Ucraina a semnat acordul referitor la tranzitul gazului rusesc spre statele UE. Astfel, tranzitul se va putea relua chiar de astazi sau cel mai tarziu maine.
Expertii estimeaza ca vor fi necesare maximum 36 de ore pentru a fi repornite livrarile.
Vladimir Putin a averizat insa ca tranzitul va fi atent monitorizat si ca daca se vor descoperi diferente nejustificate intre volumul care intra in Ucraina si cel care iese, atunci se va reveni din nou la o situatie de criza.
Alaturi de monitorizarea rusilor vor fi observatori europeni care vor avea aceeasi misiune, pentru a se limita la maximum motivele de conflict.
Iulia Timosenko, premierul Ucrainei a declarat ca decizia de semnare a acordului demonstreaza ca aceasta tara este de „buna credinta”, putand fi „un partener de incredere al UE”.
UPDATE
Un pas important in rezolvarea acestei crize a fost protocolul incheiat aseara intre Rusia si Uniunea Europeana privind controlul tranzitului gazelor rusesti prin Ucraina.
Acordul a fost semnat din partea Rusiei de vicepremierul Igor Secin si de presedintele Gazprom Aleksei Miller, iar din partea Uniunii Europene de catre ministrul ceh al Industriei si Comertului, Martin Riman, a carui tara asigura presedintia UE.
Precizam ca aceasta intelegere in trei, respectiv Rusia-Ucraina-Uniunea Europeana nu rezolva, deocamdata, decat livrarile de gaze din Rusia catre tarile UE si toate celelalte afectate cu exceptia Ucrainei.
Altfel spus, Ucraina si-a dat acordul sa accepte tranzitul fara „a se indestula” (ca sa folosim un termen juridic ce are un sens ambivalent dar plastic, totodata) din gazele destinate celorlalte tari.
Pana la aceasta ora (11:40, ora Bucurestiului) inca nu exista un acord intre Moscova si Kiev care sa solutioneze problemele dintre cele doua tari cu privire la livrarea de gaze naturale.