Guvernul a aprobat, miercuri, modificările la programul „Prima Casă”, convenite în discuţia de marţi a premierului Emil Boc cu reprezentanţii băncilor.
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii băncilor interesate de programul „Prima Casă”, pentru a analiza detaliile convenţiei de garantare a creditelor.
Locuinţele construite pe credite ipotecare, în „Prima Casă”
„A fost pregătit cadrul legal astfel încât şi constructorii imobiliari care au construit locuinţe pe credite ipotecare să poată intra în programul «Prima Casă», pe baza solicitărilor pe care le-au avut în discuţiile noastre”, a declarat ieri seară premierul Emil Boc.
„Toate nuanţele apărute sunt rezolvate”
„Nu mai există niciun fel de barieră, de niciun fel de natură, pentru ca astăzi să îţi poţi construi o casă de la zero, beneficiind de o garanţie guvernamentală de 60.000 de euro, să-ţi cumperi o casă care este la roşu, deci nefinalizată, şi să primeşti de la stat o garanţie de 60.000 de euro, să îţi cumperi o locuinţă finalizată, fie ipotecată, fie neipotecată de către constructor astfel încât să intri în posesia acesteia. Toate aceste nuanţe şi lucruri care au apărut pe parcursul procedurilor, evocate de către bănci, sunt rezolvate în acest moment, nemaiexistând niciun fel de problemă”, a mai spus Boc.
Doar 13 bănci au semnat, una s-a retras
Guvernul a primit oferte de la 20 de bănci pentru credite în valoare totală de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit la un miliard de euro. Până în prezent, convenţia a fost semnată de 13 bănci, în vreme ce ING Bank s-a retras oficial din program şi a demarat, în paralel, un program propriu de creditare imobiliară fără garanţie de la guvern.
SURSA: Mediafax