UPDATE: Cel mai puternic leu din ultimul an: cursul valutar a ajuns la 4,09 lei/euro

Cursul leu/euro a scăzut în această dimineaţă sub nivelul de 4,10 pe piaţa intebancară. Referinţa BNR este de 4,1167 lei pentru un euro, cel mai bun nivel din ultimul an pentru moneda naţională. Referinţa anunţată, vineri, de Banca Naţională a României (BNR), de 4,1167 lei/euro, a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, în condiţiile în care leul s-a apreciat semnificativ în prima parte a şedinţei interbancare, în ton cu evoluţia valutelor din regiune. Evoluţia

Cursul leu/euro a scăzut în această dimineaţă sub nivelul de 4,10 pe piaţa intebancară. Referinţa BNR este de 4,1167 lei pentru un euro, cel mai bun nivel din ultimul an pentru moneda naţională.

Referinţa anunţată, vineri, de Banca Naţională a României (BNR), de 4,1167 lei/euro, a atins cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, în condiţiile în care leul s-a apreciat semnificativ în prima parte a şedinţei interbancare, în ton cu evoluţia valutelor din regiune.

Evoluţia cursului de schimb a fost determinată, de acestă dată, potrivit analiştilor financiari, de temerile privind evoluţia monedei unice în contextul speculaţiilor privind demisia cancelarului Angela Merkel precum şi al zvonurilor privind intenţia Greciei de a se retrage din zona euro.

În plus, Banca Centrală Europeană a decis, ieri, menţinerea dobânzii cheie la 1% ceea ce face ca perspectivele investiţiilor în euro să nu fie foarte atractive, investitorii căutând plasarea capitalurilor în ţările emergente din Uniunea Europeană, printre care şi România unde dobânzile interbancare sunt încă foarte atractive.

UPDATE:

Piaţa interbancară a închis la 4,0965 lei/euro

Procesul de apreciere a monedei naţionale a continuat în cursul părţii a doua a zilei, la închiderea pieţei interbancare cursul de schimb ajungând sub pragul de 4,1, mai exact la 4,0965 lei/euro.

La deschiderea şedinţei, băncile au tranzacţionat euro la 4,1300 – 4,1330 lei/euro, peste cotaţia de la închiderea de ieri, de 4,1245 – 4,1290 lei/euro.

Ulterior, cursul a atins un maxim de 4,1320 – 4,1350 lei/euro, pe fondul întăririi dolarului, dar apoi un ordin semnificativ de vânzare de valută a coborât cotaţiile la 4,1245 – 4,1275 lei/euro.În final, cum spuneam, leul a închis săptămâna la cel mai mare nivel din ultimele 12 luni.

Analiştii aşteaptă intervenţia BNR

Apropierea cursului de schimb leu-euro de 4 va determina BNR să intervină în sensul devalorizării monedei naţionale, susţin atât unii anaşişti economici, cât şi chiar unii reprezantanţi ai Băncii Centrale.

Astfel, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, afirma în urmă cu scurt timp că Banca Naţională va interveni dacă nivelul cursului de schimb ameninţă să scadă sub 4, precizând, însă, că vorbeşte în nume propriu, nume care are, însă, o greutate destul de mare în cadrul BNR.

Argumentaţia principală este aceea că un leu prea puternic va afecta exporturile care, şi aşa, sunt destul de firave. Pe de altă parte, exporturile nu sunt condiţionate în totalitate de un leu slab, susţine economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru care a declarat pentru capital.ro că actuala criză a dus la o creştere a productivităţii muncii.

„Nu este nicio tragedie dacă leul se va aprecia în contextul în care productivitatea muncii va creşte. Leul are potenţial de creştere, fiind uşor subevaluat. Eu văd valoarea de echilibru sub 4 (lei pe euro – n.r.),  undeva pe la 3,8 – 3,9”, a spus Ionuţ Dumitru.

La rândul său, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, lasă de înţeles, deşi nu o spune deschis că, în anumite circumstanţe, o intervenţie nu este exclusă.

„Banca Naţională nu are o ţintă de curs, ci doar de inflaţie. Ceea ce ne interesează pe noi pe piaţa valutară este doar stabilitatea acesteia deoarece fluctuaţiile prea mari pot produce o destabilizarea financiară. Stabilitatea pieţei valutare este un obiectiv”, a declarat pentru capital.ro  Adrian Vasilescu.

DETALII:
Citeşte şi Analiştii: leul e subevaluat. Cursul mediu pentru 2010, între 3,8 şi 4,2 lei/euro