3.000 de miliarde de euro. Aceasta este suma estimativa cu care bancile europene au fost salvate de la faliment. In acesti bani intra garantiile si ajutoarele de stat, conform unui raport al Comisiei, care contine o sectiune speciala privind ajutoarele acordate bancilor.

Cifra reprezinta nivelul maximal total al sistemelor de garantii (pana la 2.300 de miliarde), planurile de recapitalizare (aproape 300 de miliarde) si masurile ad hoc de salvare si restructurare (aproximativ 400 de miliarde).

UPDATE

Potrivit ultimului raport al Uniunii Europene pe tema ajutoarelor de stat, sistemul global de garanţii având un total de 3.000 miliarde euro la nivel unional. Elementul principal al acordării acestor tipuri de ajutoare de stat a fost menţinerea stabilităţii financiare, restabilirea încrederii în economie fără denaturarea mediului concurenţial.

Pe această temă, comisarul european pentru concurenţă, Neelie Kroes, „ultimele şase luni au demonstrat locul esenţial pe care îl ocupă controlul ajutoarelor de stat în acţiunea coordonată, la nivel european, menită să ofere o soluţie la provocările crizei economice. La soluţia identificată au contribuit, în mod indubitabil, normele consacrate şi validate ale Uniunii Europene în domeniul ajutoarelor de stat. Intervenţia noastră şi condiţiile impuse (uneori dure) au ajutat statele membre să nu cadă în capcana protecţionismului şi să nu exporte altor state membre problemele cu care se confruntă, ceea ce le-a permis statelor membre să evite colapsul financiar. În prezent, sectorului financiar îi revine responsabilitatea de a-şi asana bilanţurile şi de a se restructura, astfel încât să-şi asigure un viitor viabil”.

Pentru a avea o acoperire legală, Comisia a adoptat  un cadru temporar de facilitare a acestor ajutoare de stat. Până în prezent au fost aprobate 25 de astfel de ajutoare care s-au aplicat în câteva state membre. Ţările care nu au primit ajutorul sunt preponderent în Europa de Est: Bulgaria, Cehia, Estonia, Cipru, Lituania, Malta, România şi Slovacia.