Conducerea companiei aeriene Air Lingus a respins oferta de preluare inaintata de Ryanair si a sfatuit actionarii companiei sa ia aceeasi decizie.

„Air Lingus rame o companie puterinca cu rezerve de numerar semnificative si cu un viitor sigur. Conducerea companiei este de parere ca oferta Ryanair subevalueaza Aer Lingus”, au declarat reprezentantii companiei aeriene.

Ryanair vrea să cumpere Aer Lingus pentru 950 mil. dolari

Cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa, Ryanair, a lansat o oferta de preluare a rivalei Aer Lingus, in valoare de 950 milioane de dolari (748 milioane de euro).

Valoarea noii oferte este situata la jumatatea celei facute in 2006, dar care a fost blocata in acel moment de catre Uniunea Europeana.

Ryanair a anuntat ca va plati 1,40 dolari/actiune pentru participatia de 70% din Aer Lingus. Liderul low-cost detine deja 30% din rivala sa.

Pentru ca Ryanair sa reuseasca preluarea Aer Lingus, va trebui sa treaca peste opozitia guvernului irlandez si a angajatilor companiei aeriene. Michael O’Leary, directorul executiv al Ryanair, si-a exprimat insa increderea in reusita fuziunii, declarand ca mediul economic si de reglementare s-a modificat de la ultima tentativa de preluare.

„Odata cu preluarea Aer Lingus garantam sa dublam flota de aeronave de la 33 la 66 in urmatorii 5 ani si sa cream 1.000 de noi locuri de munca”, a afirmat O’Leary.

Ryanair a inregistrat o scadere de 30% a profitului in cel de-al treilea trimestru fiscal al anului. Profitul net al companiei a scazut astfel pana la 186 milioane de euro de la 269 milioane de euro in perioada similara a anului trecut. Vanzarile companiei au crescut insa cu 18%, pana la 858 milioane de euro. De asemenea, veniturile Ryanair s-au majorat pana la 1,03 miliarde de euro, de la 861,3 milioane de euro in urma cu un an.

Michael O’Leary a anuntat de asemenea ca se asteapta ca Ryanair sa isi atinga tintele de afaceri pentru anul fiscal ce se va incheia in martie 2009.

Sursa: CNN