Companiile care creează blocaje în economia românească sunt în principal din domeniile construcţiilor (şi ramurile conexe), retailul de produse electronice, transporturile şi comerţul cu mobilă, arată situaţia notificărilor primite de compania de management al riscului Coface România.
Compania Coface România, specializată în domeniul managementul riscului comercial, a primit din luna septembrie a anului trecut până în prezent un număr de notificări a unor incidente de plată de până la şase ori mai mare decât în perioada similară din 2007-2008. Vârful a fost în luna februarie, când s-au primit peste 60 de notificări, în condiţiile în care, până în septembrie 2008 se primeau în medie sub zece notificări pe lună.
Potrivit lui Cristian Ionescu, country cluster manager Coface România, suma totală care face obiectul notificărilor este de 91,8 milioane de lei. Domeniile care au generat sumele cele mai mari de bani sunt:
– construcţii şi materiale de construcţii (50 de milioane de lei, adică 55%);
– retailul de IT şi alte electronice (5,4 milioane de lei, adică 6%).
La mare distanţă urmează transporturile şi comerţul cu mobilă, cu câte 2-3% procente fiecare.
Gigi Becali, campionul incidentelor de plată
Cea mai mare daună plătită de Coface România a fost pentru compania de construcţii Arcom, controlată Gigi Becali. Concret, a fost achitată suma de 2,6 milioane de lei, mai mare decât sumele pe un un întreg sector de activitate cu o pondere restrînsă în notificări. Tot din această arie de activitate apare a doua sumă după marime: 1,8 milioane de lei. Suma a fost achitată pentru Delta Distribution, companie din domeniul plăcilor ceramice.
Domeniului retailului de electronice şi produse IT ocupă o pondere atât de importantă în primul rând din cauza sumei de 1,5 milioane lei achitată pentru UltraPro Computers. UltraPro Computers are datorii chiar şi faţă de Coface.
Statul, prins în lanţul slăbiciunilor
Şi sectorul farmaceutic creează probleme asemănătoare în economie. Nu apare în acest top deoarece, potrivit lui Eugen Anicescu, credit insurance manager al Coface România, compania nu are o expunere mare pe această piaţă. Probleme cu plăţi restante sunt şi aici, în special din cauza statului. Pe de o parte, statul impune prin legislaţie un preţ maxim pentru anumite medicamente, situaţie care pune multe companii în situaţia de a lucra în pierdere sau pe profituri minime. De asemenea, în cazul medicamentelor compensate, statul face plăţile uneori cu un an întârziere. Această situaţie este dublată de faptul că în acest răstimp cursul evoluează în defavoarea companiei, reducându-i din profit.
UPDATE
Gigi Becali: „Firma are de luat 7 milioane de euro şi de dat 5”
Omul de afaceri Gigi Becali a declarat pentru capital.ro că situaţia de la ARCOM este simplă: firma are de luat 7 milioane de euro şi are de dat 5 milioane de euro.
„Dacă nu se încasează banii, nu sunt bani de dat. Cei din Consiliul de Administraţie mi-au spus că societatea stă bine, este pe profit, dar are de luat bani. Unii au de luat de la noi, noi de la alţii şi tot aşa”, a explicat Gigi Becali pentru capital.ro.
Becali a mai menţionat că, dintre companiile care au de încasat bani de la ARCOM, „mai apar din când în când unii care ne dau în judecată ca să facem plata. Dacă ei ne cheamă pe noi în instanţă, îi chemăm şi noi pe ei. Aşa că, la fiecare om care ne dă în judecată, dăm şi noi pe încă unul care are să ne dea bani. Mi-au zis de la Consiliul de Administraţie că ar fi bine să păstrăm o relaţie amiabilă, dar dacă suntem chemaţi în instanţă pentru că ei nu ne dau banii, atunci îi chemăm şi noi în instanţă pe cei care nu ne dau banii”.
Totuşi, Becali este convins că, în fapt, oamenii nu fac plăţile nu din răutate, ci pentru că este o situaţie economică dificilă. „În contextul financiar dificil din perioada aceasta, toată lumea este blocată cu banii”, a concluzionat el.