UPDATE 4 Depreciere record: cursul a sărit la 4,25 lei/euro

Moneda naţională s-a depreciat până la 4,2495 lei pentru un euro, potrivit cotaţiilor de referinţă anunţate de BNR. Dealerii de pe piaţa valutară consultaţi de Mediafax susţin că scandalul politic din ultimele zile, care a culminat cu demisia miniştrilor PSD de astăzi, a fost factorul care a cauzat, într-o singură zi, deprecierea cu peste 5 bani a leului.Cursul de schimb leu/euro comunicat de către Banca Naţională este de 4,2495 lei/euro, faţă de 4,1981 lei/euro, cât a fo

Moneda naţională s-a depreciat până la 4,2495 lei pentru un euro, potrivit cotaţiilor de referinţă anunţate de BNR.

Dealerii de pe piaţa valutară consultaţi de Mediafax susţin că scandalul politic din ultimele zile, care a culminat cu demisia miniştrilor PSD de astăzi, a fost factorul care a cauzat, într-o singură zi, deprecierea cu peste 5 bani a leului.

Cursul de schimb leu/euro comunicat de către Banca Naţională este de 4,2495 lei/euro, faţă de 4,1981 lei/euro, cât a fost ieri. Într-o singură zi, leul a pierdut 1,22% din valoare. Este a doua cea mai mare depreciere de la începutul anului, după cea de pe 9 ianuarie – de 1,79%.

Deprecierea leului constituie o veste neaşteptat de bună pentru ministerul de Finanţe: nivelul accizelor din 2010 va fi stabilit în funcţie de cursul anunţat de Banca Centrală Europeană la sfârşitul zilei.  La un nivel  apropiat de 4,25 lei/euro, cursul va fi cu 13,7% mai mare decât cel aplicat pentru calculul aaccizelor în  2009. Tot în acelaşi ritm ar trebui să crească şi încasările la trezorerie. Pentru BNR, depreciere leului este o veste proastă: accizele mai mari vor determina scumpirea produselor din categoriile taxate (alcool, tutun, energie) şi vor crea presiuni inflaţioniste.

UPDATE
Ionuţ Dumitru: „Prelungirea crizei politice poate duce la scăderea ratingului de ţară”

Efectele crizei politice asupra economiei româneşti pot avea repercursiuni foarte grave, susţin analiştii economici consultaţi de capital.ro.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi cu leul este efectul direct al crizei politice. Instabilitatea nu face deloc bine. Este de dorit să se termine cât mai repede pentru că, în caz contrar, riscăm o depreciere şi mai accentuată a indicatorilor. Dacă lucrurile nu se liniştesc şi nu vom reuşi să îndeplinim obligaţiile asumate faţă de FMI estimez că riscăm chiar o depreciere a ratingului de ţară”, a declarat pentru capital.ro economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

UPDATE 2
Şi bursa a fost lovită de „tsunami”-ul politic

Efectele crizei guvernamentale s-au făcut simţite şi pe piaţa de capital, absolut toţi indicii, inclusiv cei sectoriali, fiind într-o cădere continuă de azi dimineaţă, cu unele mici corecţii, care însă nu au schimbat trendul.

Analiştii bursieri susţin că piaţa era oricum „în aşteptare”, astfel că un imbold în sus sau în jos era suficient pentru a impune trendul. Din păcate, susţin aceştia, semnalul a fost „în jos”.

„Dacă în urmă cu câteva zile, la începutul scandalului, scăderile de pe bursă puteau fi puse pe seama corelării cu evoluţia pieţelor extrne, astăzi lucrurile nu mai stau la fel. Scăderile de astăzi sunt în directă legătură cu ceea ce se întâmplă pe scena politică. Acţiunile cele mai lichide erau pe orizontală şi aşteptau un semnal, fie de pe pieţele externe, fie de pe piaţa internă. Din păcate, semnalul dat de piaţa internă a fost unul negativ. Evoluţia va depinde şi de cum se vor termina discuţiile politice”, a declarat pentru capital.ro Gabriel Aldea, analist la Intercapital Invest.

Rareş Nilaş, director general BT Securities: „Destrămarea guvernul poate fi un lucru bun”

Rareş Nilaş, director general BT Securities nu crede că situaţia politică influenţează în mod direct bursa. „Aceste reacţii ţin mai degrabă de incertitudinile de ordin economic. Până la urmă, faptul că se destramă guvernul poate fi şi un lucru bun. Poate e mai bine să rupem pisica în două şi să nu mai stăm toţi cu ochii agăţaţi de televizor. Apoi după alegeri să revenim la o evoluţie normală, să nu mai fim ultimii care nu au luat măsuri anticriză”, remarcă Nilaş.

Răzvan Paşol, preşedinte Intercapital Invest: „Factorii politici nu reuşesc să aibă o influenţă pozitivă, dar negativă: întotdeauna”

Preşedintele Intecapital Invest este rezervat în a previziona ce se va întâmpla cu bursa în continuare: „Este greu de spus, ar însemna să prezicem ce va face guvernul, iar asta este cu totul imprevizibil”. Potrivit lui Paşol, nu întodeauna măsurile politice bine-intenţionate au efecte pozitive. Însă, efectele negative se fac resimţite întotdeuna.

UPDATE 3
S&P: „Am putea retrograda ratingul României”

Standard&Poor’s ar putea retrograda ratingul României, dacă situaţia politică va conduce la neîndeplinirea programului de consolidare fiscală şi economică la care s-a angajat în acordul cu FMI, şi, astfel, la o înrăutăţire a finanţelor publice, a declarat pentru Mediafax analistul S&P Marko Mrsnik.

„Dacă situaţia politică va conduce la eşecul guvernului să adere la programul de consolidare fiscală şi economică, producând o înrăutăţire a finanţelor publice, sau continua deterioare din sectorul bancar va duce la o dislocare în sistemul financiar, există riscul unei retrogradări a ratingului de ţară”, a spus Mrsnik. El a arătat că, odată cu programul multilateral de asistenţă financiară, Guvernul s-a angajat la o consolidare semnificativă atât în ceea ce priveşte partea de cheltuieli, cât şi de venituri.

„Consolidarea fiscală este, în opinia noastră, o provocare în îndeplinirea obligaţiilor, dată fiind severitatea recesiunii asociată cu ajustarea economică. Totuşi, era de aşteptat ca angajamentul de a implementa programul negociat cu FMI să fie supus unui test, din cauza neînţelegerilor din cadrul coaliţiei, în special în contextul alegerilor prezidenţiale”, a completat Mrsnik.

UPDATE 4
Patriciu: „Instabilitatea politică a influenţat cursul”

„Deprecierea leului are legătură cu percepţia, cu modul în care sustem priviţi, iar instabilitatea politică are rolul ei în această percepţie. Nu numai imaginea trebuie restaurată, ci condiţiile în care se fac afaceri în ţara asta şi e protejată economia. Măsurile sunt însă de fond, nu le poate lua un guvern interimar”, a declarat, la Realitatea TV, omul de afaceri liberal Dinu Patriciu.

DETALII:
Citeşte şi Băsescu a semnat revocarea lui Nica: miniştrii DSD au demisionat.
Citeşte şi 22 de milioane de victime ale scandalului politic: accizele cresc şi mai mult.

FOTO: Mediafax Foto