UPDATE 3:

Leul s-a intarit usor astazi fata de principalele valute, respectiv euro si dolar.

BNR a calculat un curs leu-euro de 4,2772, fata de 4,2985 cat a fost ieri.

Cursul leu-dolar a fost stabilit la 3,2316 comparativ cu nivelul de ieri de 3,2334 lei/dolar.

Chiar daca intarirea monedei nationale este mai mult simbolica, ea marcheaza totusi sfarsitul unei perioade de sapte zile de scadere consecutiva.

Totusi, pentru a putea vedea daca vorbim despre un trend sau este doar o scadere conjuncturala determinata de o interventie a Bancii Centrale mai trebuie asteptat.

 

UPDATE 2:

Leul a continuat sa se aprecieze usor in raport cu euro in prima ora a sedintei de astazi si cursul a coborat cu peste 2 bani la 4,2245 – 4,2300 lei/euro, moneda nationala urmand tendinta de apreciere a valutelor din regiune, insa dealerii nu exclud si o posibila interventie indirecta a BNR.

Moneda nationala s-a apreciat inca de la deschiderea sedintei interbancare, fiind efectuate operatiuni  la 4,2400 – 4,2450 lei/euro,  sub nivelul inregistrat la inchiderea sedintei de ieri de pe piata interbanca cand euro a fost cotat la 4,2490 lei.

Cu toate acestea, deprecierea monedei nationale va continua,  sustin analistii economici  care estimeaza un nivel al cursului de schimb ce va depasi nivelul de 4,5 lei/euro.

Astfel, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute Erste Group a dat publicitatii un raport potrivit caruia leul se va deprecia anul acest cu cel putin cinci procente, un raport al ING arata ca deprecierea va fi chiar mai mare in contextul in care Banca Nationala nu va interveni in sprijinul monedei nationale.

„Realizand ca limitarea deprecierii leului este prea costisitoare in termeni de crestere economica, BNR permite monedei nationale sa-si reduca valoarea, avand ca scop o depreciere competitiva si un deficit extern mai redus.

Prin urmare, ne-am modificat estimarile privind nivelul maxim al cursului valutar la 4,7 lei/euro in trimestrul al treilea, cu riscuri in crestere”, se precizeaza in raportul ING.

In documentul citat se mentioneaza, de asemenea ca, dupa toate probabilitatile, „Banca Centrala a incetat sa mai apere leul in fata presiunilor de depreciere”.

Exista deja analize potrivit carora la nivel guvernamental s-a decis, de comun acord cu Banca Nationala, o depreciere controlata a leului pentru a reduce astfel deficitele uriase lasate de guvernul liberal in urma pomenilor electorale de la sfarsitul anului trecut.

Pe de alta parte, trebuie spus ca aceasta solutie prezinta unele riscuri, pentru este posibil ca „deprecierea controlata” a leului sa scape de sub control.

Una dintre contra-masurile care pot fi luate pentru a evita acest lucru este majorarea dobanzii de politica monetara astfel incat leul sa devina mai atractiv pentru investitori, dar nimeni nu poate garanta succesul pe termen lung al unei astfel de masuri.

 

UPDATE 1:

Deprecierea monedei nationale este prognozata si de alte surse.

Astfel, „Leul s-ar putea deprecia cu inca 5% fata de euro, dupa ce rata de schimb a crescut cu 11% in 2008, avand in vedere deficitul de cont curent urias”, potrivit unui raport al Erste Group.

„In ciuda reducerii volatilitatii,valutele se mentin la niveluri extrem de ridicate si preconizam ca, pentru un timp, vor exista in general derapaje pe piete”, se mai precizeaza in raportul grupului austriac.