Producatorii auto americani Chrysler si General Motors au reluat discutiile cu privire la o eventuala fuziune, conform declaratiilor unor persoane apropiate situatiei.

Potrivit The Wall Street Journal, discutiile au fost reluate dupa ce Cerberus Capital Management, actionarul majoritar al Chrysler, a declarat ca are intentia sa renunte la o parte din participatia ce o detine.

GM si Chrysler s-au aflat in discutii cu privire la o posibila fuziune in urma cu cateva luni, in contextul problemelor majore cu care se confrunta industria auto globala. Cerberus a preluat initiativa si a repornit discutiile intrerupte cu mai multe saptamani in urma.

Prin aceasta actiune, Cerberus urmareste sa arate Guvernului SUA ca participa activ la restructurarea industriei auto americane, daca staul va oferi ajutorul de 14 miliarde de dolari necesare celor doua mari companii, spun surse citate de WSJ.

Cei doi producatori auto au anuntat la inceputul acestei luni care ar putea intra in faliment daca statul american nu va oferi finantarea necesara. Si Ford, al treilea mare grup auto din SUA, a solicitat ajutor din partea statului insa a exclus posibilitatea falimentului.

Chrysler a mai anuntat ca va inchide toate uzinele din SUA, Canada si Mexic, timp de o luna, incepand de vineri.

UPDATE:

General Motors a negat la scurt timp informatiile legate de acest subiect, potrivit carora a reluat negocierile pentru fuziunea cu Chrysler.

„Nu au loc astfel de discutii. Pozitia noastra nu s-a schimbat deloc fata de cea exprimata in luna noiembrie, cand am declarat ca ne concentram asupta lichiditatilor noastre”, a declarat Tony Cervone, purtator de cuvant al General Motors.

Reprezentantii Chrysler nu au putut fi contactati pentru cometarii.

Pe de alta parte, Chrysler a anuntat ca va inchide „timp de cel putin o luna”toate cele 30 de fabrici pe care le detine in Statele Unite, Canada si Mexic, fiind afectate, astfel, brandurile Chrysler, Jeep si Dodge.

Incetarea productiei va avea loc vineri, 19 decembrie, iar muncitorii care vor fi afectati de aceasta decizie nu se vor intoarce la munca pana pe 19 ianuarie anul viitor, se arata intr-un comunicat al companiei.

Masura implica oprirea productiei in 30 de fabrici, inclusiv linile de asamblare, de productie a motoarelor, sau a componentelor.

„Chrysler are 46.000 de muncitori, majoritatea acestora fiind localizati in SUA, Canada si  Mexic”, a adaugat un purtator de cuvant al companiei.

Chrysler, planificase anterior extinderea concediului de sarbatori din perioada 24 decembrie 2008 – 2 ianuarie 2009, astfel incat sa fie incluse si zilele de 22 si 23 decembrie.

Constructorul american a precizat ca inchiderea temporara a fabricilor este cauzata de criza creditelor si scadera masiva a vanzarilor.

Sursa: WSJ / ANE