Presedintele Traian Basescu a declarat in aceasta dupa amiaza in cadrul unei conferinte de presa  ca a cerut presedintilor bancilor comerciale din Romania sa continue creditarea si sa se abtina de la speculatii.

Seful statului a dezvaluit faptul ca, in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu guvernatorul BNR si presedintii bancilor din Romania le-a transmis mesajul ca „bancile pot privi cu incredere la stat in situatia in care ar intra in dificultate”.

Traian Basescu a mentionat, insa, ca acest lucru este exclus pentru ca sistemul bancar romanesc este solid si nu are nicio problema.

Domeniile prioritare pentru Romania sunt educatia, sanatatea si administratia, sustine Traian Basescu.

„Aceste domenii sunt prioritare. Romania nu isi mai poate permite cresteri salariale fara reforme. Ca urmare, trebuie sa vorbim despre reforme contra bani”, spune seful statului. 

Basescu a adaugat ca in administratie lucreaza 1,5 milioane de oameni si s-a intrebat retoric cum pot ceilalti doua milioane care lucreaza in domeniile productive „sa ii mai duca in spate in contextul in care vorbim, de asemenea, si despre patru milioane de pensionari”.

Alte domenii prioritare pentru Romania, in viziunea sefului statului, sunt agricultura, mediul si infrastructura.

„Se termina 2008 si nu am tras niciun cent din cele 5,5 miliarde de la UE destinati infrastructurii. Resursa de dezvoltare e asigurata, numai sa vrem sa o accesam. Banca Europeana de Investitii este gata sa ne acorde partea noastra de contributie, de 1 mld. de euro astfel incat sa putem utiliza fondurile europene”.

UPDATE:

Presedintele a criticat apoi Standard&Poor’s pentru scaderea de rating pe care a acordat-o Romaniei. In aprecierea sa, agentia trebuia sa ia in calcul si alte variabile, precum scderea deficitului de cont curent, politicile BNR si datoria publica. Basescu spune ca datoria statului roman este de doar 11 miliarde de euro, iar diferenta pana la 60 de miliarde pe care se pare ca a luat-o in calcul agentia se refera la datoriile companiilor private.

In plus, presedintele a tinut sa sublinieze faptul ca rezerva valutara a Romaniei este acum de 27 miliarde de euro, „fiind la cel mai inalt nivel de la revolutie pana in prezent”. Presedintele a facut apoi o comparatie intre ratingurile AAA pe care le-au primit „o serie de banci care s-au prabusit” si ratingul in scadere al Romaniei „care refuza sa intre in criza”.

Pentru a arata ca nu are o aversiune fata de agentiile de rating in general, Traian Basescu a precizat ca apreciaza abordarea celor de la Moody’s. „Dupa cum a aratat si Moody’s, problema Romaniei nu sunt salariile profesorilor, ci deficitul de cont curent care preseaza pe curs si pe situatia macro-economica.