Biletele de tren ar putea fi cumpărate şi online, începând din această lună, conform unui proiect de modificare a „Normelor Uniforme privind transporturile pe căile ferate din România”. Acest serviciu va fi disponibil atât persoanelor juridice, cât şi celor fizice, însă numai pentru trenurile de rang superior, care circulă în trafic intern.
Decizia a fost luată în principal pentru reducerea costurilor CFR Călători, dar şi pentru dezvoltarea şi diversificarea pieţii de vânzare a legitimaţiilor de călătorie în traficul feroviar intern.
Costuri mai mici pentru CFR Călători
Potrivit CFR Călători, vânzarea online a biletelor presupune costuri mult mai mici, pentru că:
* nu sunt implicaţi operatori umani angajaţi în acest sens
* nu sunt necesare echipamente şi licenţe pentru softurile de aplicaţie
* nu există costuri suplimentare pentru achiziţionarea cartoanelor termoreactive necesare tipăririi legitimaţiilor
„Introducerea serviciului de vânzare online oferă posibilitatea deschiderii de noi canale de vânzare către persoane fizice şi pentru distribuitorii autorizaţi (agenţi privaţi, agenţii de turism) în condiţii similare celor oferite de companiile aeriene de transport”, precizează Ministerul Transporturilor.
Biletele vor putea fi cumpărate prin accesarea secţiunii specializate de pe site-ul CFR Călători, alegerea ofertei dorite (rută, dată, tren, locuri etc.) şi plata prin card a contravalorii biletelor. Persoanele juridice autorizate pot folosi aceeaşi procedură în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu CFR Călători.
UPDATE: Plăteşti acasă prin card şi mergi direct la tren
Potrivit reprezentanţilor companiei feroviare, după cumpărarea online a bilietelor, călăorii nu trebuie să mai treacă pe la ghişeele CFR sau ale agenţiilor de voiaj, ci pot merge direct la tren, unde vor trebui să prezinte controlorului ID-ul comenzii (numărul tranzacţiei – n.r.).
În cazul persoanelor fizice, călătorii vor primi pe e-mail toate detaliile necesare călătoriei. Aceste informaţii vor fi de asemenea disponibile şi în profilul propriu de utilizator.
Vor apărea şi intermediarii
În cazul persoanelor juridice, agenţiile de turism vor avea posibilitatea de a utiliza acest serviciu pentru clienţii proprii în calitate de „distribuitori autorizaţi”. Distribuitorilor autorizaţi li se va acorda un comision în funcţie de volumul încasărilor realizat din vânzarea de bilete CFR online.
Agenţiile de turism vor putea să vândă bilete online pentru şi în numele SNTFC „CFR Călători”. Prin acest serviciu orice utilizator înregistrat aparţinând unui distribuitor autorizat de către „CFR Călători”, va putea achiziţiona prin internet bilete CFR pentru traficul intern, cu plata on-line a acestora.
Totuşi, pentru a deveni „distribuitor autorizat”, agenţiile de turism trebuie să îndeplinească trei condiţii:
* Deţinerea licenţei de turism
* Încheierea unui contract de prestări servicii cu SNTFC CFR Călători SA.
Promovare timidă la Târgul de Turism
„CFR Călători a încercat să promoveze acest sistem de achiziţie a biletelor în cadrul Târgului de Turism În perioada 15 – 18 octombrie, însă din cauza lipsei banilor pentru publicitate, acest lucru s-a făcut numai prin fluturaşi tipăriţi la imprimantă”, au declarat, pentru capital.ro, reprezentanţii companiai naţionale de transport feroviar.