UPDATE: Biocombustibii determină creşterea cu 75% a preţurilor la alimente – studiu BM

Biocombustibilii cauzeaza o crestere de 75% a pretului alimentelor la nivel global, cu mult peste estimarile initiale, potrivit unui raport confidential al Bancii Mondiale (MB), informeaza The Guardian. Studiul nepublicat al MB se bazeaza pe cele mai detaliate analize privind criza mondiala de alimente, efectuate de un economist recunoscut pe plan international, Don Mitchell, senior economist in cadrul Bancii Mondiale. El a realizat o analiza detaliata, de la luna la luna in privinta cresterii

Biocombustibilii cauzeaza o crestere de 75% a pretului alimentelor la nivel global, cu mult peste estimarile initiale, potrivit unui raport confidential al Bancii Mondiale (MB), informeaza The Guardian.

Studiul nepublicat al MB se bazeaza pe cele mai detaliate analize privind criza mondiala de alimente, efectuate de un economist recunoscut pe plan international, Don Mitchell, senior economist in cadrul Bancii Mondiale. El a realizat o analiza detaliata, de la luna la luna in privinta cresterii pretului la alimente.

Cifrele rezultate in urma acestui studiulu contrazic in mod direct afirmatiile guvernului SUA, potrivit carora combustibilii derivati din plante contribuie cu mai putin de 3% la cresterea preturilor alimentelor pe plan global.

Drept urmare, noile date vor exercita o presine suplimentara asupra guvernelor de la Washington si europene, care s-au orientat spre productia si consumul de biocombustibili, pentru a reduce emisiile cu effect de sfera si pentru a-si reduce dependenta data de importul de petrol.

Potrivit unor surse la nivel inalt din domeniul dezvoltarii, acest raport, care a fost finalizat in luna aprilie nu a fost facut public pentru ca imaginea presedintelui George W Bush san u aiba de suferit.

“Publicarea acestui raport ar pune Banca Mondiala intr-o pozitie extrem de incordata din punct de vedere politic cu administratia de la Casa Alba”, a declarat, joi, una dintre aceste surse, citata de Guardian.

Aceste informatii apar in contextul unui moment extrem de critic, intrucat se suprapun cu negocierea la nivel international a politicii biocombustibililor. Liderii tarilor din G8 se vor intalni saptamana viitoare in Hokkaido, Japonia, pentru a purta discutii legate de criza mondiala a alimentelor, sub presiunea activitatilor de lobby venite din partea marilor companii ce solicita intocmirea unui moratoriu in domeniulcombustibililor derivati din plante.

Mai mult, studiul Bancii Mondiale va pune presiune si asupra guvernului Marii Britanii, care va elibera propriul sau raport (Gallagher Report) privind impactul produs de biocombustibili.

Potrivit lui The Guardian, chiar si studiul Gallagher, care ar fi trebuit sa fie publicat saptamana trecuta, semnaleaza faptul ca biocombustibilii joaca un rol semnificativ in cresterea preturilor la alimente spre un nivel record.

“Liderii politici par sa ascunda si sa ignore dovezile clare potrivit carora biocombustibilii joaca un rol major in cresterile recente ale preturilor la alimente pe plan global”, a declarat Robert Bailey, consultant in cadrul Oxfam (confederatie ce cuprinde 13 organizatii ononguvernamentale care efectueaza studii asupra schimbarilor pe termen lung la nivel global).

“In timp ce politicienii sunt preocupati de multumirea marilor companii, oamenii din tarile sarace nu castiga sufficient de mult pentru a avea ce manca”, a adaugat Bailey.

UPDATE:

Cresterea preturilor la alimente a impins peste o suta de miloane de oameni sub linia de saracie, estimeaza Banca Mondiala. Acest lucru a cauzat la randul sau numeroase manifestari de strada si revolte, din Bangladesh pana in Egipt. Guvernele acestor tari au descries preturile ridicate ale alimentelor si combustibililor ca fiind “primele crize economice reale ale globalizarii”.

Pe de alta parte, presedintele Bush a legat cresterea preturilor la alimente de cererea mare inregistrata in India si China, insa studiul nepublicat al Bancii Mondiale contrazice in totalitate aceste afirmatii, afirmand ca “panta ascendenta a veniturilor din tarile aflate in curs de dezvoltare nu determina o crestere masiva a consumului global de cereale”. Drept urmare, potrivit BM, nu este acesta motivul major pentru preturile mari.

Raportul mai arata ca pana si secetele succesive din Australia au avut un impact marginal. In schimb, studiul demonstreaza ca orientarea SUA si a statelor din Europa catre biocombustibili este pe departe cel mai mare impact asupra rezervelor de alimente si asupra preturilor acestora.

Incepand din luna aprilie, carburantii (benzina si motorina) din Marea Britanie contin cel putin 2,5% biocombustibil. Mai mult, Uniunea Europeana a luat in calcul cresterea acestui nivel la 10% pana in 2020, insa se confrunta cu dovezile ce arata ca acest lucru nu va duce decat la o crestere suplimentara a preturilor la alimente.

“Fara cresterea ponderii de bicombustibil in carburanti, rezervele de grau si porumb la nivel mondial nu ar fi scazut considerabil, iar cresterile de pret cauzate de alti factori ar fi fost moderate”, se precizeaza in raportul Bancii Mondiale.

Pretul cosului de consum analizat in studio a crescut cu 140% incepand din anul 2002 pana in luna februarie a acestui an. Raportul BM estimeaza ca preturile mai mari la energie si ingrasaminte au determinat cresterea  cu numai 15% a preturilor la alimente, in timp ce biocombustibilii sunt responsabili de o crestere cu 75% in aceeasi perioada de timp.

Studiul releva faptul ca biocombustibilii au distorsionat piata globala a alimentelor in trei moduri diferite.

In primul rand, productia de cereale a fost deviata dinspre alimentatie spre combustibili, astfel incat peste o treime din porumbul produs in SUA la ora actuala este folosit pentru productia de etanol, iar circa junatate din uleiurile vegetabile produse in Uniunea Europeana sunt dedicate productiei de biodiesel.

In al doilea rand, fermierii au fost incurajati sa reserve unele portiuni de terenuri pentru productia de biocombustibili.

Nu in ultimul rand, productia de biocombustibili a declansat actiuni speculative pe piata cerealelor, ceea ce face ca preturile sa creasca si mai mult.

Alte studii care s-au axat pe aceeasi tema au luat in considerare o perioada de timp mult mai mare decat din anul 2002 pana in present, sau nu au luat in calcul acesti trei factori cumulati, astfel incat estimarile cu privire la impactul biocombustibililor sunt mai mici. Insa realizatorul studiului Bancii Mondiale, economistul Don Mitchell a realizat o analiza detaliata, de la luna la luna in privinta cresterii pretului la alimente, ceea ce permite o examinare mult mai detaliata a relatiei dintre biocombustibili si rezervele de hrana.

Sustinatorii biocombustibilior spun ca acestia sunt o alternativa mult mai „verde” in comparatie cu petrolul si alti combustibili fosili, insa chiar si aceasta afirmatie a fost combatuta de catre unii experti.

„Este limpede ca unii biocarburanti au un impact enorm asupra preturilro alimentelor”, a declarat, joi, fostul sef consilier stiintific al guvernului Marii Britanii, David King. El a adaugat ca „tot ceea ce realizam prin sustinerea biocombustibililor este favorizarea cresterii preturilor la alimente, in timp ce nu se rezolva nimic in problema schimbarilor climatice globale”.