Omul de afaceri Dinu Patriciu este singurul roman care s-a mentinut in topul Forbes al miliardarilor lumii pentru anul 2009, Ion Tiriac nefigurand in clasamentul actualizat.

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, se situeaza pe pozitia 397 din 739 de miliardari, Forbes estimand averea sa la 1,8 miliarde de dolari.

In luna iulie a anului 2008 averea lui Patriciu era estimata de Forbes, in topul celor mai oameni din Europa de Est, la 2,5 miliarde de dolari. Astfel, in ultima jumatate de an Dinu Patriciu a pierdut 700 milioane de dolari, averea sa fiind mai mica cu 28 de procente.

In cadrul “TOP 300 cei mai bogati romani” pentru anul 2008, realizat de revista Capital, omul de afaceri Dinu Patriciu s-a situat pe locul al treilea, cu o avere estimata la 2 – 2,1 miliarde de euro, pe care miliardarul o detinea in 2007, cand inca nu era criza.

Caluculele pentru realizarea “TOP 300 cei mai bogati romani” au fost efectuate pornind de la valoarea de piata a companiilor pe care le detin bogatasii romani, la care s-a adaugat valoarea plasamentelor imobiliare si a celor financiare – in banci sau pe piata de capital.

Ion Tiriac, care nu mai figureaza in noul top realizat de revista americana, avea in luna iulie o avere estimata de Forbes la 1,2 miliarde de dolari. Afaceristul roman se situeaza insa pe locul al doilea in “TOP 300 cei mai bogati romani” pentru 2008, cu o avere estimata la 2,2 – 2,4 miliarde de euro.

Forbes: Gates şi Buffett, cei mai bogaţi oameni ai planetei

Anul 2008 a fost un an extrem de dificil pentru miliardarii lumii, potrivit ultimului clasament0-27237-gates.jpg intocmit de prestigioasa revista Forbes. Astfel, potrivit revistei americane, in acest an doar 793 de miliardari se pot regasi in top, dupa ce in 2008 clasamentul a cuprins 1.125 de bogatasi.

Din cei 1125 de miliardari ai anului 2008, 373 au iesit din clasament. Dintre acestia, 355 au inregistrat o scadere accentuata a averilor si 18 au murit. Cu toate acestea exista 38 de „noi veniti”, plus alti trei mogului care s-au intors pe lista dupa ce si-au sporit averile.

Valoarea colectiva a averilor miliardarilor lumii este de 2,4 mii de miliarde, in scadere fata de 4,4 mii de miliarde in urma cu un an. Averea medie a acestora este in acest an de 3 miliarde de dolari, in scadere cu 23%.

Primii cinci castigatori ai topului din acest an sunt William Gates, Warren Buffett, Carlos Slim Helú, Lawrence Ellison si Ingvar Kamprad.

  • William Gates

Averea neta: 40 miliarde de dolari

Fondatorul Microsoft a revenit in acest an pe primul loc in topul Forbes dupa ce anul trecut il cedase lui Warren Buffet, cu toate ca averea sa s-a diminuat cu 18 miliarde de dolari in ultimul an.

  • Warren Buffett

Averea neta: 37 miliarde de dolari

Dupa ce anul trecut cel mai de succes investitor al lumii s-a situat pe primul loc in topul Forbes, in 2009 el coboara o treapta dupa ce a pierdut 25 miliarde de dolari.

  • Carlos Slim Helú

Averea neta: 35 miliarde de dolari

Criza economica actuala a taiat in acest an 25 miliarde de dolari din averea celui mai bogat om din America Latina. In acest moment, Slim detine 90% din reteaua de telefonie fixa a Mexicului.

  • Lawrence Ellison

Averea neta: 22,5 miliarde de dolari

CEO-ul Oracle se mentine si in acest an printre fruntasii topului Forbes, dupa ce compania pe care o conduce a inregistrat performante in ultimii ani.

  • Ingvar Kamprad

Averea neta: 22 miliarde de dolari

Miliardarul suedez a deschis primul magazin Ikea in urma cu 50 de ani, afacerea fiind in acest moment raspandita in 36 de tari si livrand peste 9.500 de produse.

Sursa: Evenimentul Zilei