Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a propus sindicatelor, în discuţia de azi, amânarea termenului pentru adoptarea legii unice de salarizare pentru a putea fi făcute simulări ale sistemului salarial aflat în discuţie.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat, la finalul discuţiilor, că o amânare a termenului iniţial de 31 octombrie pentru aprobarea legii unice, respectiv după alegerile prezidenţiale, ar însemna ca această lege să fie adoptată „prin 2010”, iar costurile cu această lege să crească.

„Consider că o amânare a legii ar duce la creşterea costurilor. Dacă Guvernul nu a fost în stare din ianuarie şi până în august să facă evaluări, să vadă ce costuri, ce job-uri se pot reduce, nu neapărat indivizi, ceea ce să nu ducă neapărat la disponibilizări, o amânare până după alegeri înseamnă amânarea luării unor decizii pentru a nu deranja pe unii”, a spus Costin.

La rândul său, preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus că FMI a propus amânarea termenului pentru ca în această perioadă să poată avea loc un dialog eficient cu partenerii sociali şi să fie făcute simulări privind aplicarea acestei legi.

Salariul minim nu poate fi element de referinţă

Dumitru Costin a spus că FMI a propus ca baza legii unice să fie un indice luat în calcul, nu salariul minim pe economie, propunere cu care BNS este de acord.

„Salariul minim nu poate fi elementul de referinţă pentru că ar pune în pericol ca acesta să crească normal şi ar antrena o creştere în masă a salariilor, fapt ce nu ar putea fi suportat de economie. Astfel că se ia în calcul un indice probabil apropiat de salariul minim”, a spus Costin.

Liderul BNS a subliniat faptul că FMI nu s-a referit la reducerea coeficienţilor din grilă, ci a precizat că aplicarea actualei grile la salariul minim şi la numărul de angajaţi actuali depăşeşte bugetul.

Deadline: 30 octombrie 2009 

În acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat să adopte legea salarizării unice până la 30 octombrie 2009. Autorităţile române se angajează să unifice şi să simplifice grila de calcul a salariilor, precum şi sistemul de bonusuri aplicate în sectorul public.

UPDATE: „Vom discuta cu Guvernul despre amânarea legii”

Reprezentanţii FMI vor discuta cu Guvernul despre posibilitatea amânării adoptării legii salarizării unice până după alegerile prezidenţiale din această toamnă, pentru a stabili dacă o astfel de decizie este „rezonabilă” sau nu, potrivit şefului delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Pogonaru: Instituţiile statului nu funcţionează