Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă cu 0,5 puncte procentuale (pp) rata dobânzii de politică monetară, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să scadă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%. Reducerea dobânzii cu 0,5 pp este în acord cu evoluţiile pieţei financiare din ultima perioadă de timp. De altfel, o astfel de decizie era aşteptată în piaţă. Imboldul pe care
Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă cu 0,5 puncte procentuale (pp) rata dobânzii de politică monetară, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să scadă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%.
Reducerea dobânzii cu 0,5 pp este în acord cu evoluţiile pieţei financiare din ultima perioadă de timp. De altfel, o astfel de decizie era aşteptată în piaţă. Imboldul pe care scăderea l-ar da băncilor se va vedea oricum în timp.
Panta descendentă a dobânzii a început în februarie, când, după o lungă perioadă de stagnare, dobânda a scăzut cu 0,25 pp, de la 10,25% la 10%. La nivelul curent s-a ajuns în luna mai, când s-a făcut o reducere mai consistentă, de 0,5 pp. Practic, în nici 6 luni, dobânda este cu aproape 1 pp mai mică decât la începutul anului.
Apar bani în piaţă
Banca Naţională a stabilit, tot în cadrul şedinţei de astăzi, reducerea rezervelor minime obligatorii, atât la lei, cât şi la valută. Pentru lei, noul prag minim este de 15%, cel actual fiind de 18%. Pentru valută, noul prag minim este de 35%, în timp ce pragul actual e de 40%. Băncile au, acum, banii necesari creditării. Corelată cu scăderea dobânzii la lei, mutarea BNR este una favorabilă în contextul actual.
De asemenea, banca centrală a optat pentru eliminarea obligativităţii constituirii rezervelor la pasivele în valută cu scadenţă mai mare de 2 ani.
În finalul comunicatului, BNR face un anunţ aparent fără substanţă, dar interesant pentru speculatorii pe curs, acela că veghează la stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi că monitorizează atent evoluţiile interne.
UPDATE: Deciziile BNR au deblocat 2 miliarde de euro
Potrivit evaluărilor lui Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, scăderea rezervelor minime obligatorii a deblocat circa 2 miliarde de euro. „Prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei s-au eliberat 3 miliarde de lei, iar prin scăderea RMO aplicate pasivelor în valută suma este de 1,3 miliarde de euro. Sunt resurse suplimentare care vor putea fi utilizate în activitatea de creditare”, a declarat el pentru Mediafax.
Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank România, consideră că primele semne de reducere ale dobânzilor la credite vor fi vizibile abia în trimestrul al treilea, doar în contextul în care Banca Naţională va continua să relaxeze politica monetară.
De asemenea, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că BNR va mai reduce până la finele anului rata dobânzii de politică monetară, anticipând un nivel de aproximativ 8% în decembrie.
O privire mai de ansamblu are Laurian Lungu, director în cadrul Macroanalitica. El apreciază că decizia de diminuare a ratei rezervelor minime obligatorii se încadrează într-o perspectivă mai lungă, respectiv intrarea României în zona euro: „Acum vorbim despre valori înalte de 40%. Acestea trebuie aduse treptat către niveluri apropiate de cel al Băncii Centrale Europene, adică să fie undeva la 2-3%”.