Un număr de 13 oameni au murit şi 3 au fost răniţi grav, după ce un microbuz a fost lovit, la o trecere de cale ferată, de un tren accelerat cu destinaţia Braşov, în dreptul localitatăţii Scânteia, judeţul Iaşi. Accidentul a avut loc în jurul orei 14.00, iar trei persoane au decedat după ce au ajuns la spital.

„Sunt 10 morţi, este dezastru acolo, sunt rămăşiţe pe o distanţă de 300 de metri şi este foarte greu ca victimele să fie numărate. Avem 10 echipaje detaşate la intervenţie”, au precizat de la faţa locului, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

Circulaţia feroviară şi rutieră a fost blocată

Criculaţia în zonă este blocată. Poliţiştii spun că şoferul nu a acordat prioritate trenului. Şase persoane au murit pe loc, în urma impactului. Alte cinci persoane au murit sub ochi medicilor de la echipajele SMURD. Printre morţi se numără şi un copil de 8 ani.

„Trecerea la calea ferată din localitatea Scânteia, unde s-a produs tragedia, este în aliniament cu linia de tren şi are foarte buna vizibilitate”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

UPDATE: Şoferul a fost rănit şi a murit luni dimineaţa la spital

Şoferul microbuzului, care făcea legătura dintre Iaşi şi Scânteia, s-a aflat şi el printre răniţi, şi a decedat, luni dimineaţa, la spital, după de a fost internat, vineri, cu politraumatisme toracice şi craniene. Acesta avea 26 de ani. Toţi pasagerii erau muncitori, potrivit primarului din Scânteia.

Trenul de tip automotor aparţinea unei companii private, Regiotrans, şi circula cu viteză regulamentară de 80 km/h. Patronul acesteia a declarat că microbuzul a rămas lipit de botul automotorului şi a fost târât aproape 200 de metri. În tren se aflau 15 persoane, care nu au fost rănite.

Şoferul era imprudent şi se abătuse din drum

Constantin Foia de la Autoritatea Rutieră a precizat că şoferul era posesor de categoria B, fără să posede permis pentru transport persoane.

Mai mult, localnicii din Scânteia povestesc că şoferul, Apostol Răzvan Petrişor, care era din localitatea Drăguşeni, era un tip impulsiv, care adesea conducea imprudent. Informaţia este confirmată şi de poliţie.

„După numărul de înmatriculare al maşinii, IS – O5 – EEM, am identificat autovehiculul ca fiind în proprietatea firmei ValCris – Trans care deţine un traseu autorizat prin Paşcani, nu aici. Probabil era o cursă fie ocazională, fie ilegală. Din discuţiile cu administratorul firmei, care mi-a dat un nume de şofer, Apostol Răzvan Petrişor, a reieşit practic, după ce am făcut verificări, că şoferul nu avea autorizaţie de transport persoane. Am înţeles că el trebuia să ia nişte persoane din Scânteia şi să le ducă la o nuntă”, a declarat Cristian Foia, şeful ARR Iaşi.