Trei ţări din zona Golfului Persic au cele mai valoroase monede din lume, cu o valoare de 2, sau peste 2 euro per unitate. Cea mai valoroasă este dinarul kuweitian, care poate fi cumpărat pentru 2 euro şi jumătate. Dintre aceste monede, doar lira sterlină este supusă fluctuaţiilor pieţei, celelalte având un călduros curs fix care le menţine valoarea. Fără să fie o ţară cu economie puternică, din Letonia provine bancnota în circulaţie cu cea mai mare valoare.

Ca şi în cazul monedelor cu cea mai slabă valoare, o monedă valoroasă nu este automat valută forte. După definiţie, o monedă este valoroasă dacă contravaloarea ei într-o monedă forte are multe unităţi. De exemplu, cea mai valoroasă monedă este dinarul kuweitian, care are din 1975 un curs fix cu un coş de monede pe care Banca centrală a Kuweitului nu îl face public. Asta nu înseamnă că dinarul kuweitina este o monedă forte, doar pentru că are o valoare atât de mare.

0-30261-capitalkuweitdinar1.jpgAvând în vedere valoarea sa, autoritatea monetară din emirat a emis bancnote şi pentru subdiviziunile de 0,25 şi 0,50 dinari. Cea mai mare bancnotă este cea de 20 de dinari. Ca o particularitate, subdiviziunea sa, filul, nu este o sutime, ci o miime. Astfel, un dinar este împărţit în 1.000 de fili.

Pentru un necunoscător obişnuit cu sistemul cenţilor, moneda de 100 de fili ar putea să pară o farsă.

În tabelul prezentat mai jos, am luat ca referinţă moneda europeană. Astfel, valoarea trecută în prima coloană reprezintă câţi euro face moneda în forte. Pentru a nu avea un tabel prea mic, vă prezentăm sub linie şi monedele mai valoroase decât dolarul american.

valoare    stat       monedă    simbol
în euro

2,54        Kuweit      Dinar      KWD
1,96        Bahrain    Dinar      BHD
1,92        Oman       Rial         OMR
1,41        Letonia     Lats         LVL
1,11        Marea Britanie   Liră sterlină    GBP
1,04        Iordania    Dinar      JOD
1,00        UE        Euro          EUR
––
0,92        Azerbaidjan    Manat  AZN
0,88        Insulele Cayman    Dolar    KYD
0,80        Cuba        Peso convertibil    CUC
0,74        SUA        Dolar          USD

0-30267-capitalbogdanbaltazar5112.jpgPotrivit analistului Bogdan Baltazar, faptul că deasupra euro se află patru ţări arabe, iar podiumul este ocupat de trei ţări din zona Golfului Persic „reflectă grandomania celor de acolo. Ţin la curs fix cu dolarul pentru a da impresia că au o monedă mai puternică. Iată, sunt cei mai tari din lume, nimeni nu-i întrece. Dincolo de chestia de orgoliu, ce contează în definitiv este valoarea într-o monedă forte a bunurilor”. Astfel, indiferent dacă dinarul kuweitian face 1 sau 10 dolari, 1 milion de dolari rămâne 1 milion de dolari, chiar dacă cifra este mai mică în dinari kuweitieni.

Lira sterlină luptă să nu cadă sub euro

După dinarul kuweitian, următoarele două monede au curs fix cu dolarul american, în timp ce latsul leton are curs fix cu euro. Astfel, pe o piaţa liberă, evoluţia lor ar putea aduce instabilitate, ceea ce poate duce la pierderea poziţiei în acest clasament. Prima monedă cu un curs liber este lira sterlină, care (tocmai din motiv de prestigiu) se străduie din greu să nu scadă sub euro. Se poate constata că este singura monedă peste euro cu un curs dictat de piaţă. Totodată, este cea mai puternică economie dintre cele şase ţări.

Seria monedelor cu curs fix nu se termină însă aici. Dinarul iordanian, dolarul din Insulele Cayman şi peso-ul convertibil cubanez au curs fix cu dolarul american.

În cazul peso, situaţia este puţin aparte. Nu este vorba despre peso-ul utilizat de cubanezi în viaţa de zi cu zi, acela numindu-se „peso” şi atât (cu simbolul CUP), ce are un curs de 1 euro = 36 de peso. Acest peso convertibil a fost creat special pentru străinii care vizitează Cuba şi care îşi schimbă banii la intrarea în ţară. Astfel, regimul comunist de la Havana ţine sub control circulaţia capitalului.

În clasament ar mai intra Dreptul Special de Tragere emis de Fondul Monetar Internaţional, a cărui valoare era ieri de 1,12 euro. Nefiind o monedă în sensul propriu-zis al cuvântului, nu a fost inclus în clasament.

De asemenea, mai există în lume o monedă care ar fi cea mai valoroasă din lume: luigino din Seborga. Seborga este un minuscul principat din Italia, de dimensiunea unui sat, ai cărui lideri îl consideră independent, pornind de la diverse chichiţe din documente istorice. Au emis într-o serie mică această monedă, cu valoarea fixă de 6 dolari americani. În afara „principatului”, moneda nu are valoare decât pentru colecţionari. Până şi comercianţii de acolo preferă euro, în loc de luigino.

Bancnota cea mai valoroasă
0-30265-capitalletonialats500.jpgÎn circulaţie există bancnota de 500 de euro, care reprezintă cea mai eficientă forma de transport a banilor cash. Sigur, pentru cine nu a auzit de tranzacţii electronice şi de transfer bancar sau doreşte să le evite. Din rândul monedelor mai valoroase decât euro, primii doi dinari au ca maximă reprezentare bancnota de 20 de unităţi. Rialul din Oman are bancnota de 50 de unităţi. Moneda Letoniei însă, are bancnote de 100 cât şi de 500 de unităţi.

Astfel, bancnota de 500 de lats letoni este cea mai valoroasă bancnotă din circulaţie, putând fi preschimbată pentru 705 euro.

0-30262-capitalusd100000.jpgÎn fapt, bancnota cu cea mai mare valoare din lume este cea de 100.000 dolari americani, cu figura preşedintelui Woodrow Wilson. A fost emisă în 1934 după abandonarea raportării la aur şi a fost utilizată numai pentru tranzacţii în cadrul administraţiei americane. Fiind vorba despre perioada interbelică în care mijloacele moderne de plată nu existau, transporturile masive de bani se puteau efectua în asemenea certificate. Bancnota de 100.000 dolari nu a ieşit pe piaţă şi nu poate fi utilizată în comerţ.

0-30263-capitalusd10000.jpgÎn schimb, bancnota cu cea mai mare valoare care este încă mijloc legal de plată provine tot din SUA, este bancnota de 10.000 dolari, cu figura lui Salmon P. Chase, preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie în perioada lui Lincoln. Această bancnotă, emisă în 1918, poate fi utilizată la plată, în anumite condiţii. Restricţiile utilizării bancnotelor peste 100 de dolari au fost impuse în 1969 de Nixon.

UPDATE

0-30294-capitalsingapore10000.jpgBancnota de 500 lats este cea mai valoroasa din cupiura monedelor cuprinse în acest tabel. Însă o valoare mult mai mare o au alte două bancnote, cele de 10.000 dolari din Singapore şi 10.000 dolari din Brunei.

Cele două monede sunt un caz aparte. Ele sunt la paritate una cu cealaltă şi pot fi utilizate în ambele ţări, ca urmare a relaţiilor economice foarte strânse. Uşurinţa de utilizare este dată mai ales de paritate, astfel încât la magazin se poate plăti restul în cealaltă monedă, sau combinat.

Deşi nu are un curs atât de spectaculos (1 euro = 1,99 dolari singaporezi), totuşi suma de 10.000 face ca valoarea bancnotei să fie de 5.033 euro. Cu toate acestea, bancnota nu este utilizată în mod curent, fiind des întâlnită în tranzacţiile interbancare, sau cele de sume mari de bani.

0-30295-capitalbrunei10000.jpgPotrivit Autorităţii Monetare din Singapore, care are rol de bancă centrală, bancnotele de 1.000 şi 10.000 de dolari au fost lansate iniţial în perioada autorităţii coloniale britanice şi aveau exact rolul tranzacţiilor masive de bani (în lipsa internetului şi a mijloacelor moderne de transfer). În prezent, ele sunt emise deoarece sunt solicitate în piaţa, mai ales de dealerii auto. Valoarea totală a bancnotelor de 1.000 şi 10.000 este de patru miliarde de dolari singaporezi.

În sultanatul Brunei, bancnota de 10.000 dolari a fost introdusă tocmai pentru a copia cupiura din Singapore.

Cu mulţumiri coins.ro pentru informaţie.

DETALII
Citeşte şi Seria celor mai slabe monede din lume.