Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a lansat, astăzi, pe plan global, Windows 7, cel mai nou sistem de operare, care vine să înlocuiască Windows Vista şi care încearcă să schimbe mentalitatea utilizatorilor de XP. capital.ro vă prezintă testul complet al funcţionalităţilor noului sistem de operare.
Windows 7 este ce de-al şaptelea sistem de operare lansat de Microsoft, de aici şi numele său, potrivit lui Mike Nash, vicepreşedinte Microsoft. Americanii au introdus sistemul de operare Windows pe piaţă în anul 1985, ca supliment la MS-DOS. Au urmat mai multe sisteme de operare, printre care Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows Millenium, Windows XP şi Windows Vista. Ultimul dintre acestea a fost o mare dezamăgire, iar utilizatorii de Vista sunt cei mai nerăbdători să treacă la Windows 7.
Mai bun decât XP
Vista a fost lansat la 5 ani după XP, însă acesta nu a prins foarte bine la public, deoarece a fost construit pentru a funcţiona doar pe calculatoarele de ultimă generaţie. Mulţi s-au întors între timp la Windows XP, considerat a fi, în prezent, cel mai popular sistem de operare. Chiar şi cei de la Microsoft recunosc acest lucru şi au creat Windows 7 ţinând cont de el: „Ştim că iubiţi Windows XP. În definitiv, ne tot spuneţi acest lucru de ani buni. Cu Windows 7, am folosit feedback-ul primit de la voi pentru a face lucrurile şi mai bune”, sună mesajul de pe site-ul oficial.
Mai mult, noul sistem include opţiunea Windows XP Mode. Acesta permite programelor ca Microsoft Office 2003, Yahoo! Messenger 6 sau Internet Explorer 6 să fie instalate pe Windows 7. Windows XP Mode va fi distribuit ca un Virtual PC bazat pe un mediu complet licenţiat al unei copii Windows XP SP3 pentru utilizatorii care vor cumpăra Windows 7 Professional, Enterprise sau Ultimate.
De ce ar trebui utilizatorii sa adopte Windows 7?
„Windows 7 a avut cel mai mare program de beta testing din lume, cu 8 milioane de testeri în lumea întreagă. Oameni din peste 113 ţări au descărcat versiunile beta ale Windows 7. Am organizat peste 16,000 de interviuri online pentru a ne ajută să identificăm, să testăm şi să validăm scenarii şi facilităţi în Windows 7. Peste 2,600 de clienţi au participat în studii de cercetare şi uzabilitate pentru Windows 7. Peste 40,000 de ore de utilizare Windows 7 au fost logate din programele noastre de cercetare în teritoriu (prin programul Living with Windows). Mai mult de un miliard de sesiuni utilizator au fost folosite pentru input în finalizarea sistemului de operare Windows 7”, a declarat pentru capital.ro Tudor Galoş, Windows Business Group Lead la Microsoft România.
„Windows 7 este un sistem de operare extrem de simplu, de intuitiv, care face exact ceea ce te aştepţi să facă, iar sarcinile sunt mai uşor de îndeplinit. Noile facilităţi de gaming integrate deschid calea unei noi ere a jocurilor cu grafică pe 64 de biţi, facilitatea de Device Stage permite comunicarea cu noi dispozitive externe sau accesarea din Windows a unor facilităţi care până acum erau accesibile doar din dispozitiv. Windows 7 vine cu facilităţi avansate anti-phishing şi anti-malware prin Internet Explorer 8, cât şi cu facilităţi de criptare a hard-discurilor şi a memory stick-urilor pentru a reduce riscul de expunere a informaţiilor confidenţiale”, potrivit lui Galoş.
Windows, pe 90% dintre PC-urile din lume
Sistemul de operare Windows rulează pe 90% din computerele din lume, iar lansările importante grupului american sunt aşteptate cu interes de producătorii de computere, care speră la creşteri ale vânzărilor. Cu două săptămânii înainte de lansare, Steve Ballmer, CEO-ul companiei, nu era foarte optimist. „Windows 7 nu va impulsiona cererea de PC-uri, decât într-o mică măsură. Va exista o creştere a vânzărilor de PC-uri, dar probabil că nu va fi semnificativă”, a afirmat Ballmer.
Ce aduce nou Windows 7
Bară de activităţi îmbunătăţită (taskbar)
Bara de activităţi din partea de jos a ecranului este utilizată pentru a lansa programe şi a comuta între ele atunci când sunt deschise. În Windows 7, există posibilitatea fixării programelor în această bară astfel încât să fie la un clic distanţă. Tot aici se pot rearanja pictogramele doar făcând clic şi glisând. Dacă se menţine indicatorul mouse-ului peste pictograme se pot vedea miniaturi pentru fiecare fişier sau fiecare fereastră deschisă în programul respectiv, iar dacă menţineţi indicatorul peste miniatură, veţi vedea o examinare pe tot ecranul a acelei ferestre. Mutaţi indicatorul de pe miniatură şi examinarea pe tot ecranul va dispărea.
Liste rapide (jump lists)
Lista rapidă este un mod util de a accesa rapid fişierele cu care se lucrează în mod curent. Pentru a vedea fişierele utilizate recent, este necesar un clic cu butonul din dreapta pe pictograma din bara de activităţi. De exemplu, atunci când se face clic cu butonul din dreapta pe pictograma Word, se vor afişa cele mai recente documente Word.
Îmbunătăţiri pentru desktop (Desktop enhancements)
Windows 7 simplifică lucrul cu ferestrele de pe desktop. Există mai multe moduri intuitive de a le deschide, închide, redimensiona şi aranja. Pentru a vedea toate gadgeturile de pe desktop, trebuie doar mutat mouse-ul în colţul din dreapta jos al desktopului. Toate ferestrele deschise vor deveni transparente, iar desktopul şi gadgeturile de pe el vor deveni vizibile imediat.
Grup de domiciliu (HomeGroup)
Grup de domiciliu este o caracteristică nouă din Windows 7 care uşurează mult conectarea computerelor. Grupul de domiciliu se configurează automat atunci când se adaugă primul PC care execută Windows 7 la reţeaua de domiciliu. Adăugarea mai multor PC-uri pe care se execută Windows 7 la Grupul de domiciliu este un proces simplu.
Există posibilitatea specificării exact ce anume se doreşte a se partaja de pe fiecare computer, cu toate celelalte computere din grupul de domiciliu. Apoi, partajarea fişierelor din diversele computere de la domiciliu – şi a multor alte dispozitive – devine la fel de simplă ca atunci când toate datele se află pe un singur hard disc. Aşadar, există posibilitatea stocării de fotografii digitale pe un computer aflat la subsol şi accesarea lor de pe un computer portabil aflat oriunde în casă.
Windows Touch
Cu Windows 7 şi un ecran sensibil la atingere, utilizatorii au posibilitatea să navigheze folosind degetele. Această tehnologie tactilă limitată era disponibilă în Windows de mulţi ani. Dar Windows 7 o extinde la fiecare colţ al computerului. Meniul Start şi bara de activităţi acceptă acum pictograme mai mari, care pot fi accesate prin atingere. Programele Windows 7 familiare sunt, de asemenea, gata pentru atingere. Windows Touch e disponibil doar în ediţiile Windows 7 Home Premium, Professional şi Ultimate.
PREȚURI ESTIMATIVE RETAIL
Preţurile pentru Windows 7 sunt după cum urmează:
Windows 7 Home Premium – 160.8 euro
Windows 7 Professional – 218.9 euro
Windows 7 Ultimate – 260,2 euro
Cei care aleg opţiunea de upgrade de la Vista la Seven, plătesc:
Windows 7 Home Premium – 97 euro
Windows 7 Professional – 147,3 euro
Windows 7 Ultimate – 193 euro
CERINȚELE MINIME PENTRU WINDOWS 7
Procesor: 1 GHz sau mai rapid 32-bit (x86) sau 64-bit (x64)
Placă video: compatibilă cu standardul DirectX 9; este necesară instalarea Windows Display Driver Model 1.0 sau mai nou.
Memorie: 1GB RAM (32-bit) / 2GB RAM (64-bit)
Hard disc: 16 GB (32-bit) / 20 GB (64-bit)