UPDATE: BVB a încheiat prima şedinţă a săptămânii cu o scădere enormă, de aproape 11% pe indicele BET, al celor mai importante zece acţiuni listate. BET a coborât până la 4.365 de puncte, sub valoarea de la finele anului trecut, de 4.690 de puncte. Indicele compozit al bursei, BET-C, a pierdut circa 10%, ajungând la 2.658 de puncte, iar BET-FI, indicele SIFurilor, s-a depreciat cu aproape 14%, până la 18.0008 puncte, aproximativ jumătate faţă de maximul atins anul acesta. Va
UPDATE: BVB a încheiat prima şedinţă a săptămânii cu o scădere enormă, de aproape 11% pe indicele BET, al celor mai importante zece acţiuni listate. BET a coborât până la 4.365 de puncte, sub valoarea de la finele anului trecut, de 4.690 de puncte. Indicele compozit al bursei, BET-C, a pierdut circa 10%, ajungând la 2.658 de puncte, iar BET-FI, indicele SIFurilor, s-a depreciat cu aproape 14%, până la 18.0008 puncte, aproximativ jumătate faţă de maximul atins anul acesta.
Valoarea acţiunilor tranzacţionate s-a ridicat la 17,25 milioane euro, una dintre cele mai mari de anul acesta, ceea ce înseamnă investitorii s-au grăbit să vândă pentru a evita o depreciere şi mai mare a portofoliilor. Direcţia BVB a fost trasată de scăderile din pieţele dezvoltate, care au scăzut astăzi cu cifre între 2% şi 5%. Piaţa autohtonă a recuperat, prin deprecierea mult mai mare, şi pauza de ieri, când bursa a fost închisă. Situaţia de pe pieţele internaţionale rămâne negativă din cauza problemelor din zona euro, moneda europeană continuând deprecierea faţă de dolar (cursul a ajuns la 1,22 dolari pentru un euro). Şi barilul de petrol continuă scăderea, cotaţia de astazi fiind de 67,6 dolari.
Bursa şi-a accelerat declinul în prima oră şi jumătate a şedinţei de marţi, la 8,12%, sub influenţa scăderilor înregistrate de pieţele externe, dar şi de ordinele de vânzare ale unor investitori străini, iar acţiunile SIF-urilor au căzut în medie cu 11,18%.
Piaţa a deschis sesiunea în scădere cu 4,3%, însă presiunea la vânzare a dus preţurile din ce în ce mai jos. Astfel, la ora 11:25, indicele general al bursei, BET-C, era în picaj cu 8,12%.
Totodată, primele zece acţiuni de la BVB erau tranzacţionate la preţuri în scădere în medie cu 9,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 8% sub nivelul de vineri.
În acelaşi timp, pe plan extern, bursele vest-europene coborau cu până la 2,9%, traiectoria fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu până la 3,8%.
„Semnalul de vânzare a fost dat încă de săptămâna trecută, pe analiză tehnică, şi acum depinde cât de mult vor mai scădea preţurile. În plus, peste problemele de pe plan extern se suprapune şi incertitudinea din România legată de ce măsuri se vor lua pentru reducerea deficitului. Încă nu este clar dacă reducerea cheltuielilor din sistemul bugetat va fi de ajuns, sau dacă se vor majora şi taxele. În plus, mai este şi această discuţie în contradictoriu între FMI şi Guvernul României, cine a propus, ce a propus, iar asta afectează credibilitatea României în faţa investitorilor”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.
Directorul de tranzacţionare al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan, consideră şi el că investitorii reacţionează în principal la ceea ce se întâmplă pe plan extern, însă unii dintre investitorii străini ies din piaţă, anticipând eventuale probleme în economia României.
„Semnalul de vânzare a fost dat de ceea ce se întâmplă pe plan local, unii investitori vor să iasă din piaţă, dacă şi-au făcut unele scenarii privind problemele viitoare cu care s-ar putea confrunta România, în ceea ce priveşte deficitul bugetar”, a adăugat Moldovan.
Investitorii au tranzacţionat în prima oră şi jumătate titluri de 20,5 milioane lei (4,8 milioane euro), sumă cu 50% mai mare comparativ cu rulajul din perioada similară a şedinţei precedente, de 13,7 milioane lei (3,2 milioane euro).