Indicele Nikkei de la Bursa de la Tokyo a inregistrat o scadere de 4,25%, in prima sesiune de dupa adoptarea planului Paulson, aceasta fiind expresia unei noi zile de haos pe piata bursiera asiatica, datorata crizei financiare din Statele Unite si Europa. Nici celelalte burse asiatice nu se simt foarte bine. Bursa din Hong Kong inregistrase la mijlocul sesiunii o scadere de 3,4%, Shanghai - 3,17%, Singapore -2,6% iar Seul -4,29%. Se pare, asadar, ca vestea adoptarii planului Paulson nu a avut
Indicele Nikkei de la Bursa de la Tokyo a inregistrat o scadere de 4,25%, in prima sesiune de dupa adoptarea planului Paulson, aceasta fiind expresia unei noi zile de haos pe piata bursiera asiatica, datorata crizei financiare din Statele Unite si Europa.
Nici celelalte burse asiatice nu se simt foarte bine. Bursa din Hong Kong inregistrase la mijlocul sesiunii o scadere de 3,4%, Shanghai – 3,17%, Singapore -2,6% iar Seul -4,29%.
Se pare, asadar, ca vestea adoptarii planului Paulson nu a avut un efect foarte benefic asupra investitorilor de pe bursele asiatice.
„Adoptarea planului nu impiedica o eventuala recesiune in Statele Unite”, explica analistii de la RBC Capital Markets.
UPDATE: Dupa inchidere, toate bursele din regiune sunt in scadere. Si nu este vorba despre orice fel de scadere, ci chiar una consistenta, procentele indicand valori in jurul cifrei de 5%. Astfel, Nikkei 225 din Japonia a scazut cu 4,25%, in timp ce SSE Composite (RP Chineza) a scazut cu 5,23%. Tot in spatiul chinez, Hang Seng din Hong Kong a inregistrat un minus de 4,97% in timp ce TAIEX din Taiwan a scazut cu 4,12%. In Coreea, KOSPI Composite a cazut cu 4,29%.
Valori mai mari s-au inregistrat la Singapore, unde Straits Times a scazut cu 5,26%. Cea mai mare scadere din regiune a fost in Indonezia, unde indicele JSX din Jakarta s-a prabusit cu un spectaculos 10,03%. Tot in regiune, indicele BSE Sensex (Bombay) a scazut cu 5,78%. In zona pacifica se mai afla si doua piete ceva mai stabile decat Indonezia sau India. In Australia, All Ordinances a pierdut „doar” 3,36%, iar NZX50 din Noua Zeelanda a fost cel mai stabil din regiune, cu un minus de 3,27%.
Motivele pentru care s-au inregistrat aceste scaderi stau in primul rand in neincrederea in planul american de salvare, precum si teama investitorilor ca criza nu se va incheia asa rapid. Mai in detaliu, titlurile Mitsubishi UFJ Financial Group au scazut cu 9,2%, iar Sony a scazut cu 6,6% si a atins una dintre cele mai mici valori din ultimii ani. Toshiba Corp. a scazut cu 5,1%. Nomura Holdings Inc. a pierdut 7,7%. Indicele japonez per total a ajuns la cea mai mica valoare din februarie 2004. Potrivit lui Hiroaki Kuramochi de la Tokai Tokyo Securities, ” sunt o multime de fonduri de hedging care isi ionchid acum pozitiile. Au existat si cumparatori, mai ales fonduri de pensii care au cumparat masiv, dar nu au avut destula forta”.
In RP Chineza, Banca Populara a incercat sa tina piept unei eventuale scadei prin permiterea companiilor autohtone sa permita operatiuni de rascumparare a actiunilor, intr-o schema asemanatoarea obligatiunilor, dar fara efect. In Indonezia panica a inceput a urmare a faptului ca inflatia a atins un record al ultimilor doi ani. Pana cand banca centrala a arhipelagului nu va ridica dobanda, piata de la Jakarta nu se va calma.
Scaderi relevante in regiune au inregistrat Macquarie Group cu un minus de 10,5% in Australia si Icici Bank care a pierdut 4% in India.