UPDATE 3 – Isărescu: Se încearcă un atac pe leu dar suntem cu ochii pe ei

Ultimele patru zile ale săptămânii trecute, la care se adaugă evoluţia de astăzi de pe piaţa interbancară arată o scădere continuă a leului faţă de moneda unică europeană. Această evoluţie poate fi socotită o “corecţie”, dar poate semnifica şi începutul unui nou atac asupra leului, potrivit oficialilor Băncii Naţionale.Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a transmis la mijlocul săptămânii trecute un avertisment mai mult sau mai puţin voalat c

Ultimele patru zile ale săptămânii trecute, la care se adaugă evoluţia de astăzi de pe piaţa interbancară arată o scădere continuă a leului faţă de moneda unică europeană. Această evoluţie poate fi socotită o “corecţie”, dar poate semnifica şi începutul unui nou atac asupra leului, potrivit oficialilor Băncii Naţionale.

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a transmis la mijlocul săptămânii trecute un avertisment mai mult sau mai puţin voalat celor care pregăteau un eventual atac asupra leului.

“Eu nu cred că e rău că leul este mai puţin volatil (…). Piaţa poate fi lichidă dar se poate ca cineva de la Londra, de exemplu, să declare că nu este destulă lichiditate. Piaţa are lei. Fac această declaraţie cu riscul de a fi înţeles greşit”, afirma Mugur Isărescu.

În ziua în care guvernatorul BNR făcea aceste afirmaţii, respectiv 11 septembrie, leul înregistra o nouă depreciere, trend care a continuat până la sfârşitul săptămânii şi care se menţine şi astăzi.

 Avertismentul guvernatorului

Mugur Isărescu este cunoscut şi recunoscut drept o persoană care nu vorbeşte niciodată degeaba. Orice afirmaţie a sa are un scop precis dar, pentru că poate fi interpretată greşit, îşi cântăreşte foarte atent vorbele. Avertismentul adresat celor care ar fi, poate, interesaţi de un nou atac asupra leului, după eşecul din toamna trecută, este, însă, mai mult decât evident.

Totuşi, pentru a nu interpreta noi greşit cuvintele guvernatorului, i-am solicitat o precizare suplimentară.

Întrebat de capital.ro în legătură cu posibilitatea unui nou atac asupra leului, guvernatorul BNR ne-a declarat: „Bineînţeles că încearcă, dar suntem cu ochii pe ei”.

Şi, pentru ca lucrurile să fie şi mai clare pentru cei care ar fi interesaţi de o slăbire a leului, Mugur Isărescu a mai spus: „Cursul va avea unele fluctuaţii, dar va reveni la nivelul de dinainte. Nu vreau să intru în polemică cu cei care prognozează devalorizarea leului şi nici nu vreau să se spună că guvernatorul BNR influenţează cursul prin declaraţiile sale, dar, repet, cursul de schimb va reveni la nivelul de dinainte”.

Octombrie 2008: primul atac eşuat

În urmă cu aproape un an, respectiv spre sfârşitul lui octombrie 2008 a avut loc un atac speculativ asupra monedei naţionale, coroborat cu o creştere spectaculoasă a dobânzilor interbancare. La vremea respectivă, băncile au fost acuzate că au constituit un cartel pentru a majora artificial dobânzile. Oricum, niciuna dintre cele două tentative nu a reuşit, dobânzile fiind reduse ulterior, iar atacul speculativ asupra leului încheiindu-se cu pierderi importante pentru băncile care l-au iniţiat.

A fost pentru prima dată în istoria pieţei interbancare autohtone când unele banci nu şi-au închis poziţiile din lipsă de lei, BNR lăsând piaţa fără lichidităţi forţându-i astfel pe speculatori să îşi închidă poziţiile pe minus.

UPDATE:  Tendinţă de scădere

Moneda naţională se menţine pe o tendinţă descendentă în debutul primei şedinţe a săptămânii, cursul oscilând peste nivelul de 4,28 lei/euro, pe fondul unor presiuni de depreciere existente pe plan internaţional.

Primele tranzacţii de luni s-au efectuat la 4,2820 – 4,2835 lei/euro, uşor peste ultimele cotaţii de la finele sesiunii de vineri, de 4,2790 – 4,2820 lei/euro.

UPDATE 2: Leul, la cel mai mic nivel din ultimele şase luni

Tendinţa de scădere a monedei naţionale, manifestată încă de la primele tranzacţii de pe piaţa interbancară s-a confirmat şi pe parcursul următoarelor ore astfel încât leul a pierdut atât faţă de moneda unică europeană, cât şi faţă de dolarul american.

Banca Naţională a calculat un curs de schimb de 4,2747 lei/euro, faţă de 4,2552 lei/euro cât s-a înregistrat vineri.

Astfel, leul a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele  aproape şase luni, respectiv din 25 martie a.c., când s-a înregistrat un curs de  4,2838 lei/euro.

UPDATE 3 Aurel Dochia: „Percepţia investitorilor este foarte volatilă”

Deprecierea înregistrată de către moneda naţională în ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare, după ce luni de zile a fost una dintre cele mai stabile monede din lume are mai multe explicaţii.

„Eu nu aş vrea să mă hazardez cu privire la tendinţele de depreciere pentru că acest lucru depinde de mai mulţi factori care se află în mişcare. Sunt mai multe elemente care pot fi luate în considerare, unul dintre acestea fiind componenta psihologică. Aceasta poate fi influenţată de percepţia investitorilor, care este foarte volatilă şi se poate modifica de la un minut la altul”, a explicat pentru capital.ro analistul financiar Aurel Dochia, membru în Consiliul de Conducere al Centrului Român pentru Politici Economice -CEROPE.

O posibilă explicaţie este văzută în rapoartele şi prognozele apărute în ultimul timp care vorbesc despre o depreciere importantă a leului, dincolo de pragul de 4,5 lei/euro.

„Au apărut mai multe rapoarte care spun că leul se va deprecia şi care au putut influenţa percepţia investitorilor. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că indicatorii macroeconomici sunt cei care determină evoluţia unei monede aşa că ce va întâmpla cu leul depinde şi de cum va evolua economia românească”, a mai spus Aurel Dochia.

DETALII:
Citeşte şi Isărescu: „Cursul nu va ajunge la 5 lei pe euro”
Citeşte şi De ce se devalorizează leul?
Citeşte şi Analiza săptămânii