Complexul rezidenţial Silver Mountain din Poiana Braşov, considerat cel mai mare proiect imobiliar din România în valoare de 300 milioane de euro, la valoarea devizului iniţial când s-a început construcţia în 2006, a fost preluat de omul de afaceri Remus Borza.
Lucrul cel mai important începând de luni este că Silver Mountain este pe mâini bune, chiar dacă în ultimul an a planat aşa o stare de incertitudine în ceea ce priveşte acest proiect, mai ales după decesul lui Dan Fişer, cel care a fost sufletul acestui proiect care a trecut în această perioadă de timp printr-o serie de transformări din punct de vedere juridic, odată cu finalizarea procedurilor privind moştenirea. Societatea a fost transferată către un fond de investiţii asiatic. Noii acţionari doresc să dezvolte proiectul aşa cum a fost gândit de Dan Fişer. Sigur, este o misiune destul de dificilă dacă este să ne raportăm la piaţa imobiliară din România în acest moment. Faţă de momentul proiectării, în anul 2006, ne dă bătăi de cap găsirea unui finanţator pentru finalizarea proiectului aşa cum a fost gândit iniţial. Important pentru toată lumea, ca un mesaj pe care vreau să-l transmit, este că Silver Mountain se află într-un proces de redefinire, reorganizare, restructurare. Acest proiect prinde viaţă şi în cel mai scurt timp va face obiectul unei campanii de vânzări. Vom găsi finanţatori, dar dacă acţionarii vor veni cu finanţare, nu putem decât să salutăm demersul. Dacă nu, există şi varianta vânzării proiectului către un investitor care dispune de lichiditate şi suntem în discuţie cu principalul creditor BCR, pentru a suplimenta valoarea finanţării astfel ca proiectul să fie funcţional. Vorbim de o masă credală de peste 80 de milioane de euro. Săptămâna trecută apartamentele din corpurile G1 şi G2 au fost sigilate de către executorul judecătoresc angajat de BCR, dar urmează ca în această săptămână să vină să le desigileze pentru că odată cu deschiderea insolvenţei în ziua de 19 august, orice încercare de executare silită a activelor unei debitoare în insolvenţă se suspendă conform legii’, a declarat luni pentru AGERPRES Remus Borza.
Administrarea judiciară a complexului rezidenţial Silver Mountain din Poiana Braşov va fi preluată, luni, de către Euro Insol de la reprezentanţii INR Management Real Estate, dezvoltatorul proiectului, a anunţat, compania de insolvenţă.
În data de 29 august 2013, Tribunalul Bucureşti a deschis procedura generală a insolvenţei în vederea reorganizării debitoarei, care înregistrează datorii de aproximativ 380 milioane lei din care peste 90% reprezintă creanţă Banca Comercială Română /BCR/. Administrator judiciar a fost desemnat Euro Insol.
Potrivit sursei citate, tot luni Remus Borza va discuta cu administratorii Metabras Braşov sustenabilitatea unui Plan de Reorganizare. La 8 August a.c., Tribunalul Braşov a desemnat Euro Insol ca administrator judiciar al companiei aflate în insolvenţă. Societatea are ca obiect de activitate producţia şi comerţul cu produse metalurgice. Debitoarea înregistrează datorii de 24 milioane de lei catre CEC, Alpha Bank şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/.
Conform programului oficialului Euro Insol, marţi, 27 august 2013, Borza se va afla la Reşiţa unde, alături de Adrian Volintiru – preşedintele AAAS, Sorin Frunzăverde – preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu – Prefectul judeţului şi managementul companiei UCM Reşiţa, vor analiza posibilitatea restructurării celei mai vechi unităţi industriale din România, fondată în anul 1771.
Societatea a intrat în insolvenţă în decembrie 2011 pentru datorii de 859 milioane de lei. Principalii creditori sunt ANAF, AAAS şi BCR.
În şedinţa din 21 August a.c., Guvernul a aprobat un Memorandum privind transferul creanţei bugetare de la ANAF la AAAS şi unele măsuri privind stingerea datoriilor uzinei reşiţene.
În perioada 28-29 August 2013, reprezentantul Euro Insol se va afla în Germania şi Olanda, unde va participa la negocierea unor contracte comerciale pentru Vulcan S.A. În acest sens, va fi parafat un contract de 1,2 milioane de euro cu liderul european în producţia şi comercializarea de cazane şi boilere HKB Viesmann.
Societatea Vulcan a intrat în insolventa la data de 21 mai 2013 pentru a-şi restructura datoria de 200 milioane de lei. Principalii creditori sunt BCR, Tender Grup şi ANAF.
Sursa: Agerpres