Consiliul Concurenţei are în derulare o investigaţie utilă de cunoaştere a pieţei laptelui, cu scopul de a analiza structura pieţei, precum şi a factorii care influenţează relaţia producător - procesator de lapte (de vacă, de oaie, respectiv de capră). Consiliul Concurenţei are informaţii care indică existenţa unor tensiuni în relaţia dintre producătorii şi procesatorii de lapte de vacă. Ancheta instituţiei se va axa pe primele etape de comercializare şi va urmări
Consiliul Concurenţei are în derulare o investigaţie utilă de cunoaştere a pieţei laptelui, cu scopul de a analiza structura pieţei, precum şi a factorii care influenţează relaţia producător – procesator de lapte (de vacă, de oaie, respectiv de capră).
Consiliul Concurenţei are informaţii care indică existenţa unor tensiuni în relaţia dintre producătorii şi procesatorii de lapte de vacă. Ancheta instituţiei se va axa pe primele etape de comercializare şi va urmări, de asemenea, şi identificarea, respectiv corectarea unor posibile disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială.
În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei va solicita informaţii, documente sau declaraţii tuturor actorilor implicaţi (agenţi economici producători, procesatori, centre de colectare, asociaţii patronale şi profesionale, instituţii ale statului cu competenţe în acest domeniu).
Investigaţiile utile pentru cunoaşterea pieţei reprezintă, pe lângă radiografii complexe ale sectoarelor analizate, instrumente esenţiale în activitatea oricărei autorităţi de concurenţă, scopul acestor studii sectoriale fiind obţinerea de informaţii privind modul de funcţionare a unei anumite pieţe precum şi identificarea măsurilor potrivite pentru a rezolva problemele de concurenţă din domeniul analizat.
UPDATE:
Ioan Dirzu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL):
“Nu exista un conflict propriu-zis intre producatorii de lapte si procesatori. Nemultumirile producatorilor de lapte materie prima (fermieri) sunt legate de faptul ca in prezent sunt nevoiti sa vanda laptele materie prima la un pret mai mic decat pretul la care vindeau anul trecut, din cauza preturilor mici pe care le practica fermierii straini. Dar asta nu este vina procesatorului. Acest pret la laptele materie prima este impus de piata libera europeana. Romania face parte dintr-o piata comuna, cea a Uniunii Europene, atat in ceea ce priveste materia prima, cat si produsele, astfel, atat producatorul cat si procesatorul de lapte trebuie sa fie competitivi pe aceasta piata si sa vanda laptele-materie prima, respectiv produse lactate procesate la preturi competitive.
Procesatorii de lapte din Romania trebuie sa cumpere lapte-materie prima cat mai ieftina ca sa poata concura cu alti procesatori de lapte din strainatate care aduc in Romania produse ieftine. Asadar, fiecare procesator de lapte este liber sa cumpere lapte materie prima de la producatorii/fermierii care practica cele mai bune preturi. Ori, faptul ca pretul la care se vinde laptele materie prima este mai mic in alte tari pune o presiune mare asupra producatorilor/fermierilor din Romania, presiune pentru care nu procesatorii de lapte sunt responsabili. Asa cum am spus, si procestorii de lapte simt o presiune in piata, ca urmare a importului multor produse lactate ieftine, astfel ca nu pot plati mai mult pe materia prima de la fermierii romani, in conditiile in care trebuie sa vanda produse lactate ieftine.
Pentru ca laptele fermierilor romani sa fie competitiv cu cel european, ca pret si calitate, fermierii (producatorii de lapte) trebuie ajutati de catre statul roman prin subventii (per cap de animal, per hectar si per litru de lapte) care sa ajunga cel putin la nivelul subventiilor din Uniunea Europeana. Aceste subventii ii vor ajuta pe producatorii romani de lapte sa fie la fel de eficienti ca orice fermier din vestul Europei”.