Prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a adus o creştere semnificativă a cotaţiilor băncilor listate la Bursa de la Bucureşti, cu excepţia Erste. Specialiştii pun această evoluţie pe seama zvonurilor pozitive şi a aşteptărilor privind profitabilitatea.
Cea mai mare creştere a avut-o azi Banca Transilvania, care, la 4 ore de la deschidere, înregistra un salt de aproape 12 procente.
Reacţie în lanţ
„Evident, această evoluţie a titlurilor TLV este în directă legătură cu zvonurile privind preluarea Băncii Transilvania de către NBG (National Bank of Greece – n.r.). Chiar dacă au sau nu au un temei real, astfel de informaţii produc efecte asupra cotaţiilor, dovadă ceea ce se întâmplă în ultimele zile cu acţiunile TLV”, a declarat pentru capital.ro Adrian Lupşan, director general adjunct al Intercapital Invest, societate specializată în intermedieri pe piaţa de capital, membru fondator al Bursei de Valori.
Potrivit lui Adrian Lupşan, efectele pozitive determinate de speculaţiile privind preluarea Băncii Transilvania s-au propagat asupra întregii pieţe bancare, ca un fel de reacţie în lanţ, astfel că au determinat şi creşterea titlurilor BRD (în jur de 6,6%, după prima jumătate a zilei) şi a celor BCC (Banca Comericală Carpatica), plus 4,95% în acelaşi interval de timp.
Este Group – la Bucureşti, ca şi la Viena
Singura excepţie a fost Este Group Bank AG, care înregistra, la aceeaşi oră, o creştere sub 2 procente. Evoluţia grupului austriac la Bursa de la Bucureşti trebuie pusă mai degrabă cu evoluţia aceluiaşi grup la Bursa de la Viena, unde, la jumătatea zilei, înregistra o creştere de 1,95%, adică aproape la fel ca şi la Bucureşti.
Un alt element care influenţează evoluţia cotaţiilor băncilor îl reprezintă perspectivele pozitive ale sistemului bancar ca urmare nevoii de bani a statului, care apelează în disperare la băncile autohtone.
„Profitabilitatea sistemului bancar românesc va scădea anul acesta, dar eu cred că nu va fi o scădere atât de brutală precum se afirmă. Faptul că Ministerul de Finanţe este în permanentă foame de bani şi că obţine aceşti bani de pe piaţa bancară internă face ca perspectivele băncilor româneşti să fie ceva mai bune, astfel încât acestea devin atractive pentru investitori”, a comentat pentru capital.ro Adrian Lupşan.
UPDATE: Bursa a crescut cu 2%, impulsionată de acţiunile BT şi BRD
Bursa a crescut luni cu 2,06%, pentru a treia şedinţă consecutiv, evoluţie amplificată de interesul semnificativ pentru acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD), ale căror preţuri au urcat cu 7,6% şi, respectiv, 4,3% faţă de cotaţiile de vineri.
În ultimele trei şedinţe piaţa a avansat cu 4,97%, fiind susţinută de acţiunile din sectorul financiar, astfel că a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni. Indicele general al pieţei, BET-C, nu a mai înregistrat un nivel atât de mare din 12 noiembrie 2008.
Acţiunile Banca Transilvania au fost, în acelaşi timp, cele mai lichide din piaţă, operaţiunile cumulând opt milioane lei. În ultimele trei şedinţe cotaţia acţiunilor băncii a crescut cumulat cu 20,33%.
„Interesul crescut al investitorilor faţă de titlurile Băncii Transilvania a început să fie simţit în piaţă încă de la sfârşitul săptămânii trecute, când au apărut în presa informaţii privind o posibilă preluare a acesteia de către National Bank of Greece. Lipsa unui răspuns oficial al reprezentanţilor băncii româneşti a dus la creşterea preţului acţiunilor până aproape de maximul zilnic admis la Bursă. Cred că aceştia sunt principalii factori care au determinat creşterea preţului titlurilor, iar faptul că a fost spart şi pragul de rezistenţă al cotaţiei, de 1,22 lei, a fost un alt motiv al evoluţiei”, a declarat pentru Mediafax Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.