UPDATE: Dezvoltatorul Planorama: Banii clientei care a cerut insolvenţa au fost returnaţi

Compania cu capital israelian Euro Habitat, care dezvoltă ansamblul rezidenţial Planorama din zona Doamna Ghica, a intrat în insolvenţă ca urmare a unei cereri venite din partea unui client care cumpărase un apartament de sub 100.000 de euro, potrivit unor surse din piaţa imobiliară. Decizia Tribunalului Bucureşti, adoptată la sfârşitul lunii trecut, vine după ce pe rolul instanţei au fost puse alte zeci de cereri în acest sens. „Am auzit şi eu de intrarea în insolvenţ

Compania cu capital israelian Euro Habitat, care dezvoltă ansamblul rezidenţial Planorama din zona Doamna Ghica, a intrat în insolvenţă ca urmare a unei cereri venite din partea unui client care cumpărase un apartament de sub 100.000 de euro, potrivit unor surse din piaţa imobiliară. Decizia Tribunalului Bucureşti, adoptată la sfârşitul lunii trecut, vine după ce pe rolul instanţei au fost puse alte zeci de cereri în acest sens.

„Am auzit şi eu de intrarea în insolvenţă a Planorama, însă deocamdată nu am primit nici o notificare de la ei cu privire la acest aspect. Ultima oară când am vorbit cu ei se luptau să pună în consens clienţii, pentru a putea finaliza proiectul. Au şi angajat o firmă pentru acest lucru. Am înţeles că insolvenţa a fost declanşată doar pentru o sumă de ordinul a 100.000 de euro. Nu mi se pare normal să intri în faliment pentru o asemenea sumă, când au fost investiţi atâţia bani acolo. Deocamdată nu ştim ce se va întâmpla, vom fi în aceeaşi situaţie ca restul clienţilor. Această problemă nu este pe lista mea de priorităţi în acest moment“, a declarat pentru capital.ro Bjorn Hauge, country manager al fondului norvegian de investiţii Romania Invest, companie care a achiziţionat un întreg turn în cadrul proiectului şi în consecinţă este cel mai important client al dezvoltatorului.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Planorama nu anunţat că aşteaptă o reacţie de la acţionarii din Tel Aviv şi vor clarifica în cel mai scurt timp situaţia. Dezvoltatorul a anunţat clienţii de intrarea companiei în reorganizare, exprimându-şi dezamăgirea cu privire la această situaţie.

Finanţare primită înainte insolvenţă

Compania israeliană a semnat la sfârşitul lunii aprilie cu Piraeus Bank un acord care asigura eliberarea finanţării pentru reluarea lucrărilor la Planorama, a cărui finalizare este într-o întârziere de trei ani.

O condiţie impusă de bancă celor de la Euro Habitat a fost să convingă clienţii care au achiziţionat apartamente în cadrul complexului să renunţe la acţiunile în instanţă şi la plata daunelor cauzate de întârziere, precum şi să convină asupra noilor termene de predare.

Compania a promis în noiembrie anul trecut că în maxim 60 de zile din momentul în care banca semnează noul contract de credit cu Euro Habitat, va începe o nouă procedură de licitaţie pentru desemnarea antreprenorului general. Această acţiune vine după ce pe şantierul Planorama s-au perindat pe rând doi constructori, Yapitek şi Danya Cebus.

Proiect început în urmă cu cinci ani

Proiectul este format din patru clădiri, primele două fiind deja în stadii avansate de finalizare. Primul turn, denumit T3, a fost deja conectat la electricitate şi s-au semnat  contracte cu o serie de subcontractori pentru terminarea lucrărilor şi predarea apartamentelor.

Cumpărătorii apartamentelor au ieşit în stradă în repetate rânduri pentru a cere dezvoltatorului returnarea banilor. Proiectul a fost anunţat încă din anul 2005 şi prevede construcţia a 1.100 de locuinţe în patru blocuri, în urma unei investiţii de 70 milioane de euro, însă niciun apartament nu a fost livrat către cumpărători, lucrările de construcţie fiind întrerupte de mai multe ori din diverse cauze. Construcţia trebuia să fie finalizată încă din 2007.

UPDTATE: Euro Habitat a luat legătura cu administratorul judiciar

Compania Euro Habitat a anunţat, ca urmare a apariţiilor din presă, că studiază împreună cu avocaţii ce o reprezintă situaţia creată în vederea adoptării celei mai bune decizii pentru toate părţile implicate şi în interesul clienţilor companiei.

Potrivit dezvoltatorului, banii solicitaţi de clienta care a cerut insolvenţa companiei au fost achitaţi integral în data de 18 iunie 2010.

„Este de regretat faptul că Euro Habitat nu a fost citată şi nu a avut cunoştinţă de existenţa acestui dosar pe rolul instanţelor judecătoreşti şi de aceea nu şi-a putut exercita dreptul legal la apărare“, se menţionează în declaraţia companiei.

La data de 30 iunie 2010 Tribunalul Bucureşti a hotărât intrarea Euro Habitat în procedura generală a insolvenţei prin reorganizare. Tribunalul a decis deschiderea procedurii încă de la primul termen de judecată şi a numit un administrator judiciar în acest sens, care să conducă reorganizarea companiei. Reprezentanţii Euro Habitat au luat deja legătua cu adiministratorul numit de instanţă pentru a discuta problemele legate de reorganizare.

Compania a anunţat că va face recurs.