Miliardarul rus Roman Abramovici are in plan intrarea in afacerile cu ciment. Singura utilitate a cimentului in fotbal ar fi construirea de stadioane, dar utilitatea fotbalului in industria cimentului este inca o enigma. Concret, el a achizitionat o licenta de productie pentru un mare depozit de piatra de ciment in zona muntilor Urali, unde cu 500 milioane de dolari ar vrea sa construiasca o fabrica. Potrivit Vedomosti, societatea care gestioneaza averea miliardarului, Millhouser Capital, o sa
Miliardarul rus Roman Abramovici are in plan intrarea in afacerile cu ciment. Singura utilitate a cimentului in fotbal ar fi construirea de stadioane, dar utilitatea fotbalului in industria cimentului este inca o enigma. Concret, el a achizitionat o licenta de productie pentru un mare depozit de piatra de ciment in zona muntilor Urali, unde cu 500 milioane de dolari ar vrea sa construiasca o fabrica.
Potrivit Vedomosti, societatea care gestioneaza averea miliardarului, Millhouser Capital, o sa construiasca in teritoriul Perm o fabrica ce va produce doua milioane de tone de ciment pana in 2011. Adjunctul guvernatorului din Perm, Iuri Utkin, a confirmat existenta acestor planuri, fara a da alte detalii. De altfel, societatea a mai achizitionat o cariera de piatra in regiunea Rostov din sud-vestul Rusiei unde ar vrea sa construiasca o fabrica si a mai achizitionat in 2006 un procent de 44,6% din actiunile Eurocement, cel mai mare producator rus de ciment.
Expertii rusi din domeniu spun ca aparitia fabricilor ar fi o mutare logica, deoarece ritmul de construire din zona a crescut foarte mult in ultimii ani, trend pe care il va mai pastra o perioada de timp. Altii privesc cu suspiciune investitia lui Abramovici, pe motivul ca cererea de ciment din regiune este pe deplin satisfacuta de productia actuala si recent a mai fost construita inca o fabrica. In Rusia, cimentul costa acum 181 USD/tona.
UPDATE: Desi are in plan sa pompeze bani in Rusia, Abramovici a demisionat din postul de guvernator al provinciei Ciukotsk. El a fost ales in acea functie in 2000, cand inca se mai putea candida in Rusia pentru un post de guvernator. A dorit sa renunte dar in 2005 Vladimir Putin l-a reinstalat in functie, dupa ce alegerea prin vot democratic a ocupantului acestui post a fost suspendata.
De el s-au legat sperantele celor 55.000 de locuitori ai provinciei, care a ramas de pe urma mandatului sau cu drumuri modernizate, fabrici, spitale si scoli. Roman Abramovici a precizat ca va continua sa investeasca in Ciukotsk. Pe harta Rusiei, provincia este cea mai izolata, fiind cea mai estica provincie a Siberiei, la nord de Kamceatka. Are totodata o pozitie strategica, deoarece peste stramtoarea Bering se afla statul american Alaska. Satul Ulene din Ciukotsk este cea mai apropiata localitate rusa de SUA.
Sursa: RIA Novosti, Vedomosti, AP