Actele normative necesare concedierii a 9.000 de angajaţi din agenţiile guvernamentale vor fi adoptate de Guvern săptămâna viitoare.

Miniştrii vor prezenta, în şedinţa de miercuri a Executivului, o notă privind elaborarea Hotărârilor de Guvern prin care vor fi restructurate agenţiile de stat, urmând ca actele normative a să fie aprobate săptămâna viitoare, a declarat marţi premierul Emil Boc

„Legea prevede că Executivul trebuie să emită Hotărâri de Guvern pentru desfiinţarea, reorganizarea agenţiilor care au făcut obiectul prezentei Legi. Obiectivul acestei întâlniri este de a discuta pe fiecare minister, la nivel de secretar de stat, pregătirea Hotărârilor de Guvern aferente, ca mâine să avem o notă din partea miniştrilor, în Guvern”, a declarat Boc la începutul întrevederii de la Palatul Victoria cu secretarii de stat pe tema aplicării Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice.

Legea prevede păstrarea a 113 agenţii dintr-un total de 226, cu reducerea a 10.544 de posturi bugetate, din care 8.971 sunt posturi ocupate, iar economiile la buget însumează 219,35 milioane de lei, adică aproximativ  52 milioane de euro anual. Din acest total de posturi desfiinţate, 1.583 sunt vacante, dar bugetate, iar restul de 8.971 sunt ocupate.

 Executivul actual poate emite doar HG

Potrivit unor reprezentanţi ai Executivului, şedinţa în care vor fi aprobate actele normative de restructurare a agenţiilor guvernamentale va avea loc luni.

Legea care se referă la reorganizarea agenţiilor guvernamentale şi acordarea unor zilele de concediu fără plată bugetarilor a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament pe acest act normativ, dar aplicarea lui a fost întârziată de contestaţiile depuse la Curtea Constituţională de reprezentanţii opoziţiei. Legea este impusă de Acordul cu FMI şi reprezintă una dintre condiţiile pentru virarea celei de-a treia tranşe din împrumutul contractat de România de la instituţiile financiare internaţionale. 

Legea prevede, printre altele, acordarea de zile de concediu fără plată bugetarilor, până la finele anului, şi reorganizarea agenţiilor şi autorităţilor guvernamentale, fie prin comasare, fie prin desfiinţare. 

În ceea ce priveşte reorganizarea agenţiilor guvernamentale, trebuie modificate actele normative privind organizarea fiecărei instituţii în parte. Unele dintre aceste acte normative sunt Hotărâri de Guvern şi pot fi modificate de Cabinetul demis tot prin HG, dar majoritatea sunt Legi, iar pentru acestea din urmă trebuie găsită o formulă juridică. Un Guvern demis poate emite doar Hotărâri de Guvern, neavând posibilitatea de a adopta Ordonanţe sau de aproba proiecte de Lege.

UPDATE

Emil Boc: Din data intrării în vigoare a Legii, adică joi, 12 noiembrie, toate veniturile Agenţiilor vor intra la bugetul de stat

„Anual este vorba despre venituri de aproape un miliard euro care nu vor mai ajunge exclusiv la Agenţii, ci vo ajunge la bugetul de stat şi vor fi folosiţi în învăţământ, sănătate, infrastructură”, a spus Boc.

El a mai arătat că în şapte zile, adică până pe 19 noiembrie, Guvernul trebuie să adopte Hotărârile necesare punerii în aplicare a Legii. „Trebuie discutat cu fiecare minister pentru că Hotărârile implică restructurarea personalului şi atribuţiilor”, a mai arătat Boc.