul anului”, a mai spus Berceanu.

Până acum, grevele au ţinut 4 zile

În istoria grevelor de la metrou, din 1990 până în prezent, protestul de marţi este a şaptea acţiune de acest gen, toate celelalte fiind suspendate de instanţă după maximum patru zile.

Astfel, angajaţii de la metrou au declanşat greva generală în 1990 (cea mai lungă grevă, din 6 până în 9 martie), în 1993, în 1995, în 1996, în 1999 şi în 2005.

Din 2000 până în 2008, liderul sindical Ion Rădoi a fost deputat şi senator PSD, de anul trecut acesta fiind doar membru social democrat. Prezenţa lui pe listele PSD şi faptul că social democraţii s-au aflat la putere în 2000 – 2004 au făcut să nu fie grevă generală la metrou în respectiva perioadă. În 2005, sindicaliştii de la metrou au declanşat greva generală, care a durat două zile, pe 16 şi 17 noiembrie, fiind apoi suspendată de instanţă.

Ultima majorare salarială pentru salariaţii Metrorex a fost în 2008, de 23 la sută, iar în 2007, după ce au declanşat greva de avertisment, angajaţii s-au înţeles cu administraţia să le crească salariile cu 25 de procente.

UPDATE 3:  „Băsescu spune că greva este iresponsabilă”

Preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat, marţi, pe liderii sindicali de la Metrorex de nesimţire şi a afirmat că greva declanşată este iresponsabilă, exprimându-şi speranţa că instanţa va suspenda protestul cel târziu miercuri.

„A fost un senator PSD, Rădoi, lider de la metrou, care a reuşit să blocheze traficul. Cred că este o probă a până unde poate merge cu lipsa de responsabiliate. Nu poţi să condamni un oraş la aglomeraţia care este acum în Bucureşti numai pentru că ai un interes pentru 22 noiembrie”, a spus Băsescu, într-un interviu acordat unui blogger.

Preşedintele a spus că liderii sindicali de la Metrorex dau dovadă de lipsă de bun simţ prin această grevă „a iresponsabilităţii”. „Nu cred că îi aduce câştig de cauză candidatului pe care îl susţine Rădoi”, a spus Băsescu despre protestul de la Metrorex.

SURSA: Mediafax