UPDATE: Cea mai bună ofertă în lei la „Prima casă”: Robor + 1,9%

Guvernul a primit oferte de la 18 bănci pentru credite în valoarea totală de 1,4 miliarde euro la programul "Prima Casă", a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Cea mai mică dobândă pentru creditele în lei este de Robor plus 1,9 puncte procentuale şi a venit din partea CEC Bank, a declarat azi Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). „Cea mai mică ofertă în ceea ce priveşte dobânzile la lei a venit din

Guvernul a primit oferte de la 18 bănci pentru credite în valoarea totală de 1,4 miliarde euro la programul „Prima Casă”, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Cea mai mică dobândă pentru creditele în lei este de Robor plus 1,9 puncte procentuale şi a venit din partea CEC Bank, a declarat azi Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

„Cea mai mică ofertă în ceea ce priveşte dobânzile la lei a venit din partea CEC. În loc de 2,5 puncte procentuale plus Robor (nivelul maxim acceptat de stat – n.r), ei oferă 1,9 puncte plus Robor. CEC nu oferă credite în euro”, a afirmat Şaramet.

CEC Bank este o instituţie de credit deţinută integral de stat.

UPDATE 1: Bancpost intră cu 50 de milioane de euro

Preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, a precizat anterior că şapte bănci care au depus ofertele până în cursul dimineţii: Banca Transilvania, Leumi Bank, BRD, ATE, Raiffeisen, Millennium şi Volksbank. Totodată, Şaramet a arătat că valoarea ofertelor depuse de aceste şapte bănci se ridica în acel moment la aproximativ 450 milioane de euro.

Ulterior, şi Bancpost şi-a anunţat oferta pentru programul „Prima Casă”. Instituţia bancară cere un plafon de 50 de milioane de euro. În acest context, oferta totală s-a ridicat la 500 de milioane de euro.

UPDATE 2: Piraeus – dobânzi egale cu EURIBOR plus 4 puncte la euro

Piraeus Bank a anunţat, de asemenea, că vrea să acorde credite în cadrul programului „Prima Casă” în valoare de 100 de milioane de euro, la dobânzi egale cu Robor plus 2,5 puncte procentuale la lei şi Euribor plus 4 puncte la euro, nivelul maxim acceptat de Guvern, şi fără să perceapă comision, a anunţat, azi, instituţia de credit.

Perioada de creditare este de 30 de ani, în timp ce suma minimă acordată de bancă este de 10.000 de euro, sau echivalentul în lei, iar plafonul maxim al împrumutului de 57.000 de euro sau echivalentul în lei.

Venitul minim acceptat de bancă se situează la 300 de euro sau echivalentul în lei, iar la acodarea creditului, banca poate lua în considerare veniturile întregii familii, precum şi a co-plătitorilor indicaţi de solicitant.

Millennium: dobândă anuală efectivă de 5,74% în euro

Pe de altă parte, reprezentanţi ai Millennium Bank au afirmat că plafonul maxim pentru participarea la programul „Prima Casă” este estimat de bancă la 30 milioane de euro, menţionând că nu se exclude posibilitatea suplimentării acestei sume pe parcursul dezvoltării proiectului.

„Singurul cost perceput de bancă este reprezentat de rata dobânzii – Euribor la 3 luni plus 4 puncte procentuale. La acest cost se adaugă comisionul FNGCIMM pentru garanţia emisă, de 0,37% pe an, aplicat la soldul creditului. Aşadar, dobânda anuală efectivă, care include şi comisionul de garanţie, este 5,74%”, au afirmat reprezentanţii băncii, care au precizat că instituţia nu a depus o ofertă şi pentru împrumuturi în lei.

UPDATE 3: BCR, ofertă de 450 milioane de euro

BCR estimează că va acorda credite, exclusiv în euro, de 450 milioane euro, la dobânzi egale cu Euribor plus 3,8 puncte procentuale, la care se adaugă un comision de acordare de 0,017% pe an, au declarat reprezentanţii băncii.

Reprezentanţii instituţiei au menţionat că nu au făcut o ofertă pentru acordarea de credite în lei şi că restul condiţiilor sunt cele prevăzute în cadrul ordonanţei de urgenţă a Guvernului.

Garanti Bank: Euribor + 4% în euro, Robor + 2,5 puncte procentuale în lei

Garanti Bank a depus la Guvern cea de-a 19-a ofertă de participare la programul „Prima Casă”, în valoare de 50 de milioane de euro, astfel încât valoarea totală se ridică la 1,486 miliarde de euro.

Persoanele care vor lua credit prin programul „Prima Casă” vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

ATE Bank: Euribor + 3,8 puncte sau Robor plus 2,4 puncte

ATE Bank România a depus o ofertă pentru participarea la programul „Prima Casă”, pentru care a alocat cinci milioane de euro pentru credite, la dobânzi egale cu ROBOR la trei luni plus 2,4 puncte procentuale la lei şi Euribor la trei luni plus 3,8 puncte procentuale pentru creditele în euro.

Persoanele eligibile nu trebuie să deţină în proprietate o locuinţă, individual sau în comun, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul în care a fost dobândită, şi nici nu au în derulare un credit ipotecar.

Euribor la 3 luni – 1,206%, Robor 10,3% astăzi

Potrivit lui Aurel Şaramet, majoritatea ofertelor făcute de bănci se situează în jurul valorii maxime de 4% plus Euribor.

Dobânda Euribor la 3 luni a scăzut, săptămâna aceasta, la un minim record, de 1,206%, în timp ce Robor la 3 luni se situa joi la 10,34%.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi „Prima Casă” aduce pierderi pentru FNGCIMM.