UPDATE. Corneliu Moldoveanu a fost avizat în funcţia de vicepreşedinte pe asigurări al ASF, după cum Capital a relatat în premieră. Corneliu Moldoveanu este elementul de noutate în conducerea executivă a ASF. El este cel mai tânăr membru al Autorităţii, în vârstă de doar 39 de ani. Moldoveanu şi-a început cariera la grupul Gelsor, fosta firmă a lui Sorin Ovidiu Vântu, pe când avea doar 24 de ani. „L-am cunoscut pe Sorin Ovidiu Vântu, am lucrat cu el. Făceam rapoarte pentru societăţile care urmau să intre în portofoliul Gelsor“, spunea Moldovan pentru ZF, în 2006, imediat după ce devenise, la doar 33 de ani, cel mai tânăr membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Între Gelsor şi CSA, Moldoveanu a mai lucrat la Eurombank.
Liberalul Dan Radu Ruşanu a fost avizat pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), de Comisiile pentru buget şi Comisiile economice din cele două Camere ale Parlamentului.
Ruşanu va fi secondat de Daniel Dăianu – prim-vicepreşedinte, Mircea Ursache – vicepreşedinte pentru sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, Ion Giurescu – vicepreşedinte pentru sectorul sistemului de pensii private, Corneliu Moldoveanu – vicepreşedinte pentru sectorul asigurărilor – reasigurărilor.

Ceilalţi candidaţi, Marian Sârbu, Biro Albin, Gheorghe Marcu şi Marian Mîrzac, au fost avizaţi ca membri neexecutivi.
‘La această şedinţă a Birourilor Permanente reunite am avut câteva chestiuni tehnice. În primul rând, a fost vorba despre ASF, în sensul de a se declanşa procedura în termen de 15 zile, în conformitate cu prevederile legii care a modificat ordonanţa. Am demarat procedura. Va fi depus raportul până săptămâna viitoare. Săptămâna viitoare va fi un Birou Permanent care va stabili când va fi şedinţa comună pentru a fi numită conducerea ASF. Încep de astăzi cu depunerea candidaturilor, cu realizarea tuturor procedurilor de audiere şi continuă până săptămâna viitoare, când va fi gata raportul, când vom lua decizia dacă săptămâna viitoare sau peste două săptămâni se va face numirea. Am luat act de demisia a doi membri din ASF (a lui Tudor Daniel George din funcţia de vicepreşedinte – n.r.), inclusiv a doamnei Dorina Mihăilescu, care a venit astăzi, în calitate de membru’, a declarat Dumitrescu, la finalul şedinţei comune a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în conducerea ASF vor rămâne nouă membri.

‘Procedura se ia de la început. Se numesc toţi încă o dată, conform cu legislaţia care a fost modificată. Nu au demisionat unii şi rămân ceilalţi. Toţi intră în procedură, încep audieri, trec prin audieri, fac rapoartele şi se prezintă în vot, se supun votului plenului. (…) Aici vorbim de un număr foarte redus de candidaţi. Un număr de candidaţi care trebuie să îndeplinească nişte condiţii extrem de importante’, a precizat Dumitrescu.

Guvernul a aprobat în 16 octombrie Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2012 privind înfiinţarea organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi a Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România.

Prin ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern a fost armonizată funcţionarea ASF cu angajamentele legislative şi instituţionale pe care aceasta şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar şi cu cele mai bune practici internaţionale.

Despre Ordonanţa care reduce numărul membrilor ASF dar şi despre demisia fostului vicepreşedinte Daniel Tudor Capital a scris în premieră AICI.

Vedeţi aici care ar putea fi numirea-supriză de la conducerea ASF.