În august americanii au cheltuit cum n-au mai făcut-o din 2001. Creşterea de 1,3 la sută a cumpărăturilor a depăşit prognoza, urmând unei creşteri de 0,3 la sută luna trecută, de asemenea peste aşteptări.

Cheltuielile consumatorilor, care reprezintă 70 la sută din economie, au crescut datorită cumpărătorilor de maşini care au profitat de programul „rabla” al guvernului american. Deşi creşterea de 1,3 la sută a fost cea mai mare din ultimii opt ani, economiştii spun că această creştere nu este un fundament pentru o îmbunătăţire pe termen lung a sectorului de consum.

Consumatorii încă îşi fac griji că îşi vor pierde slujba şi că valoarea caselor şi investiţiilor lor vor scădea, aşa că unii economiştii sunt de părere că această creştere a cheltuielilor de consum este un fenomen unic. Totuşi, august este cea de-a patra lună când consumul a crescut. 

Inflaţia a încetinit, dar a crescut şomajul

Conform datelor eliberate de Departamentul Comerţului din Washington, veniturile au crescut cu 0,2 şi inflaţia a încetinit. Cu toate acestea, mai mulţi americani au cerut ajutoare de şomaj săptămâna trecută, arătând că încă au loc reduceri de personal.

Fed (Federal Reserve) va păstra plafonul ratei de împrumut aproape de zero pentru o perioadă mai mare de timp, în schimb va micşora treptat stimulul fiscal şi cel monetar, pentru a evita o creştere a inflaţiei şi o mărire a costurilor împrumuturilor.

Inflaţia scăzută sugerează însă că guvernul american nu trebuie să se grăbească să retragă miliardele de dolari pe care le-au pompat în pieţele financiare.

Cumpărăturile de bunuri perisabile au crescut cu 1 la sută, iar cheltuielile pe servicii cu 0,2 la sută.

SURSA: Bloomberg, NYT