Situaţia Fondului Proprietatea (FP) rămâne în continuare în suspensie. Lungul şir al amânărilor pe diverse probleme, mai toate fiind chichiţe procedurale a fost completat astăzi de încă o amânare. Nu s-a putut aproba contractul de administrare cu compania care a câştigat, într-o licitaţie, această calitate.

Acţionarii FP nu au putut aproba astăzi contractul cu Franklin Templeton Investments din cauza lipsei de cvorum în cadrul şedinţei Adunării Generale Extraordinare. De la apel au lipsit chiar reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, traseul FP spre tranzacţionarea în piaţă este încă o dată blocat.

Ministerul de Finanţe este chiar acţionarul majoritar, cu o participaţie de 65,87%. Restul de acţiuni se află în posesia foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist (27,61%) şi a diverse alte companii (6,52%). Având în vedere această pondere, nici nu mai contează ce alţi acţionari au lipsit. Potrivit unor acţionari prezenţi la întrunire, în sală ar fi fost reprezentanţi ai 13% din totalul acţiunilor fondului.

Motivaţia: altă chichiţă legislativă

Până acum, Ministerul de Finanţe este principalul vinovat. Practic, doar prezenţa reprezentanţilor săi în sală era suficientă. Ministerul se scuză, însă, precizând că nu şi-a trimis reprezentanţii la şedinţă deoarece nu a avut mandat de la guvern în acest sens. De ce nu a dat guvernul mandat? Pentru că nu a aprobat încă contractul cu americanii de la Franklin Templeton Investments.

„Pentru a se acorda un mandat Ministerului Finanţelor în AGEA, trebuiau parcurse mai multe etape. Guvernul trebuia să aprobe memorandumul iniţiat de Consiliul de Supraveghere cu privire la structura corporatistă, dar şi rezultatul selecţiei administratorului de fond”, a declarat Mircea Ursache, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului.

Ursache a mai arătat că în cazul în care nici marţi nu se va întruni cvorumul necesar aprobării ofertei depuse de Franklin Templeton, procesul s-ar putea relua prin convocarea unei Adunări Generale Ordinare, în care este necesar votul a 50% +1 din cei prezenţi.

Mircea Ursache, din partea PSD, este chiar cel care a solicitat guvernului să nu dea mandat pentru încheierea contractului cu americanii, pe motiv că suma solicitată de aceştia, de 19,6 milioane euro anual, este mai mare decât actualele cheltuieli de administratre.

Problema administratorului

Compania americană Franklin Templeton Investments a câştigat licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea, având o ofertă mai bună decât a concurentului din etapa finală, Morgan Stanley Investment Management.

Contractul cu Franklin Templeton Investments urma să fie aprobat şi de Guvern, dar până în prezent nu există o informaţie oficială în acest sens. În absenţa unei decizii a Executivului, este probabil ca MFP să nu aibă, de fapt, un mandat în acest moment pentru aprobarea noului administrator desemnat de comisia de selecţie.

Potrivit documentaţiei de selecţie a administratorului, Franklin Templeton Investments va prelua atribuţiile de administrare efectivă a portofoliului de active şi toate atribuţiile Consiliului de Administraţie.

Pe ordinea de zi a adunării acţionarilor figurează şi vânzarea participaţiei FP la CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii, către acţionarul majoritar al acestor companii, grupul CEZ din Cehia.

De asemenea, acţionarii FP urmează să discute şi despre comisioanele de administrare care vor fi plătite de Fondul Proprietatea administratorului desemnat câştigător, condiţiile şi termenii contractului, dar şi politica de investiţii, pe baza documentaţiei transmise către fond de comisia de selecţie.

UPDATE: Şedinţa de mâine se va ţine degeaba

Aşadar, şedinţa în care se aşteaptă să se tranşeze probleme se va ţine mâine. Dar se va ţine degeaba, pentru că se va constata pur şi simplu că situaţia este exact aceeaşi. Adică giuvernul tot nu a dat mandat Ministerului de Finanţe.

Singurul care ţine degetul pe butonul care, odată apăsat, va pune în mişcare acest mecanism şi va debloca situaţia este premierul Emil Boc. Acesta ăşi aduce contribuţia sa la procesul de listare a Fondului cu… încă o amânare.

Mai exact, Boc a declarat că miercuri se va în discuţie în şedinţa de guvern această chestiune: „Este nevoie de o discuţie în Guvern şi de un mandat al Guvernului şi nu un mandat doar al ministrului de Finanţe. Vom discuta miercuri în cadrul şedinţei de Guvern”.

Atenţie la nuanţe: premierul nu a declarat că se va şi aproba, doar că se va lua în discuţie. De asemenea, discuţia va avea loc miercuri, la o zi după următoarea şedinţă a acţionarilor. În definitiv, premierul nu poate fi  acuzat de rea-credinţă, având în vedere faptul că oricum şedinţa de guvern era fixată pentru miercuri. În acest caz, nu ar trebui ca întrunirea acţionarilor să se ţină cel mai devreme joi? Sigur, pornind de la premisa că guvernul nu doar va discuta şi atât, ci va şi debloca procesul, prin acordarea mandatului către Finanţe.