Fără a preciza un calendar în acest sens, ministrul s-a declarat hotărât să pună capăt unui sistem ce practic îi răsplătește pe repatriați, care după un timp se întorc în Franța. "Aceste ajutoare creau un circuit între România și Franța", a subliniat Valls, care în septembrie denunțase ceea ce a numit "efectele perverse" ale modalității de a stimula repatrierea. Potrivit organizațiilor neguvernamentale, numărul romilor din Franța rămâne constant – între 15.000 și 20.000 -, pentru că cei "repatriați voluntar", adică expulzaþili, revin.
”Ajutorul umanitar pentru revenire pe care îl eliminăm era un element care făcea Franţa atractivă pentru aceste populaţii”, a explicat ministrul, precizând că guvernul de Bucureşti şi organizaţiile neguvernamentale împărtăşesc constatarea Parisului despre efectele nedorite ale acestui sistem. ”Ajutorul umanitar pentru revenire care se adresa cetăţenilor europeni a fost desfiinţat. Costurile repatrierii vor în continuare suportate de statul francez şi va exista o sumă de 50 euro per adult, ce va fi acordată spre a le permite persoanelor respective să ajungă la domiciliile lor după revenirea în ţară”, a detaliat Manuel Valls.

Anul trecut, mai mult de 10.600 de persoane, dintre care 2.000 de copii, au beneficiat de ajutorul (300 euro/adult şi 100 euro/copil) pentru revenirea în ţara de origine, indică statistica Oficiului francez pentru imigraţie şi integrare.

Ministrul francez a anunţat, pe de altă parte, că ajutorul financiar pentru revenire voluntară acordat cetăţenilor unui stat din afara UE, aflaţi în situaţie ilegală în Franţa şi care acceptă să fie repatriaţi, va fi aliniat ‘mijloacelor europene’, urmând să fie de ‘500 euro de persoană, în loc de 2.000 în prezent’