UPDATE: ”Vor trebui să-mi explice cum vom evita defaultul”, a spus Barack Obama, înainte de o nouă întâlnire cu republicanii, programată astăzi.

Întâlnirea dintre Obama și reprezentanții Partidului Republican din Congres, la care urma să se hotărască majorarea plafonului de îndatorare al SUA, s-a terminat prost: John Boehner, reprezentantul republicanilor a plecat de la negocieri. Obama a declarat că a oferit republicanilor o înțelegere ”corectă” însă a fost ”părăsit la altar”. Propunerea președintelui, neacceptată de republicani, a fost reducerea cheltuielilor cu 1.800 mld. dolari și creșterea veniturilor cu 800 mld. dolari.
În aceeași conferință de presă, președintele Obama a mai declarat că discută cu Secretarul trezoreriei, Tim Geithner, consecințele unei eventuale intrări în default a Americii, aceasta fiind prima referire la ”default” a Casei Albe. Potrivit presei americane, discuția nu face altceva decât să confirme cât de serioasă este problema SUA și pericolul la care este expusă economia americană. De asemenea, având în vedere că anunțurile publice ale președintelui au fost făcute după închiderea burselor înainte de week-end, toată lumea se întreabă cum va reacționa Wall-Street-ul la deschiderea luni în fața veștilor proaste. Cum pare din ce în ce mai greu de crezut că SUA vor reuși să rezolve ușor amenințarea defaultului, analiștii se așteaptă la o scădere puternică a cotațiilor.