Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca speculatiile si insinuarile privind implicarea sa in dezvoltarea/exploatarea perimetrelor din Marea Neagra sunt o manipulare politica, fiind create unele teorii ale conspiratiei care urmăresc discreditarea sa si a activitatilor/angajatilor Grupului Rompetrol.
Mai mult, Patriciu a mentionat ca Grupul Rompetrol isi rezerva dreptul de a solicita asumarea raspunderii juridice pentru orice declaratie care poate aduce atingere activitatilor curente, angajatilor si actionarilor sai.
„Nici Grupul Rompetrol, al carui actionar majoritar este KazMunaiGaz, si nici eu, in calitate de director general al Grupului, nu am avut si nu avem vreo legatura cu perimetrele aflate in discutie. Multe persoane isi dau cu parerea despre situatia perimetrelor din Marea Neagra, dar foarte putini iau in considerare parerea specialistilor in domeniu, care spun ca cifrele privind potentialul platformei continentale sunt exagerate iar costurile de explorare/exploatare sunt foarte ridicate, de ordinul zecilor si chiar sutelor de milioane de dolari”, a explicat Dinu Patriciu.
Potrivit acestuia, incercarea de a gasi o legatura intre Grupul Rompetrol si companiile Sterling Resources/Midia Resources este fortata, tinand cont ca intre acestea nu au existat decat relatii comerciale, de prestari servicii pentru perimetrele Craiova Sud si Midia.
Aceste contracte s-au derulat in perioadele mai 2005 – iunie 2006 si octombrie 2007 – iunie 2008, nu din 1995, asa cum s-a vehiculat anterior.
Rompetrol Well Services a fost infiintata in anul 1951 si din 2000 face parte din Grupul Rompetrol, fiind specializata in servicii la sonda pentru extractia de titei si gaze naturale.
Compania cimenteaza anual peste 500 de coloane de foraj, la adancimi cuprinse intre 500 si 4.500 de metri, realizand operatiuni de consolidari si impachetari pentru aproximativ 200 de puturi de titei si gaze naturale.
Societatea Rompetrol a fost infiintata in anul 1974, apoi privatizata in 1993, iar in 1998 pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de Dinu Patriciu.
Dupa privatizarea societatii in anul 1993, reprezentarea intereselor statului roman in contractele de explorare si impartire a productiei de titei/gaze naturale aferente perimetrelor din Romania a fost preluata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
Grupul Rompetrol nu si-a exprimat pana in prezent interesul pentru concesionarea sau stabilirea unor parteneriate privind explorarea/exploatarea perimetrelor din Marea Neagra.
In Romania, Grupul Rompetrol detine in concesiune cinci perimetre de explorare: Satu Mare, Zegujani, Gresu, Nereju si Focsani, precum si un perimetru de productie la Golesti.
UPDATE:
Potrivit grupului Rompetrol, Nicolae Vidu a decis sa demisioneze din pozitia de administrator al Rompetrol Well Services „din respect pentru companie, dar si pentru a elimina toate speculatiile” privind o eventuala legatura intre Rompetrol si Sterling Resources/Midia Resources.
Nicolae Vidu are o experienta profesionala de peste 35 de ani in geologie si explorare, fiind ales in anul 2007 in functia de administrator al Rompetrol Well Services, alaturi de alte doua persoane.
„Pozitia detinuta de acesta nu contravine legilor in vigoare, iar astfel de situatii le putem gasi atat in Romania cat si in strainatate”, a adaugat compania.
Citeste si: