Dupa scaderile care parca nu se mai terminau si corectiile lor, iata ca in SUA apar primii muguri ai revenirii. Recesiunea poate fi evitata cu succes sau este doar o corectie majora? Raspunsul sta in cifre, asa cum diavolul sta in detalii. Indicele Dow Jones (mai mult industrial) si-a revenit cu 2,52%, avand cea mai buna urcare pe o zi din ultimele trei luni. Pentur o privire mai larga, ne uitam pe SP500 (Standard & Poors 500) o crestere similara, cu 2,51%, un insesizabil sutim sub DJ. Vest
Dupa scaderile care parca nu se mai terminau si corectiile lor, iata ca in SUA apar primii muguri ai revenirii. Recesiunea poate fi evitata cu succes sau este doar o corectie majora? Raspunsul sta in cifre, asa cum diavolul sta in detalii.
Indicele Dow Jones (mai mult industrial) si-a revenit cu 2,52%, avand cea mai buna urcare pe o zi din ultimele trei luni. Pentur o privire mai larga, ne uitam pe SP500 (Standard & Poors 500) o crestere similara, cu 2,51%, un insesizabil sutim sub DJ. Vesti si mai bune pentru detinatorii de titluri in domenii ce tin de tehnologie vin dinspre NASDAQ, unde s-a inregistrat o crestere cu 3,12%. Pe intraday, toti indicii au avut cresteri consistente, chiar daca in primele doua ore situatia parea incerta, indiferent din ce unghi te uitai la grafic.
Aparent, traderii au apreciat ca piata a scazut destul, semnalul de „buy” trebuie pus in practica acum, si nu in alta zi. S-au inregistrat vanzari la obligatiuni de stat americane si la actiuni pe pietele emergente, unde intra si Romania. De notat ca atat in Romania cat si in Bulgaria, bursele au cazut aproape simultan, semn de iesire a jucatorilor mari internationali ce au ca tactica imprastierea riscului in regiune si de intrare pentru jucatorii mici locali. La Sofia, indicele Sofix a inregistrat o scadere de 4,31%, iar cea mai mare scadere a zilei a fost la titlurile Bianor: -46,87%. Ca o recapitulare, la Bucuresti BET a pierdut 4,10%, la Athena ATHEX a pierdut 0,72%, la Zagreb CROBEX a pierdut 1,38%, la Ljubljana SBI 20 a pierdut 1,39%, la Belgrad BELEX Line a pierdut 1,01%, la Varsovia indicele WIG a scazut cu 0,39%, piar la Praga PX a avut un mic minus de 0,12%. Cresteri in regiune au fost la Budapesta (BUX +0,33%) si Bratislava (SAX +0,91%). Intra in calcul si Austria, unde ATX a plusat cu 1,46%. Exemplele pot continua pe burse mai mici, unde exista minusuri, iar plusurile sunt prea mici.
Revenind peste Ocean, petrolul WTI Intermediate de pe NYMEX a scazut cu 4,14 USD, atingand 134,60 dolari, o cifra imposibila acum o saptamana cand trendul era crescator. Cumulat, asta inseamna o scadere de 10,58 USD in doua zile. Desi energia pare sa revina la preturi mai mici, companiile americane au inceput, in final, un proces de reducere a consumului prin eficientizare si economisire. Semnale fruste sunt in domeniul auto, afectat direct de cresterile de la petrol, americanii incepand sa ia in calcul renuntarea la SUV-uri si masini mari, energofage, pentru masini mai mici si cu consum redus. Masini „mai europene”, cum le apreciaza unii traditionalisti. Pe fond, principalale motivele pentru achizitionarea de SUV-uri erau posibilitatea de off-road si siguranta in caz de accident. Acum, pe calculele refacute de americanul mediu rezulta ca excursiile off-road nu sunt nici macar una pe an, iar accidente grave parca nu au fost de cand si-a cumparat masina.
In domeniul bancar, Wells Fargo a anuntat ca va pompa mai multi bani in dividende, lucru menit sa imbunatateasca increderea in domeniul bancar. Desi profitul va fi redus semnificativ, este un semn ca domeniul are potential de crestere. Dupa criza sub-prime si recentele evenimente de la Faennie Mae si Freddie Mac, mai sunt destule banci care au in portofoliu credite ipotecare mai mult neperformante decat performante, dar daca un gigant precum Wells Fargo risca, inseamna ca are sanse sa si castige.
UPDATE: Retragerile de pe pietele emergente nu au afectat doar Europa Centrala si de Est. In China, Shanghai Composite a inlocuit Vietnamul din varful clasamentului celor mai mari scaderi anualizate. Cu o pierdere de 2,7% ieri, indicele chinez cumuleaza o pierdere de 48,6% anualizat. Astfel, vietnamezii respira usurati, urcarea cu 1,4% de ieri au impins indicele VN la o pierdere de „doar” 47,5% anualizat. Nici macar mai asezatul Shanghai Shenzen CSI 300 nu mai salveaza situatia, avand si el un minus de 3,76%.
Regiunea sta in general bine, singurele exceptii fiind Thailanda (SET: -3,38%), India (BSE Sensex 30: -0,79% si SE500 cu -1,24%) si insesizabilul Bangladesh (DSI General: -1,60%). In rest, harta plina de tauri: Japonia (Nikkei225: +1,18%), Hong Kong (Hang Seng: +0,23%), Taiwan (TSEC 50: 3,35%), Coreea de Sud (KOSPI: 2,12%), Indonezia (JCI: +0,15%), SIngapore (STI: +1,78%), Malaezia (KLCI: +0,25%), Filipine (PSE Composite: +1,15%)