Cercetatorii au descoperit ca bauturile carbogazoase vandute de Coca-Cola in Marea Britanie contin cu pana la 300 de ori mai multe pesticide fata de nivelul permis pentru apa de la robinet sau cea imbuteliata.

Potrivit unui studiu efectuat la nivel international, citat de publicatia Daily Mail, nivelul pesticidelor aflate in sucurile de portocale si lamai comercializate sub marca Fanta, foarte populara in randul copiilor, ating cele mai inalte cote in Marea Britanie.

Cele mai scazute niveluri ale pesticidelor au fost gasite in Maroc, Rusia si SUA.

Echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Jaen (Spania), a testat 102 cutii si sticle de sucuri carbogazoase din 15 tari, pentru a verifica aproximativ o suta de tipuri de pesticide.

Operatorii din industrie au negat insa faptul ca aceste bauturi pun in pericol sanatatea copiilor si au precizat ca nivelul pesticidelor descoperite de cercetatori nu este unul daunator.

Sucurile testate in Marea Britanie au fost colectate din Londra, Cambridge, Edinburgh, St. Andrews si de la aeroportul Gatwick.

Cercetatorii au precizat insa ca nivelul pesticidelor se situeaza sub limita maxima admisa pentru fructe, insa „foarte ridicat”, cu de pana la 300 de ori mai mare comparativ cu limita maxima admisa pentru apa imbuteliata sau de la robinet.

Lista chimicalelor detectate de specialisti include carbendazim, tiabendazol, imazalil, procloraz, malation si iprodion. Acestea sunt folosite in general dupa recoltarea fructelor, pentru a preveni dezvoltarea mucegailui.

Nivelul mediu de pesticide continute de bauturile racoritoare din Marea Britanie se situeaza la circa 17,4 parti pe miliard, de 34,6 ori mai mult fata de limita maxima admisa in Uniunea european (UE) pentru apa.

Oamenii de stiinta au facut un apel la Guvernul Marii Britanii, operatorii din industrie si la compania Coca-Cola, pentru inlaturarea acestor substante. De asemenea, cercetatorii au solicitat adoptatea unor noi standarde care sa fie impuse pe piata bauturilor carbogazoase.

Compania Coca-Cola GB a declarat ca produsele sale sunt sigure pentru consumatori.

„Toate bauturile testate respecta normele de siguranta in privinta produselor alimentare fabricate din ingrediente agricole, inclusiv bauturile ce contin sucuri de fructe. Nivelul minuscul detectat este cu mult sub limita zilnica aprobata pentru consum, iar acest studiu ar trebui sa asigure consumatorii ca nu au fost incalcate normele de sanatate”, a declarat un purtator de cuvant al companiei.

Reprezentantii Coca-Cola HBC (Romania) au explicat, pentru Capital Online, ca produsele comercializate pe piata din Marea Britanie nu au nicio legatura cu Romania, intrucat din punct de vedere logistic este prea costisitor importul acestora. Mai mult, potrivit oficialilor, in Romania exista unitati de productie (Ploiesti, Timisoara si Iasi) dedicate in special pietei interne, iar acestea respecta normele sanitar-alimentare in vigoare.

UPDATE:

„Majoritatea produselor comercializate in Romania sunt produse in Romania. Nu comercializam in Romania produse din Marea Britanie. Toate produsele din portofoliul nostru respecta atat normele legale in vigoare cat si standardele stricte de calitate ale companiei. De asemenea, au loc testari periodice care confirma calitatea produselor noastre, conform cerintelor legale”, a declarat Oana Mateescu, Government Relations Manager Romania and Moldova Coca-Cola Adriatic and Balkans Business Unit.

De asemenea, reprezentanta companiei a precizat ca „studiul confirma faptul ca toate bauturile testate respecta reglementarile din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii referitoare la siguranta alimentelor realizate din ingrediente de provenienta agricola. Aceste ingrediente includ si sucul de fructe. Aceaste reglementari au fost recent reconfirmate de catre Uniunea Europeana prin Regulamentul 396/2005 dupa o re-evaluare detaliata bazata pe ultimele cercetari stiintifice si s-a concluzionat ca nu este necesara schimbarea lor. Valorile deosebit de mici detectate sunt mult sub limita zilnica admisa (ADI-Acceptable Daily Intake) si, in consecinta, rezultatele studiului nu fac decat sa reasigure consumatorii ca nu exista nicio problema cu privire la siguranta alimentara”.

Sursa: Daily Mail / Coca-Cola Romania