Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "negativă" la "stabilă", şi a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă naţională, la "BB plus" şi, respectiv, "BBB minus". "Îmbunăţirea condiţiilor economice şi financiare externe, ajustarea peste aşteptări a deficitului de cont curent din 2009, depăşirea riscului privind alegerile, adoptarea bugetului pentru 2010 şi anticiparea întoa
Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la „negativă” la „stabilă”, şi a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă naţională, la „BB plus” şi, respectiv, „BBB minus”.
„Îmbunăţirea condiţiilor economice şi financiare externe, ajustarea peste aşteptări a deficitului de cont curent din 2009, depăşirea riscului privind alegerile, adoptarea bugetului pentru 2010 şi anticiparea întoarcerii la normal a relaţiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului României”, a declarat, într-un comunicat, David Heslam, director în cadrul Fitch.
Agenţia a mai confirmat plafonul de ţară la „IDR” şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută, la „B”.
Fitch arată că aprobarea bugetului pentru 2010 şi anticiparea reluării programului de finanţare externă semnat de România cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale au redus semnificativ riscurile fiscale şi privind finanţarea externă, precum şi ameninţarea continuării instabilităţii macroeconomice.
Există riscuri
„Totuşi, există riscuri legate de implementarea politicilor dificile din punct de vedere politic, cuprinse în bugetul pentru 2010, inclusiv îngheţarea salariilor din sectorul public şi concedierea a aproximativ 100.000 de salariaţi, în special având în vedere majoritatea parlamentară limitată şi evoluţiile fiscale ineficiente din 2007 şi 2008”, se arată în comunicatul Fitch.
De asemenea, agenţia notează că va fi nevoie ca înăsprirea politicii fiscale să continue şi după 2010, pentru a susţine ajustarea externă a economiei şi reducerea trendului crescător al ponderii datoriei publice în PIB.
Fitch anticipează că datoria guvernamentală, inclusiv garanţiile, va creşte la 33% din PIB la finele acestui an, de la 21,8% în decembrie 2008.
Agenţia arată că economia România a scăzut cu 6,9% în 2009, afectată de scăderea cererii private locale, care a redus şi cererea pentru importuri şi a susţinut o ajustare mai rapidă decât estimările a deficitului de cont curent, de la circa 12% din PIB în 2008 la 4,5% din PIB anul trecut.
Fitch previzionează că deficitul de cont curent al României se va menţine în jurul la 5% din PIB în acest an şi în 2011.
Fitch vorbeşte despre stabilizarea leului
„Îmbunătăţirea mediului economic şi financiar extern a ajutat la stabilizarea leului, susţinând limitarea deteriorării situaţiei financiare locale (peste 50% din creditele din România sunt denominate în valută străină) şi presiunilor din sistemul bancar”, se mai spune în comunicat.
Fitch şi Standard & Poor’s (S&P) au retrogradat România, în toamna anului 2008, la un nivel speculativ (aşa-numita categorie „junk”), iar singura mare agenţie de rating care acordă încă statului un calificativ cu recomandare de investiţii (investment grade) este Moody’s.
SURSA: Mediafax