Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis şedinţa de luni la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de vineri, astfel că indicele general, BET-C, a scăzut uşor, cu 0,33%, într-o piaţă unde investitorii au realizat tranzacţii de numai 430.000 de lei. Corecţia foarte uşoară a pieţei de la Bucureşti a fost contrară liniei ascendente a marilor burse europene, care au avansat cu până la 0,8%. Primele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost e
Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis şedinţa de luni la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de vineri, astfel că indicele general, BET-C, a scăzut uşor, cu 0,33%, într-o piaţă unde investitorii au realizat tranzacţii de numai 430.000 de lei.
Corecţia foarte uşoară a pieţei de la Bucureşti a fost contrară liniei ascendente a marilor burse europene, care au avansat cu până la 0,8%.
Primele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost efectuate la preţuri în medie cu numai 0,27% mai reduse faţă de cotaţiile de vineri, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,47% sub referinţă.
La preţuri în imediata apropiere a cotaţiilor de vineri au fost efectuate şi operaţiunile cu acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), astfel că indicele BET-FI a debutat în stagnare.
Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa la ora 10:15 cu doar 0,21% sub nivelul de la finalul zilei de vineri.
Rulajul bursei, de numai 430.000 de lei (100.000 de euro), a fost cu 45% mai redus comparativ cu valoarea cumulată a operaţiunilor de la debutul şedinţei anterioare, de 784.000 de lei (182.000 de euro).
Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) erau cele mai tranzacţionate din piaţă, cu transferuri de 111.000 de lei, şi susţineau 26% din lichiditatea bursei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste acţiuni a fost efectuată la 13 lei, preţ similar cu referinţa.
La începutul şedinţei, pieţele europene erau indecise
Pieţele europene au deschis luni indecise, câştigurile din Asia neutralizând pierderile înregistrate vineri pe Wall Street, datorate temerilor investitorilor cu privire la rapoartele pe încasări ce urmează să fie publicate săptămâna aceasta.
Bursele asiatice au urcat în cursul zilei de luni, depăşind influenţa negativă de pe Wall Street de la finalul săptămânii trecute datorită creşterii economice a regiunii conduse de Coreea de Sud, care a înregistrat cea mai rapidă creştere din ultimii şapte ani.
Coreea de Sud înregistrează cea accelerată creştere din ultimii şapte ani
Banca centrală a Coreei de Sud, a patra economie ca mărime în Asia, a anunţat o accelerare a creşterii economice la 2,9 la sută în trimestrul al treilea faţă de trimestrul trecut, creştere încurajată de stimulul guvernamental, ratele mici de dobânzi şi o monedă în depreciere care a stimulat exporturile. Stimulul guvernamental a jucat un rol important şi în accelerarea creşterii economice în China.
Indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, a crescut în cursul şedinţei de tranzacţionare de luni cu 0,8%, la cel mai ridicat nivel de închidere din ultimele patru săptămâni, sprijinit de evoluţia pozitivă a acţiunilor marilor exportatori, în contextul deprecieri yenului, transmite Reuters, citat de Mediafax.
„Deprecierea yenului şi optimismul legat de rezultatele financiare ale companiilor nipone ajută bursa. Creşterea este însă slabă, deoarece nu sunt mulţi investitori activi”, a declarat analistul Daiwa SB Investments Soichiro Monji.
Indicele sud coreean Kospi a avansat cu un procent, la 1.656,28. Bursa din Hong Kong a fost închisă datorită unei sărbători naţionale.
Bursa din Shanghai a scăzut cu 0,3 la sută, dar cea din Taiwan a crescut cu 0,5 la sută şi indicele din Singapore a avansat cu 0,1 la sută.
Indicele australian S&P/ASX 200 a scăzut cu 0,6 la sută.
Preţurile petrolului au scăzut sub 80 de dolari în Asia.