UPDATE 5: Măsurile bugetare anti-criză pentru 2009

Premierul Emil Boc a anuntat, dupa sedinta de guvern in care a fost discutat bugetul pentru anul de criza 2009, ca vor fi luate o serie de masuri menite sa stimuleze economia si sa-i sprijine pe cei cu venituri mici.Astfel, principala masura va fi alocarea unei sume de 20% din PIB pentru lucrari de infrastructura, prin care se intelege atat reabilitarea drumurilor judetene si comunale, dar si reparatia si constructia (acolo unde este cazul) a retelei de apa-canal din zonele rurale. Boc a anunta

Premierul Emil Boc a anuntat, dupa sedinta de guvern in care a fost discutat bugetul pentru anul de criza 2009, ca vor fi luate o serie de masuri menite sa stimuleze economia si sa-i sprijine pe cei cu venituri mici.

Astfel, principala masura va fi alocarea unei sume de 20% din PIB pentru lucrari de infrastructura, prin care se intelege atat reabilitarea drumurilor judetene si comunale, dar si reparatia si constructia (acolo unde este cazul) a retelei de apa-canal din zonele rurale.

Boc a anuntat ca anul acesta unica majorare a salariilor bugetarilor va fi de 5%, ceea ce reprezinta de fapt indicele stabilit al inflatiei anuale. In ceea ce ii priveste pe profesori, premierul a anuntat ca ar putea primi in plus fata de cele cinci procente „unele sporuri de performanta”, care vor fi strans legate de implementarea reformei in educatie.

Pentru „deblocarea economiei”, guvernul se angajeaza sa achite, cat mai repede posibil, toate facturile restante mostenite de la guvernul anterior. Din calculele guvernului actual, suma se ridica la circa doua miliarde de euro.

Urmatoarele doua masuri se refera la imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si masura atat de asteptata de patronate a neimpozitarii profitului reinvestit. Premierul nu a precizat daca aceasta masura va fi valabila de acum inainte, sau doar pentru anul in curs.

Pentru urgentarea cheltuielilor si restrangerea drumului birocratic al documentelor, premierul anunta ca filosofia colectarii se va baza pe principiul compensarii de TVA. Adica, sumele de plata se vor recupera din sumele de recuperat. „In acest mod se va castiga atat timp, dar se vor si elimina blocajele”.

UPDATE1

Infuzia de capital in economie se va face prin capitalizarea Eximbank si a CEC. Cea din urma banca va primi 250 milioane euro destinati finantarii intreprinderilor mici si mijlocii. Legata de aceasta masura este si cea de contra-garantare a fondului pentru IMM-uri, dar si cea a pastrarii cuantumului sumelor necesare promovarii exporturilor la acelasi nivel ca in anul precedent.

O veste buna pentru proprietarii de autovehicule vechi este imbunatatirea programului „Rabla”, dupa cum urmeaza. Se majoreaza suma alocata in contul predarii masinii vechi de la 3.000 lei la 3.800 lei. Suma de 30 milioane de lei vechi a ramas neschimbata din perioada guvernarii Nastase. De asemenea, plafonul maxim pentru masinile vechi ce pot fi colectate se va majora de la 40.000 vehicule cat este in prezent la 60.000. Premierul nu a mentionat insa daca se ma majora si cota aferenta autocamioanelor, sau de aceasta masura vor beneficia doar autoturismele. In plus, vechimea masinii, necesara pentru predare se va reduce de la 10 ani la 12 ani, pentru a acoperi astfel o plaja mai mare de potentiali beneficiari. Concret, vor fi in acest an acceptate masini fabricate pana in 1999.

O masura ce vizeaza institutiile de stat este aceea ca veniturile proprii ale acestora vor fi prevazute in bugetul de stat, „pentru a fi redistribuite acolo unde este cazul, nu sa intre in posesia unor persoane private”, a precizat Emil Boc.

UPDATE2: Masurile sociale

Dintre masurile menite sa-i sprijine pe romanii cu venituri mici, cea mai importanta este cea a introducerii pensiei minime garantate la 350 lei, pana la finele anului. Decizia se va implementa insa in doua etape: orima data, pensia din mai, platibila in iunie se va majora la 300 lei, iar al doilea pas va fi facut in noiembrie, cand pensia aferenta lunii octombrie va fi de 350 lei. Efortul bugetar necesar implementarii acestei masuri a fost estimat la 190 milioane euro.

De asemenea, premierul a anuntat ca se va majora plafonul maxim de complensare a medicamentelor pana la 90% pentru pensionarii cu venituri de sub 600 lei. Efortul bugetar va fi practic nul, deoarece fondurile vor proveni din taxa de viciu.

UPDATE3

Pentru salariatii care vor intra in somaj tehnic, guvernul a prevazut eliminarea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale pentru o perioada de trei luni. Practic, companiile care trimit angajati in somaj tehnic vor avea de platit acestora sume de 75% din salariu, iar de acum inainte efortul financiar al angajatorului va fi restrans. Premierul nu a precizat insa ce se va intampla daca angajatii rechemati la lucru si trimisi dupa cateva luni la loc in somaj tehnic, vor mai beneficia de aceasta scutire. De altfel, se vor sustine in continuare programele guvernamentale pentru pregatirea profesionala a fortei de munca, indiferent daca este vorba despre angajati sau someri.

Pentru a mai reduce din efortul bugetar necesar sustinerii financiare ale acestor proiecte „se vor suprataxa produsele de lux si se va trece la o taxare europeana a jocurilor de noroc”, a precizat premierul, fara sa dea insa cifre exacte.

Salariile tuturor bugetarilor vor creste in acest an cu rata inflatiei, prognozata la 5%. Astfel, prima transa a majorarii, de 3% se va aplica la salariile din aprilie (platite in mai), in timp ce restul de 2% din salariul de la inceputul acestui an va intra in salariile aferente lunii octombrie (platite in noiembrie). Pentru a se face economie la cheltuielile de personal, angajatii din sectorul bugetar nu vor avea in anul acesta nicio prima iar orele suplimentare vor fi compensate cu ore libere, nu cu bani. In opinia premierului, cheltuielile se vor reduce astfel cu 20%. Singura exceptie de la prima se va face doar in domeniul Educatiei, unde „se vor acorda bonusuri doar pentru obtinerea de rezultate bune in reforma”, a adaugat primul-ministru.

UPDATE4 – Indicatori

Premierul Emil Boc a precizat ca in constructia bugetara pentru acest an au fost luati in calcul urmatorii indicatori:

-Crestere economica: 2,5%
-Deficit bugetar: 2%
-Inflatie: 5%
-PIB: 144,7 miliarde euro
-Buget de stat: 51 miliarde euro

UPDATE5 – Replica fostului premier

In replica la cele declarate de premierul Emil Boc, dar si de ministrul de stat Dan Nica si ministrul de Finante Gheorghe Pogea, care au prezentat informatii suplimentare fata de seful guvernului, fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca majoritatea masura luate de actualul guvern „dau dovada de lipsa de logica, deoarece nu poti include intr-un buget de austeritate masuri de cresteri salariale”.

El a respins acuzatiile actualilor guvernanti referitoare la „greaua mostenire” pe care au primit-o de la cabinetul sau. Din datele prezentate de Tariceanu reiese ca rezerva valutara a Romaniei a crescut de la 11 miliarde euro (2004) la 28 miliarde euro (2008), in timp ce in trezoreria Ministerului de Finante au fost lasati acestui guvern spre a cheltui o suma de circa 500 milioane euro. „Banii exista, dar actualul guvern trebuie sa stie unde sa-i caute, dar cand ii gaseste sa-i foloseasca cu rigurozitate”, a adaugat Tariceanu.

In opinia sa, seful statului se opune unui nou acord cu FMI deoarece acest lucru ar presupune o monitorizare atenta a gestionarii fondurilor, „lucru care ar bloca eventualele jonglerii cu banul public si alte cheltuieli pe care actualul guvern ar dori sa le faca”. Referitor strict la majorarea de 5% a salariilor bugetarilor, Tariceanu a subliniat ca exista o diferenta intre promisiunea din campania electorala referitoare la majorarea cu 50% a salariilor profesorilor si majorarea concreta prevazuta in actualul buget. „Actualul guvern isi onoreaza doar 10% din promisiunile electorale”, a mentionat fostul premier.

Referitor la facturile ramase neachitate, fostul premier considera ca „nu trebuie sa vina la incasat toti regii asfaltului si sa ia bani doar ca sunt prieteni ai lui Traian Basescu, ci sa se constate inainte care lucrari au fost finalizate si care nu”.