UPDATE: Fiul lui Dan Adamescu a fost numit preşedintele CA al Flamingo

Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, acţionar semnificativ la Flamingo International (FLA), a fost numit, marţi, preşedintele Consiliului de Administraţie al retailerului de electronice, electrocasnice şi IT&C, după ce Dragoş Simion a renunţat la funcţie. "Alinierea intereselor acţionarilor pe un singur plan de relansare a fost obiectivul meu principal în ultimele nouă luni. Consider că acest obiectiv a fost îndeplinit, compania deblocând astfel accesul la

Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, acţionar semnificativ la Flamingo International (FLA), a fost numit, marţi, preşedintele Consiliului de Administraţie al retailerului de electronice, electrocasnice şi IT&C, după ce Dragoş Simion a renunţat la funcţie.

„Alinierea intereselor acţionarilor pe un singur plan de relansare a fost obiectivul meu principal în ultimele nouă luni. Consider că acest obiectiv a fost îndeplinit, compania deblocând astfel accesul la noi resurse financiare atât din piaţa de capital, cât şi de la bănci. Sincronizat cu structura acţionarială actuală, consider că un nou ciclu de dezvoltare a societăţii trebuie început de către un nou preşedinte. Predau, aşadar, ştafeta domnului Alexander Adamescu convins că perioada cea mai dificilă a fost depăşită şi că există toate premisele ca grupul Flamingo să preia poziţia de lider de piaţă într-un orizont de cel mult trei ani”, a declarat într-un comunicat Dragoş Simion.

Alexander Adamescu are 31 de ani, este necăsătorit. Deşi s-a născut în România, majoritatea studiilor le-a urmat în străinătate: liceul în Germania, facultatea la Paris – cu specializarea în Filozofie şi cursuri post-universitare pentru specializări în economie, statistică şi matematică la Paris şi Berlin. În 2005-2006 a lucrat la New York – ca cercetător în matematică la NY University şi apoi ca asociat la firma de consultanţă McKinsey. Din 2006 a revenit în România şi potrivit informaţiilor din CV-ul postat pe site-ul companiei Flamingo, n-a mai ocupat niciun loc de muncă. În piaţă, este de notorietate însă implocarea în managementul ziarului România liberă şi faptul că se ocupă de afacerile familiei.

QVT vinde acţiunile

Totodată, compania a anunţat că acţiunile deţinute de fondul de investiţii QVT Fund, reprezentând 22% din acţiunile Flamingo, au fost transferate către un fond străin.

QVT Fund a vândut, luni, printr-o tranzacţie specială, toate acţiunile pe care le avea la Flamingo International (FLA), pentru 5,1 milioane lei.

Ieşirea QVT Fund din acţionariatul Flamingo a venit după o serie de litigii cu ceilalţi acţionari ai companiei.

Potrivit informaţiilor deţinute de Flamingo, QVT va renunţa la toate acţiunile în instanţă îndreptate împotriva companiei, iar noii acţionari vor susţine strategia de relansare a firmei.

UPDATE: Cumpărătorul are sediul în magazinul Unirea

Potrivit unui raport transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti, pachetul de acţiuni vândut luni de QVT Fund a fost achiziţionat de către Midfair Management Services, firmă controlată de Midfair Limited din Cipru.

Cumpărătorul are sediul în magazinul Unirea din Capitală, deţinut de familia Adamescu şi are ca obiect de activitate consultanţa pentru afaceri şi management. Tranzacţia, realizată pe piaţa secundară, a vizat transferul a 171,1 milioane de acţiuni, reprezentând 21,96% din capitalul Flamingo.

Flamingo îşi reface capitalul

Alexander Adamescu a fost numit, la finele lunii aprilie, membru în Consiliul de Administraţie al retailerului de electronice, electrocasnice şi IT&C.

„Compania deţine suportul majorităţii acţionarilor, iar băncile partenere au confirmat interesul pentru finanţarea suplimentară a companiei. Recapitalizarea Flamingo este asigurată acum, condiţionarea principală fiind reprezentată de primirea suportului furnizorilor şi al proprietarilor de spaţii comerciale, cu care Flamingo intenţionează să dezvolte parteneriate câştigătoare pe termen lung pentru toate părţile”, se arată în sursa citată.

QVT ceruse desfiinţarea companiei

Fondul de investiţii a cerut, în luna iulie, dizolvarea Flamingo, însă solicitarea a fost respinsă în august de ceilalţi acţionari ai companiei. Acţionarii au aprobat atunci lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de cel mult 29 milioane lei, pentru susţinerea activităţii companiei. Obligaţiunile ar putea să fie convertite în acţiuni, la scadenţă, la cererea posesorului. QVT Fund a atacat ulterior deciziile AGA în instanţă.

După tranzacţia specială, realizată luni, acţiunile Flamingo au intrat în atenţia mai multor investitori, care au introdus numeroase ordine de cumpărare, ridicând chiar la finalul zilei preţul până la limita maximă de variaţie admisă într-o şedinţă, de 15%.

O firmă din Cipru, interesată de Flamingo

Unul dintre cei mai mari cumpărători ai acţiunilor de pe piaţa principală a fost fondul de investiţii Neole Limited, înregistrat în Cipru şi despre care surse din piaţă spun că ar fi controlat de fondatorul Flamingo, Dragoş Cincă. Fondul a cumpărat acţiuni reprezentând 1,15% din titlurile retailerului.

Anterior tranzacţiilor de luni, Cincă deţinea 25,19% din titlurile Flamingo, fiind astfel cel mai mare acţionar al companiei.

Acţionari Majori

În structura acţionariatului se mai regăsesc omul de afaceri Dan Adamescu, care deţine indirect 17,5% din titluri, Alexandru Ion Ţiriac (5,12%) şi Flanco Holding, cu mai puţin de 5% din capital.

Flamingo are un capital social de 77,9 milioane lei, divizat în 779 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Acţiunile Flamingo au închis şedinţa de marţi a BVB la un preţ de 0,0352 lei pe unitate, cu 2,03% peste referinţă. La acest preţ, capitalizarea firmei este de 27,4 milioane lei.


Familia Adamescu se clasează pe locul 8 în Topul celor mai bogaţi 300 de români realizat de revista „Capital”, cu o avere estimată în ediţia din 2008 la  1.100 milioane de euro. Familia Adamescu deţine societăţi ce activează în diferite domenii precum asigurări, imobiliare, construcţii şi comerţ cu electronice şi electrocasnice.

Compania de asigurări Astra, Unirea Shopping Center şi compania de construcţii Baumeister sunt pilonii centrali ai afacerilor familiei. Cele trei business-uri au fost evaluate de Capital la circa 700 de milioane de euro. În portofoliul familiei intră şi hotelul Rex din Mamaia. Acesta a fost preluat de la fraţii Păunescu pentru suma de 10 milioane de euro.

De asemenea, Adamescu deţine mai multe terenuri din Bucureşti, cu suprafeţe de câteva zeci de hectare.